Mlinčki

        

Mlinčki iz Suhadol - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mlinčki

Številni majhni leseni mlinčki so dali ime kraju sredi gozda pod Koseškim hribom. Nahajajo se na kratkem potoku Mrzli studenec le nekaj metrov pod njegovim izvirom. Pred leti jih je postavil upokojeni mizar iz Suhadol. Danes sokrajani nadaljujejo njegovo delo in prostor, ki je prevzel ime Mlinčki lepo vzdržujejo. Tekom časa so postali znani tudi širše in so cilj številnih nedeljskih izletnikov in lokalnih rekreativcev. Mlinčkom, ki naj bi jih bilo skoraj sto, dela družbo velik izrezljan škrat, lesen škaf, ki se poln vode prevrne ter začne nato zopet polniti, več klopi, mini brunarica ter ostale lesene mojstrovine. Le dobri dve minuti hoje stran se nahaja izvir zdravilne vode imenovan Žegnan studenec. Tu se žuborenje potočka, ki preskakuje mlinčke umakne skoraj meditativni tišini. Kot da nismo le nekaj korakov stran od vrveža otrok, temveč kot bi rekli v starih časih, dobrih sedem voda in sedem gora. Zdravilni izvir kot mini obrh priteka na dan pod majhno skalo, vodo pa lahko zajamemo kar z rokami. Zdravilna moč izvira oplaja prostor okoli nas in občutek dobimo, da tu z vodo priteka na dan tudi zdravilna energija kraja in gozda, kjer se nahajamo. Nekdo je nad izvir postavil majhen kipec Lurške Marije in se tako še po krščansko poklonil dobrim naravnim silam, ki tu ne skoparijo s svojo močjo. Potoček Žegnani studenec se skupaj z Mrzlim studencem izlije v manjši bajer mimo katerega nas vodi kratka krožna pot med obema potokoma. Mlinčki se nahajajo v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, v podregiji Ljubljanska kotlina in še ožje v podregiji Savska ravan.

Mlinčki pri Suhadolah bodo otrokom všeč zaradi številnih lesenih mlinčkov na potoku in izrezljanega lesenega škrata, ki jih dela družbo.

Družinski izlet: Izlet je primeren tudi za družine z otroki v vozičku. Hodimo po makadamski cesti, ki nas vodi skozi zelo lep in moker gozd. Pot je večino časa položna, le sem pa tja se blago vzpnemo. Pot je zato primerna za otroke stare do 2 let, prehodili pa jo bodo tudi otroci stari 2 do 3 leta. Domačini so na Mrzlem studencu postavili več deset majhnih mlinčkov, lesen škaf, ki se poln vode prevrne in nato zopet polni ter izrezljali lesenega škrata, ki bo otrokom še posebej všeč.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna lahka, športna obutev.

višina višina višina

Višina: 350 m
Višina izhodišča: 328 m
Višinska razlika:
22 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Mengeš, kjer nadaljujemo z vožnjo proti Komendi. Ko pridemo do naselja Moste, ki se nahaja pred Komendo pri bencinski črpalki zavijemo levo proti naselju Suhadole. Držimo se prednostne ceste, ki nas vodi skozi staro vaško jedro do cerkve. Pri cerkvi zavijemo levo in takoj za tem desno. Ta cesta čez nekaj 100 metrov preide v makadam. Držimo se ga približno 200 metrov do mosta, ki prečka reko Pšato. Zapeljemo se preko Pšate in parkiramo levo ob reki na manjšem parkirišču le nekaj metrov stran od mostu.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali - za mostom vodi levo ob Pšati. Hitro nas pripelje v gozd, držimo pa se je skoraj povsem do mlinčkov. Morda 50 metrov pred mlinčki se nahaja razpotje, kjer gre cesta naprej za vas Bukovico, mi pa zavijemo levo proti mlinčkom, do katerih pridemo po nekaj minutah lahke hoje.
Pot nas nato vodi naprej mimo mlinčkov in čez morda 20 metrov pridemo do razpotja, kjer se držimo desno, levo smer za Koseški hrib. Po slabi minuti hoje pridemo do izvira Žegnani studenec. Tu se še naprej držimo ozke stezice, ki nas vodi skozi gozd in v naslednji minuti pripelje do manjšega, slikovitega bajerja. Tu gre levo pot za Bukovico, desno pa nazaj proti izhodišču.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (81) pritisni: Mlinčki
  Mlinčki so izrezljani iz lesa. Vrtijo se na Mrzlem studencu in so otrokom zato še posebej všeč. Družbo jim dela izrezljan gozdni škrat.