Golobinjek

         

  Golobinjek iz Mirne peč za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Golobinjek

Golobinjek je razpršena vas na pobočjih istoimenskega široko zaobljenega in prostranega griča. Domačij je manj, zato pa so razgledna pobočja toliko bolj posuta s številnimi zidanicami okoli katerih se širijo vinogradi in sadovnjaki. Razgledi se odpirajo predvsem proti dolgim Gorjancem na jugu. Proti zahodu najprej opazimo Mirno goro, proti vzhodu na drugi strani Mirnopeške doline pa našo pozornost pritegnejo gričevnata pobočja prav tako posuta s številnimi zidanicami, ki se stiskajo k vinogradom. Na Golobinjek se odpravimo iz Mirne Peči. Kraj zaznamuje reka Temenica, saj je svoje prvotno ime Nirna Peč dobil iz staroslovanske besede nyrati, kar pomeni prihajati iz zemlje. Peč pa se nanaša na pečino v bližnjem Zijalu, slikovitem obrhu, močnem kraškem izviru, enem lepših pri nas, ker Temenica drugič priteče na dan. Mirnopeška dolina je bila včasih precej pomembnejša. Večina prometa, pa tudi turških vpadov na tedanjo Kranjsko je potekala po tej dolini. Danes promet in spremljajoči hrup tečeta po bližnji avtocesti, v dolino in na griče okoli nje pa se je naselil mir. Cilj izleta je cerkvica svete Uršule. Če hoja na Golobinjek ne prežene slabega počutja, ali celo šibkega zdravja, ga bo poležavanje za cerkvijo zagotovo. Ali pomaga mir, ki veje iz griča, dobra svetnica, ki ji je svetišče posvečeno ali morda kamen hote ali nehote položen za zakristijo... Vsakdo odgovor je pravilen. Golobinjek se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Novomeško-Krška in še ožje v podregiji Suha krajina in Dobrepolje.

Izlet na Golobinjek je primeren tudi za otroke stare tri leta ali pa tudi mlajše.

Družinski izlet: Družinski izlet na Golobinjek je primeren za otroke stare 3 leta ali več. Velik del poti bodo zmogli tudi otroci starejši od 2 let. Vrh je široko zaobljen in za cerkvijo je dovolj prostora za brezskrbno otroško igro in tekanje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 233 m
Višina: 461 m
Skupna višinska razlika: 228 m

Izhodišče: Zapeljemo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Mirno Peč, kjer se zapeljemo v omenjeni kraj. Parkiramo pred veliko cerkvijo svetega Kancijana v središču Mirne Peči.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - cerkev svete Uršule na Golobinjeku 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Gremo levo mimo velike stare stanovanjske stavbe poleg cerkve in nadaljujemo v smeri Gorenjega Podboršta. Po nekaj sto metrih hoje prečkamo reko Temenico pri ostankih nekdanjega mirnopeškega perišča Na ulcah. Te ceste se držimo vse do njenega konca višje v vasi, kjer pri starem lesenem kmečkem gospodarskem poslopju zavijemo levo. Na koncu kozolca so stopnice iz avtomobilskih gum (april, 2018). Povzpnemo se po njih in nadaljujemo naravnost v gozd. Takoj za robom gozda zavijemo levo na ožjo pot. Sledimo precej obledelim markacijam. Pot nas pripelje na rob gozda, kjer nadaljujemo desno v pobočje, a že čez nekaj metrov zavijemo ponovno desno na kolovoz. V levem ovinku nas pripelje do domačije. Za njo zavijemo desno na cesto. Držimo se je vse do cerkve svete Uršule vrh Golobinjeka.
Po kratki hoji skozi gozd pridemo na plano. Pot postane zelo razgledna, do cilja nas vodi mimo posameznih zidanic, vikendov in domačij.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (56) pritisni: Golobinjek
  Golobinjek na Dolenjskem je znan po cerkvi svete Uršule.