Meniji za izlete po regijah Slovenije

          

Gruska jama iz istoimenske avtobusne postaje - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Gruska jama

Gruska je kraška izvirna in zatrepna dolina. Nahaja se v osrčju Kozjanskega parka. Najverjetneje je nastala z udorom jamskega stropa. Gruska jama se nahaja visoko pod zgornjim robom doline. Sicer suh rov kaže prve znake zakrasevanja, nekaj kapnikov in sigastih površin. Z nastankom doline je povezana legenda o razvratnih prebivalcih, jama pa je znana po puščavniku Eremitu Valentinu, ki mu je bilo samotno življenje v jami tudi navdih za pesnikovanje. Informativne table na poti nas bodo podučile o posebnostih izleta. Gruska jama se nahaja v regiji Posavska, ožje v podregiji Senovsko, Bizeljsko in Sotelsko gričevje. Še ožje se nahaja v podregiji Srednjesotelsko gričevje.

Gruska jama je primerna za družine z otroki, ki se bodo navdušili nad suhim rovom.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke stare 2-3 let ali starejše. Na kratkem, a precej strmem vzponu iz doline do jame jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Na kratkem in položnem delu poti pred jamo otroke varujemo zdrsa v dolino. Otroke bo navdušil suhi rov jame in tudi globoka in ozka izvirna dolina Gruska. Učne table na poti nas bodo seznanile s posebnostmi izleta.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 349 m - maksimalna višina, 283 m - minimalna višina
Višina izhodišča: 330 m
Višinska razlika:
67 m

Izhodišče: Vozimo se do Podčetrtka in nato naprej proti Bistrici ob Sotli. Vozimo se preko naselja Imeno in mimo odcepa za Virštajn. Na razcepu nasproti opuščenega gostišča Twins (marec, 2015) zavijem desno proti Bučam in Kozjemu. Peljemo se preko Buč in naprej po ovinkasti cesti mimo Zeč. Čez približno 1 kilometer smo pozorni na avtobusno postajo Gruska jama s klopcami, info tablo in ekološkim otočkom. Tu parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Gruska jama 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: S hojo nadaljujemo naprej v smeri naše vožnje ob zaščitni ograji ob robu visoke stene doline Gruske. Po morda 20 metrih hoje zavijemo levo na makadamsko cesto. Čez približno 100 do 200 metrov nas tabla sredi S ovinka usmeri levo na travnik. Držimo se kolovoza, ki nas v blagem spustu pripelje do potočka, ki ga prečkamo. Naši poti sledimo vse do konca zatrepne doline, ki se konča z visoko steno na kateri izvira potoček Gruska. Nato se vrnemo nazaj in ko prvič prečkamo potok smo na levi strani pozorni na ozko pešpot na katero nas opozarja tudi tabla. Pešpot se sprva vzpenja precej strmo po ozkem grebenu, utrjena pa je z lesenimi stopnicami. Že precej visoko pridemo do razpotja. Zavijemo levo. Po ozki in položni pešpoti prečimo strmo pobočje Gruske. Po nekaj 10 metrih hoje pridemo do jame Gruska.

Sestop: Po isti poti se vrnemo do razpotja in nadaljujemo levo navzgor. Po slabih dveh minutah nas precej strma pot pripelje do zaščitne ograje. Tu se teren povsem položi. Do izhodišča, ki ni več daleč se vrnemo ob ograji.