Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Ribniško jezero od koče Pesnik za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Ribniško jezero

Ribniško jezero se nahaja tik pod Jezerskim vrhom. Geologi pravijo, da jezero ni staro. Dejansko je v primerjavi z na stotine milijonov let starim Pohorjem zelo mlado. Le približno osemtisoč let. K jezeru pridemo po brvi speljani med barjanskim ruševjem. Na koncu se razširi in ob toplih dneh se lahko nanjo zleknemo in se prepustimo lepi naravi... Če nepoboljšljivi romantiki pravijo, ...

Ribniško jezero se nahaja blizu planinske Ribniške koče od katere bodo izlet zmogle tudi družine z najmlajšimi otroki.

Družinski izlet: Opisan izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 4 do 5 let, pri čemer med povratom spustimo ovinek do Črnega vrha. Če gremo na pot z mlajšimi otroki, ali želimo prehoditi le lepši del opisane poti se zapeljemo do Ribniške koče in se nato odpravimo preko Jezerskega vrha do Ribniškega jezera. V tem primeru gremo vsekakor še do Črnega vrha, ki je najvišji vrh Pohorja. Del od Ribniške koče do Ribniškega jezera bodo večinoma zmogli tudi otroci stari 2 do 3 leta, pri čemer najmlajšim pri hoji po potrebi pomagamo z nošenjem. Če se na pot odpravimo pri Ribniški koči bodo zložen ovinek do Črnega vrha zmogli tudi otroci stari 4 do 5 let, mlajšim pa pri hoji po potrebi pomagamo z motivacijo ali nošenjem.

Zahtevnost: Lahka pot.

Oprema: Običajna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Najvišja točka na poti - Črni vrh: 1534m - Jezerski vrh: 1537m, Ribniško jezero: 1490m
Izhodišče: 1101 m
Višinska razlika: 433 m

Izhodišče: S ceste Maribor - Dravograd, pred naseljem Brezno zavijemo levo v smeri Podvelke, Ribnice na Pohorju in Ribniške koče. Za mostom preko reke Drave prispemo v Podvelko, mi pa cesti v nadaljevanju sledimo v smeri Ribnice na Pohorju. Po približno 10 km od mostu preko Drave prispemo do središča Ribnice na Pohorju.
Iz Dravograda se peljemo proti Mariboru, za Radljami ob Dravi pa v krožišču zapustimo glavno cesto proti Mariboru in z vožnjo nadaljujemo v smeri proti Vuhredu, Ribnici na Pohorju in Ribniški koči. Za mostom preko reke Drave prispemo v Vuhred, mi pa cesti v nadaljevanju sledimo v smeri Ribnice na Pohorju. Po približno 10 km od mostu preko Drave prispemo do središča Ribnice na Pohorju.
V središču Ribnice na Pohorju nas bo smerokaz za Ribniško kočo, 8km usmeril levo. Po tej cesti se bomo po slabih 6 kilometrih vožnje pripeljali do koče Pesnik, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče pri koči Pesnik - Ribniška koča 1 ura 15 minut. Ribniška koča - Jezerski vrh 15 minut / Ribniško jezero 20 minut. Jezerski vrh - Črni vrh 45 minut. Skupaj celoten izlet 2 ure 20 minut.
Povratek Črni vrh - Ribniška koča 45 minut, Ribniška koča - izhodišče pri koči Pesnik 1 ura, skupaj 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od koče Pesnik gremo naprej po makadamski cesti, po kateri smo se pripeljali, a le do prvega križišča, kjer nas markacija usmeri desno na pešpot, ki vodi v gozd. Prvih nekaj minut je pot položna, nato pa se prične zmerno vzpenjati skozi gozd. Višje se priključimo širokemu, a slabo vzdrževanemu gozdarskemu kolovozu (avgust, 2018), ki mu sledimo kar nekaj časa. V nadaljevanju nas vodi preko ožje makadamske ceste, kjer nas planinska markacija usmeri levo na slab kolovoz. Že po nekaj minutah hoje nas markacija usmeri desno na pot, ki se drži gozdarske drče. Vzpon je sprva dokaj strm, se višje položi in kmalu ponovno prične strmo vzpenjati. Nad strmino prečkamo poseko. Tu se pot obrne desno in nas vodi mimo prve počitniške koče. Držimo se makadamske ceste, ki nas po dobri minuti ali dveh pripelje do smučišča na Ribniškem Pohorju in Ribniške koče.
Pri koči nadaljujemo s hojo levo po široki makadamski cesti, ki se zložno spušča. Nižje, na razglednem ovinku, stopimo na pešpot, ki se vzpenja naravnost v široko in razgledno travnato pobočje. Držimo se naše pešpoti, ki nas hitro pripelje na prostran in razgleden Jezerski vrh z visokim spomenikom posvečenim padlim borcem planincem.
Pri spomeniku nas planinska tabla usmeri levo proti Ribniškemu jezeru. Sledimo pešpoti, ki se zložno spušča proti jezeru. Sprva nas vodi skozi redko s smrekami zaraščajoče pobočje. Pripelje nas do brvi po kateri se nato v dobri minuti sprehodimo do jezera.

Sestop: Po isti poti se vrnemo do široke makadamske ceste, ki vodi do Ribniške koče. Tu zavijemo levo na neoznačen kolovoz, ki preči široka travnata pobočja. Ves čas zložna pot nas izmenično vodi preko travnatih pobočij in skozi smrekov gozd, držimo pa se je vse do razpotja, kjer gre levo pot proti Črnemu vrhu in Grmovškovemu planinskemu domu pod Veliko Kopo, desno pa proti Ribniški koči. S hojo nadaljujemo levo. Hodimo po širokem kolovozu. Pot je večinoma zložna. Vodi nas mimo razpotja za Mislinjo levo navzdol, se v nadaljevanju kratko nekoliko strmeje povzpne, sledi pa ponovno zložen vzpon. Tik pod Črnim vrhom pridemo do razpotja, kjer gre desno smer za Grmovškov dom - krajša bližnjica, zavijemo pa levo proti Črnemu vrhu do katerega imamo samo še nekaj kratkih minut zložne hoje. Od tu se vrnemo nazaj proti izhodišču.
Po isti poti se vrnemo do razpotja, kjer smo prvič zavili levo proti Grmovškovemu domu pod Veliko Kopo. Tu sedaj ne zavijemo desno po prvotni poti, temveč se držimo naravnost. Sledimo širokemu kolovozu, ki nas v pretežno zložnem vzponu v približno 15 minutah pripelje do Malega Črnega vrha, kjer se nahaja smučarsko akumulacijsko jezero in počitniška hiša. Še naprej se držimo naše poti po kateri se v nekaj minutah spustimo do Ribniške koče. Od tu se na izhodišče pri koči Pesnik vrnemo po isti poti.