Razgledni stolp na Rogli

          
  
  Razgledni stolp na Rogli za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Razgledni stolp na Rogli

Razgledni stolp na Rogli je stal že leta 1934. Bil je lesen, nasledil pa ga je današnji stolp iz jeklene konstrukcije postavljen leta 1956. Na njemu povsod okoli nas zavalovi temno morje pohorskih gozdov. Pohorje je še prav posebej znano po svojih prostranih iglastih gozdovih in orjaških drevesih, ki rastejo na njemu. Tako velja Sgermanova smreka na Orlici z več kot 62 metri višine za najvišjo smreko v Evropi in je zaščitena kot naravni spomenik. Temnim iglavcem so kot protiutež posamezne breze, ki s svojo vitko belimo iščejo svetlobo ob visokih jelkah. Našo pozornost vedno znova pritegne tudi jerebika. S svojimi živo oranžnimi plodovi je kot veselo drevo, ki raste ob visokih smrekah nalašč zato, da razprši njihovo resnobo. Kdo bi si mislil, da je jerebika, ki jo zaradi njene lepote ob cvetenju in zorenju pogosto vidimo tudi na vrtovih in parkih tako trdoživa in odporna na mraz.
Ob jasnih dneh se s stolpa odpre razgled preko večjega dela Slovenije. Vidi se celo vrhove hribovij na jugozahodni meji Slovenije. Stolp je ena od osrednjih znamenitosti Pohorja in privlači ne samo pohodnike na številnih pešpoteh mimo stolpa, temveč tudi nedeljske izletnike, ki so si zaželeli preživeti dan na sprehodu po neokrnjeni naravi. Razgledni stolp na Rogli se nahaja v regiji Štajerska in Prekmurje, v podregiji Podravska in še ožje v podregiji Strojna in Pohorje.

Razgledni stolp na Rogli je izvrsten predlog za družinski sprehod, saj se z njega vidi preko celega Pohorja.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke, ki so stari do dve leti, oziroma za tiste, ki so dobro shodili, a jim po potrebi pomagamo pri hoji. Otroci stari 2 do 3 leta bodo sprehod do razglednega stolpa prehodili. Vzpon na stolp bo pri najmlajših zahteval kar nekaj poguma, zato jim pri tem pomagamo. Otroci bodo nagrajeni z enim najlepših razgledov na Pohorju. S stolpa se ob jasnih dneh vidi vse do hribovij na južnih mejah Slovenije.

Zahtevnost: Označen sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lažja, obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Razgledni stolp na Rogli: 1540 m
Izhodišče: 1474 m
Skupen vzpon: 66 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Slovensko Konjice. Zapeljemo se v Zreče, kjer sledimo prometnim smerokazom za Roglo. Ko po daljši vzpenjajoči vožnji pridemo na Roglo parkiramo na velikem parkirišču pred hotelom Planja.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - razgledni stolp 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Od hotela Planja na Rogli gremo po desni strani stadiona. Ko pridemo do njegovega konca ga obhodimo levo in nato na robu zavijemo desno. Hodimo po eni od smučarskih prog. Zložno se vzpenjamo, držimo pa se je vse do visokega razglednega stolpa.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (63) pritisni: Razgledni stolp
  Razgledni stolp na Rogli se dviga visoko nad pohorskimi jelkami in smrekami.