Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Čudežni izvir Baba iz Št. Jurija za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Izvir zdravilne vode Baba v Medvedici

Čudežni izvir Baba v Medvedici je znan po temu, da napoveduje deževje. Danes sicer že precej usahli studenec po starem pripovedovanju pred dežom prične bruhati vodo, a le za nekaj minut. Nato se umiri in kmalu prične deževati. Domačini pravijo, da voda priteče izpod bližnjega svetega Ahaca in nekateri verjamejo, da je zdravilna. Ni pa samo studenec, ki je cilj naše poti nekaj ...

Do čudežnega izvira Baba se lahko sprehodimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Opravimo ga lahko tudi z vozičkom za otroke, a mora biti športne izvedbe, zaradi vlažnih travnikov na dnu doline pa se na pot odpravimo v suhem. Prečkamo tudi manjši potoček, a nam ne dela večjih preglavic. Otroke bo navdušila slikovita okolica na dnu doline s številnimi ribniki in potočki, ki tečejo mimo.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 351 m
Maksimalna višina: 402 m
Skupna dosežena višina: 150 m

Izhodišče: Vozimo se dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Grosuplje. Zapeljemo se v središče naselja, kjer na večjem krožnem križišču pričnemo slediti oznakam za Turjak. Sledimo jim vse do naselja Št. Jurij. V središču naselja, pri cerkvi, zavijemo desno proti ograjenemu igrišču, kjer parkiramo. Vkolikor želimo pot skrajšati se zapeljemo naprej po naši cesti mimo igrišča. Cesta se povzpne skozi gozd do prvih samotnih hiš vasi Vrbičje. Parkiramo takoj za zadnjo hišo na križišču, kjer lokalna cesta zavije levo nazdol. Tu se med povratkom sklene krog naše poti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče pri igrišču - izvir Baba 45 minut. Izvir Baba - izhodišče pri igrišču 45 minut. Vkolikor se odločimo za izhodišče v zaselku vasi Vrbičje se pot do izvira in povratek skrajšata za po 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Z vozičkom za otroke se na izlet odpravimo v suhem

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo nadaljujemo naprej po cesti po kateri smo se pripeljali. Vodi nas mimo igrišča. Nato se povzpne skozi gozd in nas pripelje do prvih hiš, zaselka vasi Vrbičje. Gremo mimo hiš naprej po naši cesti in na prvem križišču za hišami zavijemo na asfaltirano cesto levo navzdol. Po vijugasti cesti se hitro spustimo v odmaknjeno in skrito dolino na dnu katere je velik bajer. Na levi strani ceste je precej zaraščen, medtem, ko je na desni strani lepo vodnat. Pred bajerjem zavijemo desno na kolovoz, ki nas vodi ob vodi v gozd. Za večjim bajerjem nas pot vodi ob manjšem tudi že precej zaraščenem. Na njegovem koncu zavijemo levo in prečkamo manjši potok, ki napaja vse tri bajerje. Za njim se sprehodimo naprej preko travnika. Na koncu se travnik zooža v ozek prehod skozi katerega se sprehodimo do makadamske ceste nekaj metrov naprej. Desno ob cesti je manjši bajer primeren za postanek. Čudežni izvir Baba se nahaja približno 10 metrov višje tik ob makadamski cesti.
Levo od zadnjega bajerja teče manjši potoček. Če želimo mu preko travnika sledimo v gozd. Le nekaj minut višje, pod strmimi pobočji, bomo prišli do njegovega, zlasti ob deževju, zelo slikovitega izvira. Vsekakor je vreden našega ogleda.

Sestop: PS hojo nadaljujemo naprej po makadamski cesti po kateri smo se povzpeli mimo izvira Baba. Pot nas vodi preko dvorišča samotne domačije nad nami. Za njo makadam preide v ozko asfaltirano cesto. Višje lepo razgledna cesta nas v dolgem S ovinku vodi pod vasjo Vrbičje do križišča lokalnih cest. Zavijemo desno in se sprehodimo skozi odmaknjeno vas Vrbičje. Te ceste se držimo vse do izhodišča.