Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Sveti Primož nad Kamnikom iz Stahovice za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Sveti Primož nad Kamnikom

Sveti Primož nad Kamnikom se nahaja visoko nad dolino Črne. Izlet je primeren za vse letne čase, le pozimi nam bodo prav prišle dereze, saj od številnih pohodnikov zlizana pot rada zmrzne. Če pridemo do cerkve v megleni mrakobi nas pričaka pristno srednjeveško vzdušje. Med cerkvijo svetega Primoža, starim gospodarskim poslopjem, mežnarijo in prostostoječim zvonikom si zlahka ...

K Svetemu Primožu nad Kamnikom se lahko povzpnemo tudi z mlajšimi otroci, saj velik del poti hodimo po makadamu.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti hodimo po zložni makadamski cesti, ali položnih pešpoteh tako, da bodo velik del poti zmogli prehoditi tudi mlajši otroci. Zaradi dolžine poti jim po potrebi pomagamo z nošenjem ali pa parkiramo višje ob cesti. Pri cerkvi Svetega Primoža in svetega Petra nad njo se odpre razgled zlasti na Ljubljanko kotlino. Okoli obeh cerkva je veliko klopi in okrepčevalnica za katero se nahaja nekaj igral.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 430 m
Višina: 826 m
Višinska razlika: 396 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kamnik in z vožnjo nadaljujemo v Stahovico. V naselju smo pozorni na križišče za Kamniško Bistrico in Veliko planino, kjer zavijemo levo. Zapeljemo se do prve ceste na desni strani takoj za križiščem in parkiramo na majhnem parkirišču ob njej. Če je to parkirišče zasedeno parkiramo na parkirišču pri Calcitu na levi strani ceste nekaj 10 metrov naprej. Lahko zavijemo tudi na cesto, ki vodi proti Svetemu Primožu in parkiramo nekaj 100 metrov naprej ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Stahovica - Sveti Primož nad Kamnikom 1 ura 10 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča stopimo na asfaltirano cesto, ki vodi proti Svetemu Primožu nad Kamnikom. Cesta se hitro prelevi v makadam, ki se ga držimo kar nekaj časa, vse do stare domačije med katere poslopji nas vodi. Za njo, na ostrem levem ovinku, se desno odcepi široka pešpot. Ta razcep ni označen (junij, 2017), pešpot pa nas vodi skozi gozd v zmernem vzponu do makadamske ceste. Zapustimo jo po že nekaj korakih, saj se na ostrem levem ovinku ponovno desno odcepi pešpot, oziroma kolovoz za Svetega Primoža. Te zložne poti, ki se občasno povsem položi, se držimo vse do našega cilja. Višje nas vodi mimo kapelice ter mimo razpotja za Veliko planino.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Med povratkom smo pozorni na bližnjico, ki nam skozi gozd nekoliko skrajša pot.