Haloški studenec

         

  Haloški studenec z Gorce za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Haloški studenec na Gorci

Haloški studenec na Gorci velja za zdravilnega. Bil je že precej zapuščen in zanemarjen, a so ga pred leti zgledno obnovili in do njega speljali zanimivo učno pot, na kateri bomo izvedeli marsikaj novega o drevesih mimo katerih hodimo. Upamo lahko le, da obnova studenca in izdelava učne poti nista bila zgolj priložnostni zaslužek pobudnikov projekta, kar je očitna usoda številnih podobnih podvigov pri nas in bodo tako za studenec kot učno pot še naprej skrbeli. Do izhodišča nas pripelje razgledna cesta, ki se vijuga nad številnimi vinogradi. Ti razgledi preko Haloških goric nam med vožnjo obljubljajo zelo veliko. Ne zaman. Največ navdušenja iz nas ne izvabi studenec, temveč terasasti vinogradi pod izhodiščem. Ravno tu so najlepši. Zvijajo se po strmih in osojnih pobočjih goric in presenečajo s svojo fotogeničnostjo. Ko že mislimo, da smo videli najlepše vijuge, opazimo nove in nove in ne moremo se odločiti katere so lepše. Te gorice pričnemo nehote primerjati s terasastimi riževimi polji v Aziji. Tista na Baliju slovijo kot ena najlepših. Ampak, če so ta riževa polja taka svetovna turistična atrakcija, zakaj potem niso tudi ti vinogradi? S svojo lepoto popolnoma nič ne zaostajajo za tistimi riževimi nasadi. Pa riž, kako naj se riž primerja z žlahtno kapljico, ki tu obrodi? Haložan ali riž? Ali je to sploh umestna izbira? Haloški studenec se nahaja v regiji Štajerska in Prekmurje, v podregiji Podravska in še ožje v podregiji Haloze.

Družinski izlet do Haloškega studenca je primeren tudi za najmlajše otroke.

Družinski izlet: Družinski izlet Haloški studenec je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Mlajšim od 3 let zlasti med spustom na bolj strmih predelih pomagamo pri hoji. Izlet nas bo navdušil s fotogeničnimi terasastimi vinogradi, ki se zvijajo po strmih pobočjih haloških goric. Lahko si tudi ogledamo etnološko zbirko na prostem. Na poti do Haloškega studenca, ki velja za zdravilnega, gremo mimo številnih učnih tabel s pomočjo katerih otrokom razložimo pomen in posebnosti dreves mimo katerih nas vodi pot.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 402 m
Najnižja točka na poti: 348 m
Višinska razlika: 54 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Pri Mariboru na razcepu Slivnica se držimo smeri za Ptuj. Po avtocesti se zapeljemo vse do Podlehnika, kjer avtocesto, oziroma regionalno cesto zapustimo. Zavijemo na lokalno cesto za Gorco, ki nas vodi proti zahodu mimo Minoritskega samostana Podlehnik. Cesta se višje serpentinasto obrne proti severu. Še naprej se držimo naše sedaj že precej razgledne ceste, ki se po približno 500 metrih vožnje obrne proti zahodu. Po slabih 1400 metrih vožnje pridemo do lesenega muzeja na prostem z etnološko zbirko. Parkiramo na parkirišču pri muzeju.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Krožna pot do izvira Haloškega studenca in krožno nazaj 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V mokrem se med spustom nekoliko pazimo zdrsa.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Takoj za lesenim muzejem se nahaja široka pot, ki vodi navzdol v gozd. Kmalu se prične precej hitro spuščati. Opremljena je z učnimi tablami, ki nas poučijo o drevesih, ki rastejo ob poti in o pomenu vode. Do izvira pridemo v nekaj minutah. Zavarovan je z lesenimi vratci. Pred njim so klopi in še nekaj dodatnih učnih tabel. S hojo nadaljujemo naprej. Vzpon je nekoliko manj strm od spusta. V nekaj minutah pridemo na asfaltirano cesto morda 200 metrov stran od izhodišča pri muzeju.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (63) pritisni: Haloški studenec
  Haloze so znane po strmih terasastih vinogradih na katerih pridelujejo znano vino Haložan.