Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Uskovnica s spodnjega roba planine za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Uskovnica

Uskovnica je bohinjska planina in se nahaja nad Srednjo vasjo in dolino Voje. Kljub temu, da so jo v veliki meri zavzeli vikendaši je še vedno pristno živa. Na njej se pase živina in še vedno izdelujejo sir. Številni pastirski stani so danes prevzeli vlogo manjših vikendov, ki pa s svojo zunanjo podobo v veliki meri ohranjajo planinsko tradicijo. Planina je priljubljena pri nedeljskih ...

Na Bohinjske je planina Uskovnica zelo primerena za družinski izlet z najmlajšimi otroki.

Družinski izlet: Krožen sprehod po planini Uskovnici je primeren tudi za najmlajše otroke, ki so komaj shodili. Pot je ves čas izrazito nezahtevna in vzpon položen. Z malce truda se da izlet opraviti tudi s športnim vozičkom za otroke.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Najnižji del poti: 1088 m
Najvišji del poti: 1187 m
Višinska razlika: 99 m

Izhodišče: Z gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam in nato naprej proti Bledu in Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, zavijemo ostro desno proti Pokljuki. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. V križišču gre desno cesta proti Pokljuki, mi pa zavijemo levo proti Srednji vasi. V Srednji vasi sledimo oznakam za apartmaje Jager, saj nas pripeljejo do ceste, ki nas bo vodila proti Uskovnici. Apartmaji se nahajajo višje na zahodnem obrobju Srednje vasi. Ko bi morali zaviti desno nazaj povsem do približno 30m oddaljenih apartmajev ne zavijemo, temveč se naše ceste držimo naravnost. Kmalu se prelevi v makadam, ki se ga držimo povsem do roba Uskovnice. Tu parkiramo na primernem mestu.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Krožni sprehod po planini Uskovnici 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz izhodišča se držimo makadamske ceste po kateri smo se pripeljali vse do oznak, ki nas usmerijo levo na široko pešpot. Le-ta nas v dobrih dveh minutah pripelje do koče na Uskovnici. Za kočo gremo skozi vratca na ograji, oziroma sledimo markacijam. Pot nas vodi preko pašnikov do prve domačije, kjer se držimo makadamske ceste. Zapustimo jo na razpotju za Rudno polje in Konjščico, kjer zavijemo na pešpot, ki nas pripelje do naslednjih vrat. Za njimi se držimo makadamske ceste, dokler po nekaj minutah hoje ne opazimo levo kapelice Marije Kraljice Miru, ki je naš cilj.

Sestop: Po makadamski cesti se vrnemo navzdol do prvega razpotja z več pohodniškimi tablami. Tu se držimo naravnost navzdol. Spustimo se do naslednjega razpotja, kjer gre naravnost pot za Voje medtem, ko mi zavijemo na kolovoz - smerokaz za kolesarsko pot (avgust, 2016). Pot nas med pastirskimi hišami in vikendi pripelje do naslednjega razpotja, kjer je levo koča na Uskovnici, mi pa nadaljujemo naravnost proti Starim Fužinam. V zmernem spustu skozi gozd se spustimo do prvotne ceste že povsem blizu izhodišča.