Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

Koseški hrib iz Suhadol - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Koseški hrib

Koseški hrib se nahaja nad priljubljenimi Mlinčki in izvirom zdravilne vode Žegnanim studencem. Na vrhu se nahaja nekaj klopi in žig. Razgled se odpre na del Savske ravni in zahodni predel glavne gorske verige Kamniško-Savinjskih gora. Še posebej se lepo vidi Krvavec. Hrib je širše manj znan, zato pa toliko bolj priljubljen med lokalnim prebivalstvom. Med vzponom mimo Mlinčkov, ...

Na Kosešlki hrib se bodo lahko odpravile družine z otroki starimi 3 do 4 leta, saj sicer občasno bolj strm vzpon ni dolg.

Družinski izlet: Izlet na Koseški hrib je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Gremo mimo priljubljenih Mlinčkov, ki bodo otrokov s številnimi lesenimi mlinčki preko katerih poskakuje Mrzli studenec in izrezljanim gozdnim škratom vzbudili veliko veselja. Nadaljna pot na Koseški hrib bo na posameznih mestih za najmlajše strma, zato jim po potrebi pomagamo pri hoji. Pot nas vodi mimo več tabel, kjer lahko otroke poučimo o ključnih trenutkih slovenske zgodovine. Na vrhu na nas bo pričakalo več klopi in razgled proti Krvavcu.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna lahka, športna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 467 m
Višina izhodišča: 328 m
Višinska razlika:
139 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Mengeš, kjer nadaljujemo z vožnjo proti Komendi. Ko pridemo do naselja Moste, ki se nahaja pred Komendo pri bencinski črpalki zavijemo levo proti naselju Suhadole. Držimo se prednostne ceste, ki nas vodi skozi staro vaško jedro do cerkve. Pri cerkvi zavijemo levo in takoj za tem desno. Ta cesta čez nekaj 100 metrov preide v makadam. Držimo se ga približno 200 metrov do mosta, ki prečka reko Pšato. Zapeljemo se preko Pšate in parkiramo levo ob reki na manjšem parkirišču le nekaj metrov stran od mostu.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: 60 minut

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali - za mostom vodi levo ob Pšati. Hitro nas pripelje v gozd, držimo pa se je skoraj povsem do mlinčkov. Morda 50 metrov pred mlinčki se nahaja razpotje, kjer gre cesta naprej za vas Bukovico, mi pa zavijemo levo proti mlinčkom, do katerih pridemo po nekaj minutah lahke hoje.
Pot nas nato vodi naprej mimo mlinčkov in čez morda 20 metrov pridemo do razpotja, kjer je desno smer za Žegnan studenec, mi pa nadaljujemo levo naprej po kolovozu. Pot se vzpenja skozi gozd (maj, 2018) in nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno. Sprva je dokaj strma, a se hitro položi. Kmalu pridemo do naslednjega razpotja, kjer se ponovno držimo desno navzgor. Sedaj smo pozorni na ozko pešpot, ki se odcepi desno. Zavijemo nanjo in prej kot v minut smo na klopcah, Koseškem hribu, oziroma Strmci. Tu je nekaj klopi, žig in vpisna skrinjica.

Sestop: Na izhodišče se vračamo po isti poti. Nižje na strmem delu pešpoti ne zavijemo levo na prvotno pot, temveč se še naprej držimo naše poti, ki nas nižje v levem ovinku pripelje do lesenih mlinčkov. Ponovno gremo naravnost mimo mlinčkov in na razpotu, kjer so prvotno zavili levo proti Koseškemu hribu se držimo desno za Žegnani studenec. Držimo se stezice, ki nas v dobrih dveh minutah pripelje do zdravilnega izvira.
Tu gremo naprej po naši poti, ki nas v dobri minuti pripelje do makadama. Levo je Bukovica, zavijemo pa desno proti izhodišču. Pot nas vodi mimo manjšega, slikovitega bajerja za katerim pridemo na prvotno pot po kateri se vrnemo na izhodišče.