Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Kamniško sedlo od Doma v Kamniški Bistrici - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kamniško sedlo

Kamniško sedlo, oziroma nekoč tudi Jermanova vrata je 1903 metre visok greben, oziroma sedlo med Brano in Planjavo in velja za enega naših najlepših visokogorskih sedel. Z njega se odpre izvrtsten razgled na stene okoliških gora. Lepo se vidi Mrzlo goro, Logarsko dolino po njim in slap Rinko. Proti severo-vzhodu se lepo vidijo tudi Olševa, Peca, Mala Peca in ostali okoliški hribi in ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi se priporoča uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1903 metrov
Višina izhodišča: 601 m
Višinska razlika:
1302 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kamnik. Skozi mesto nadaljujemo proti Stahovici, kjer na večjem križišču zavijemo proti Kamniški Bistrici. Vozimo se do Doma v Kamniški Bistrici, kjer parkiramo na urejenem parkirišču pred domom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Dom v Kamniški Bistrici - Kamniško sedlo 3 ure 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo levo po asfaltirani cesti, ki za domom hitro postane makadamska. Pot nato zavije levo čez manjši most in nekaj 10 metrov za njim nas pohodne table usmerijo desno na pešpot v gozd. Naravnost je smer za Kokrško sedlo. Pot se vzpenja zmerno strmo in je dobro označena. Po približno 20 minutah hoje od izhodišča gremo pod orjaško skalo. Od tu po približno 10 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice, kjer nadaljujemo po makadamu naprej levo in nato kmalu zavijemo desno v gozd. Po približno 15 minutah hoje pridemo ponovno na makadamsko cesto. Nadaljujemo naravnost in ponovno po nekaj metrih hoje zavijemo levo na pešpot v gozd. Od tu sledimo markacijam, ki nas vodijo skozi gozd po zmerno vzpenjajoči pešpoti, ki je občasno precej položna, pa zopet bolj strma, nikjer pa vzpenjanje ne postane zelo strmo. Po približno 50 minutah hoje pridemo pod visoko ostenje Brane. Levo od nas je tudi suha struga hudourniškega potoka. Od tu pridemo do Pastirjev po približno 20 minutah zmerne hoje. Tu so postavljene klopce, kjer si lahko spočijemo.
Od Pastirjev imamo do Kamniškega sedla še približno 1 uro hoje. Pot nas sprva vodi skozi lep macesnov gozd. Nato hitro pridemo do široke jase posejane s skalami iz katere je lep razgled na sedlo. Prečkamo jo in se pričnemo vzpenjati skozi ruševje. Sčasomo se po južnem in prisojnem pobočju Kamniškega sedla dvignemo nad ruševje in hodimo po širokem travnatem pobočju iz katerega se vedno lepše vidijo sosednje gore in hribi. Na levi strani sedla kmalu vidimo tovorno žičnico in tik pod vrhom se nad nami prikaže Koča na Kamniškem sedlu. Od tu imamo do cilja izleta v naravi samo še nekaj minut hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.