Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Mesečev zaliv iz Strunjana za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Mesečev zaliv

Mesečev zaliv se nahaja krajinskem parku Strunjan pod do 80 metrov visokimi flišnimi stenami Strunjanskega klifa. Nahaja se na štiri kilometre dolgi obali med Simonovim in Strunjanskim zalivom, oziroma natančneje med rtoma Strunjan in Ronek. Ta obala je najdaljša neokrnjena obala v Tržaškem zalivu. Najlepša, a ne najlažja, pot do zaliva vodi mimo Strunjanskega križa, kjer ...

Mesečev zaliv bo otrokom všeč poleti, ko bodo lahko zaplavali v Jadranskem morju.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a ga bodo večji del ali v celoti prehodili tudi mlajši. Paziti moramo, da nam otroci ne zaidejo preko ograje na robu visokega in prepadnega Strunjanskega klifa. Med krožim povratkom otrokom na poti preko spodaj opisanega podora pomagamo pri hoji. Izlet je odlična izbira v poletnih mesecih, saj se lahko v senci dreves na vrhu klifa v vročih dneh ohladimo ob čudovitem razgledu na Tržaški zaliv, medtem ko v Mesečevem zalivu lahko zaplavamo. Opozoriti je potrebno, da so krajši predeli obale ob plimi poplavljeni, zato v zimskih mesecih pazimo, da se na pot odpravimo ob oseki.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna lahka pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1 m
Izhodišče: 1 m
Skupna višinska razlika: 83 m

Izhodišče: Po obalni hitri cesti se peljemo proti Portorožu. Za pinijevim drevoredom, naravnim spomenikom, kjer raste 110 pinij na krožnem križišču zavijemo desno proti Strunjanu. Skozi Strunjan se zapeljemo do velikega plačljivega parkirišča v bližini plaže, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Strunjanski križ 20 minut - Mesečev zaliv 10 minut. Krožen povratek okoli Strunjanskega rta 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Prečkamo cesto in gremo po pločniku desno do rdeče vile Sivka. Tu zavijemo proti hotelu Svoboda. Pri hotelu gremo desno in nato levo ob hotelu sprva po tlakovanem sprehajališču, nato pa po asfaltirani cesti v breg nad hotelom. Po morda 30 metrih nas rumena puščica (maj, 2019) usmeri levo na kolovoz. Tu gremo mimo informacijske table. Že po dobrih 20 metrih, na prvem ovinku nas markacija usmeri levo v gozdiček. Pot, ki je zavarovana z ograjo zavije desno in med drevjem se nam odpirajo razgledi na Piran in Tržaški zaliv. Pot nas vodi skozi gozd ob robu Strunjanskega klifa vse do Strunjanskega križa, kjer se odpre širok razgled na Tržaški zaliv. Po nekaj minutah hoje od križa pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo navzdol. V zmernem spustu po okljukasti poti se v nekaj minutah spustimo v Mesečev zaliv.

Sestop: V Mesečevem zalivu gremo levo po obali pod navpičnimi flišnimi stenami Strunjanskega klifa. Pot je večinoma lahka, sem pa tja se za nekaj korakov povzpnemo mimo skal. Le na enem kratkem odseku se povzpnemo nekaj metrov visoko po strmem, večjem podoru skal in zemlje, kjer obstaja nevarnost, da zdrsnemo kakšen meter ali dva, še posebej, če smo v poletni lahko obutvi. Za podorom je potrebno še nekoliko poplezati preko podrtih dreves in nasutih skal (maj, 2019). Na tem predelu manjšim otrokom pomagamo pri hoji z držanjem za roko ali z nošnjo. Pot nas nato vodi preko FKK do plaže lokala na robu Strunjanskega rta, kjer levo že vidimo parkirišče, kjer smo pričeli z izletom.
Ob plimi so posamezni krajši predeli poti pod vodo, kar je lahko neprijetno v zimskih mesecih, ko si v hladnem morju ne smemo zmočiti obutve in dolgih hlač. V poletnih mesecih, ko nas mraz ne moti, te predele lahko prehodimo tudi ob plimi.