Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Hidroelektrarna Fala za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Hidroelektrarna Fala

Hidroelektrarna Fala je najstarejša velika še delujoča hidroelektrarna v Sloveniji. Z njeno gradnjo so pričeli že leta 1913, končali pa so jo leta 1918. Ker je bila prva hidroelektrarna na reki Dravi je bilo mišljeno, da bo z elektriko oskrbovala mesto Gradec v Avstriji in šele kasneje Maribor. Elektrarna je bila za tisti čas pravi čudež tehnike in sodobne opreme in je v času svoje izgradnje...

hidroelektrarna Fala

Družinski izlet: Opisan izlet do jezu hidroelektrarne Fala lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Izlet je sicer primeren tudi za otroke, ki so dobro shodili, a jim zaradi dolžine poti in zlasti med povratkom, ko nas čaka vzpon do izhodišča, pomagamo pri hoji. Sicer približno 2 kilometra dolga pot je primerna za otroke stare 2 do 3 leta ali starejše. Pot ves čas poteka po ozki in precej neprometni lokalni cesti, saj večino prometa pobere regionalna cesta na drugi strani reke Drave, vendar moramo biti kljub temu med hojo pozorni na vozila. Enako velja na sicer dobro varovanem jezu hidroelektrarne, ki je prav tak odprt za javni promet. Paziti moramo, da otroci med opazovanjem deroče Drave ne splezajo na ali preko ograje.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lažja športna obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Hidroelektrarna Fala: 278 m
Izhodišče pri graščini Fala: 322 m
Višinska razlika na poti (spust): približno 78 m

Izhodišče: Gledamo z zahoda se po štajerski avtocesti vozimo proti Mariboru. Sprva se držimo smeri za Dravograd/Center, nato pa avtocesto zapustimo na izvozu za Pohorje/Razvanje. Preko naselij Limbuš, Laznica in Bezena se zapeljemo v Ruše. Tu se držimo glavne ceste preko naselja pri čemer pazimo, da ne prečkamo reke Drave - držimo se njenega desnega brega. Glavna cesta nas pripelje do Fale. Parkiramo v bližini istoimenske graščine na začetku naselja na ustreznem mestu ob cesti. Vkolikor se želimo izogniti hoji po lokalni cesti se preko naselja zapeljemo vse do jezu hidroelektrarne, kjer parkiramo na ustreznem mestu ob cesti.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Sprehod po jezu hidroelektrarne Fala: 10 minut. Sprehod od graščine Fala do hidroelektrarne Fala: 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Poljubno se sprehodimo po jezu hidroelektrarne Fala. Vkolikor pričnemo s hojo pri graščini Fala se ves čas držimo lokalne ceste, ki nas preko naselja Fala pripelje do jezu hidroelektrarne. Vkolikor se želimo izogniti hoji po cesti se lahko zapeljemo vse do jezu hidroelektrarne in parkiramo na ustreznem mestu ob cesti.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.