Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Gorenja gora iz Mirne  - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Gorenja gora

Gorenja gora leži na meji med Posavskim hribovjem in Dolenjskim podoljem in nad reko Mirno. Proti zahodu nudi lep razgled na dolenjske vrhove, kjer najbolj izstopa Trebni vrh. Krožna pot je razgibana in nas vodi tudi mimo znamenitega Mirenskega gradu. Večinoma hodimo po makadamski ali asfaltirani cesti ali po kolovozih, tako da je primerna tudi za družinski izlet. Gorenja gora se nahaja na južnem robu Posavske regije in v podregiji Posavsko hribovje.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 348 m
Višina izhodišča: 251 m
Višinska razlika: 97 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Novo mesto. Vkolikor prihajamo južno od Trebnjega avtocesto zapustimona izvozu Trebnje Vzhod (Mokronog, Mirna). Na prvem križišču zavijemo proti Trebnjem in Mirni. V krožnem križišču zavijemo na izvoz Mirna. V naslednjih dveh krožiščih zavijemo na izvoze za Mirno. Peljemo se preko Dol pri Trebnjem do Mirne. Tu parkiramo na parkirišču pred stanovanjskim objektom z banko nasproti gostišča Pri Francki.
Če prihajamo po avtocesti severno od Trebnjega jo zapustimo na izvozu Trebnje Zahod. Na prvem krožišču zavijemo proti Brezi. Po tej cesti nadaljujemo vse do naslednjega krožišča, kjer nadaljujemo v smeri Mirne. Naslednje krožišče tudi zapustimo v smeri Mirne. Od tu se vozimo po isti cesti vse do naselja Mirna. Tu parkiramo na parkirišču pred stanovanjskim objektom z banko nasproti gostišča Pri Francki.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Gorenja gora - izhodišče 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od izhodišča pred banko nadaljujemo levo po cesti pod farno cerkvijo v Podlogu na Mirni. Cesta nas vodi naravnost ob reki Mirni in nas pripelje do igrišča Trimmigo. Nadaljujemo naravnost levo ob igrišču. Čez dobro minuto ali dve pridemo do mostu čez potok Vejar, ga prečkamo in nadaljujemo levo ob potoku sedaj po makadamski cesti, ki je hkrati tudi trim steza. Hodimo mimo telovadnih naprav s tablami z opisanimi vajami. Ko trim steza zavije levo čez potok nadaljujemo naravnost. Blago vzpenjajoči S ovinek nas pripelje do Gorenje vasi. S hojo nadaljujemo mimo visoke lipe ob kateri so naprave trim steze in gremo naravnost proti vasi. Tu v prvem križišču zavijemo desno navzgor. Že po nekaj 100 metrih pridemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo. Iz asfaltne ceste pridemo hitro na makadamsko. Sedaj hodimo po blagih pobočjih Gorenje gore. Makadamska cesta se prične spuščati in nas vodi mimo mlina Grdin in preko reke Mirne do lokalne asfaltne ceste, kjer zavijemo desno. Čez približno 50 metrov nasproti prve domačije, ki je na desni strani ceste zavijemo levo navzgor na kolovozno pot, ki se vzpenja pod robom gozda in nad hišo s pripadajočimi objekti. Sedaj se držimo te poti, ki nas po približno 10 minutah hoje vodi skozi dvorišče stare domačije. Nato gremo mimo nekaj hiš in končno se spustimo nazaj na asfaltno cesto v vasi Migolca. Kakšnih 50 metrov za vasjo zavijemo na kolovoz, ki nas vodi desno ob asfaltni cesti. Že po nekaj metrih zavijemo desno čez travnik in hitro pridemo v gozd. Tu se držimo desno. Po kolovozni poti gremo do prve domačije in nato po makadamski cesti levo navzdol do asfaltne ceste, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj 100 metrih hoje po tej cesti prečkamo reko Mirno. Nato čez približno 200 metrov pridemo do prve makadamske ceste, ki vodi iz naše ceste desno v gozd. Nadaljujemo po tej makadamski cesti, ki hitro zavije levo. Po krajšem vzponu pridemo pred Mirenski grad. Nadaljujemo levo ob gradu po ozki asfaltni cesti, ki nas po krajšem spustu pripelje do bajerja pod gradom. Tu zavijemo levo na lokalno asfaltno cesto in po njej takoj čez kamniti most. Po kakšnem kilometru hoje nas pripelje v center naselja Mirna. Po desnem mostu prečkamo reko Mirno in že po nekaj 10 metrih hoje pridemo na izhodišče.

Sestop: Pot nima izrazitega vrha. Na izhodišče nas pripelje krožna pot.