Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Pilštanj za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Pilštanj

Pilštanj je danes mirna vasica, ki je ohranila svoj videz iz začetka 20. stoletja. Naselje, prvič omenjeno daljnega leta 1042, se je tekom stoletij razvijalo pod istoimenskim gradom iz 12. stoletja. V njem naj bi se po legendi rodila sveta Ema Krška in ravno njej se ima vas Pilštanj zahvaliti za današnjo širšo prepoznavnost. Mimo naselja je nekoč vodila pomembna trgovska pot, ki ...

Družinski izlet po Pilštanju nas vodi skozi srednjeveški trg, sprehod pa je primeren tudi za vozičke za otroke.

Družinski izlet: Velik del izleta lahko opravim z vozičkom za otroke. Kratka pešpot po grajskem griču je primerna za otroke stare 2 do 3 leta, mlajšim pa po potrebi pomagamo z nošenjem, ker se posamezni predeli pešpoti kratko vzpnejo. V gradu Pilštanj se je rodila svetnica Ema Krška, sama vas pa ima dolgo in bogato zgodovino. Primerno zavita v pripoved bo zagotovo razburkala domišljijo otrok. Vas je tudi izhodšče za krožni izlet na Vino goro.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 378 m
Višina: 415 m
Višinska razlika: 37 m

Izhodišče: Dostop preko Štajerske. Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu za Dramlje in Šentjur. V Šentjurju nadaljujemo proti Rogaški Slatini. Na naslednjem večjem križišču zavijemo desno proti Planini pri Sevnici. Prečkamo Voglajno in železnico in po glavni cesti nadaljujemo proti Črnolicam. Tu zavijemo proti Lesičnemu, kjer iz glavne ceste zavijemo levo v klanec in zatem desno proti Pilštanju. Iz Posavskega konca se peljemo do Brežic in zatem nadaljujemo do Bistrice ob Sotli, kjer se peljemo preko naselja do križišča, kjer zavijemo levo proti Podsredi. Po tej cesti se peljemo vse do Kozjega in naprej do Lesičnega, kjer nas table usmerijo desno proti Pilštanju. V Pilštanju se zapeljemo do velike lipe pred cerkvijo, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Sprehod skozi Pilštanj in okoli grajskega griča nam vzel 20 minut počasne hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Sprva se sprehodimo na začetek vasi, kjer bomo desno pri zadnjih hišah opazili več planinskih smerokazov. Tu se prične pot na Vino goro, ki je tudi opisana. Nato se vrnemo do cerkve in smo pozorni na pranger, oziroma sramotilni steber. Desno mimo prangerja se sprehodimo do Ajdovske deklice, z legendo povezano skalo, ki pa je močno obrasla z bršljanom. Nato gremo mimo cerkve do konca ceste in stopimo na stezico, ki nas vodi v gozd. Sledimo položni stezici, ki vodi mimo skromnih ostankov nekoč mogočnega gradu. Grič obhodimo. Na drugi strani pridemo do več klopi in manjšega kipca svete Eme. Tu se lahko povzpnemo na vrh griča, kjer so obrisi gradu bolj prepoznavni. Vrnemo se na stezico in po njej do izhodišča.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.