Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Planina v Lazu iz planine Blato - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Planina v Lazu

Na planini v Lazu se je čas ustavil. S številnimi pastirskimi stavbami, kjer je bivalni del postavljen na kolih nad prostom za živino sodi med najprvobitnejše planine v Julijskih Alpah. Nahaja se visoko v gorah obdana z dvatisočaki Kredo, Slatno, Prvim, Srednjim in Zadnjim Voglom na zahodu, vzhodno je Ogradi in severno najvišji Debeli vrh s 2390 metri. Nahaja se v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Izlet za družino z majhnimi otroki na planino V Lazu.

Družinski izlet: Izlet do planine v Lazu je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Vkolikor se nameravamo krožno vračati preko Planine pri jezeru je izlet primeren za otroke stare 4 do 5 let. Otroke bo navdušila pravljičnost planine v Lazu in jezeru na Planini pri jezeru.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višina planine V Lazu. Višina planine V Lazu. Višina planine V Lazu.

Višina: 1560 m
Višina izhodišča: 1147 m
Višinska razlika: 413 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Starim Fužinam. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino in se odpeljemo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Nato naredimo kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti planini Blato - naravnost je planina Vogar. Naši cesti sledimo do parkirišča pred planino Blato, kjer parkiramo.

Čas hoje do planine V Lazu. Čas hoje do planine V Lazu. Čas hoje do planine V Lazu.

Časi: Izhodišče na planini Blato - planina v Lazu 1 ura 30 minut. Krožen povratek preko Planine pri jezeru 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Težavnost poti do planine V Lazu. Težavnost poti do planine V Lazu. Težavnost poti do planine V Lazu.

Vzpon: Po cesti, ob kateri smo parkirali pred planino Blato gremo do oznak, ki nas usmerijo levo na ozko gozdno cesto. Vzpenja se precej strmo sledimo pa ji vse do prvega razpotja, kjer gre levo pot proti Planini pri jezeru, mi pa gremo desno po kolovozu proti planini v Lazu. Pot se položi in kmalu obrne levo. Hitro pridemo do naslednjega razpotja, kjer gre levo pot na Planino pri jezeru. Tu gremo ponovno desno. Še vedno položen kolovoz počasi preide v široko gozdno pešpot, ki se prične precej strmo vzpenjati. Pot sledi terenu in se občasno nekoliko položi. Višje pridemo do vznožja visokih in gladkih sten za katerimi vstopimo v ozko grapo. Tu se teren položi, a se proti koncu grape ponovno hitreje vzpenja. Kmalu za grapo se pot obrne levo in prične počasi spuščati. Od tu v pretežno zložnem spustu kmalu pridemo do planine v Lazu.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo krožno preko Planine pri jezeru. Gremo preko planine v Lazu mimo zadnje pastirske koče na zahodni strani planine in sledimo tabli, ki nas usmeri proti kolovozu za Planino pri jezeru. Kolovoz se hitro strmo spusti in zavije levo preko manjše planine, pašnika. Temu kolovozu sledimo vse do Planine pri jezeru. Kmalu gremo mimo razpotja za planino Dedno polje, kjer gremo naravnost. Sprva nas kolovoz vodi preko ali mimo manjših planin, nato pa pot poteka po pretežno smrekovem gozdu. Hoja je zlasti v mokrem na posameznih predelih zelo blatna in neprehodna, zato te predele obhodimo. Kolovoz sledi terenu in se občasno precej strmo dviga, zopet spušča ali povsem položi.
Pred koči na Planini pri jezeru nadaljujemo levo po ožji makadamski gozdni cesti. Te ceste se držimo vse do izhodišča. Že po dobrih 5 minutah položne hoje gremo mimo razpotja za planino Vogar, kjer se držimo naravnost. Cesta se prične kmalu hitreje spuščati. Višje je na posameznih krajših predelih celo tako strma, da se moramo kar nekoliko paziti zdrsa. Nižje strmina popusti, hoja postane bolj udobna, spust pa je še vedno sorazmerno hiter. Po približno 45 minutah hoje pridemo na izhodišče.