Srednja Ponca

srednja ponca     srednja ponca     srednja ponca

 Srednja Ponca iz Tamarja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Srednja Ponca

Srednja Ponca leži med Visoko in Zadnjo Ponca. Je del pretežno enovitega, strmega grebena po katerem poteka meja z Italijo. Stoji nad Planico in Tamarjem na slovenski strani in nad Mangartsko dolino z Belopeškima jezeroma na italijanski strani. Nudi lep pogled na Jalovec, Mangart in greben Ponc. Stoji v subregiji Julijske Alpe, ki je del regije Zahodni Alpski svet.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi obvezno tudi cepin in dereze.

višina višina višina

Višina: 2228 m
Višina izhodišča: 1108 m - Dom v Tamarju
Višinska razlika:
1120 m

Izhodišče: Iz Kranjske gore se vozimo proti Ratečam. V naselju pridemo do križišča, kjer cesta zavije levo proti Planici in Tamarju. Kmalu pridemo do smučarskih skakalnic in parkirišča, kjer lahko parkiramo. Z vožnjo lahko nadaljujemo in parkiramo nekoliko višje, vendar do Doma v Tamarju z avtom ne moremo, saj je cesta za promet zaprta.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Parkirišča blizu skakalnic - Dom v Tamarju 45 minut, Dom v Tamarju - Srednja Ponca 3 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu se turo priporoča le zelo izkušenim gornikom.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo s hojo po makadamski cesti proti Domu v Tamarju. Sledimo dolini in naši poti. Po približno 45 minutah hoje pridemo do doma. Gremo mimo njega v smeri oznak za Ponce. Gozdna pot nas kmalu pripelje do naslednjega razpotja, kjer nas oznake usmerjajo desno proti Srednji Ponci. Markirani poti sledimo sprva večinoma skozi gozd in ruševje. Mestoma je pot dokaj strma. Ko nas pripelje nad gozd pridemo do prvih jeklenic. Tu zavije desno in začnemo se strmo vzpenjati. Le-ta kmalu popust, vendar ne povsem do vrh. Na pobočjih pod grebenom je pot ponovno strmejša. Ko pridemo na greben zavijemo desno in hitro po nekaj metrih hoje pridemo na vrh Srednje Ponce.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Srednja Ponca -

  Srednja Ponca je znamenita gora v severnem predelu Julijskih Alp preko katere vodi planinska pešpot.