Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Vrh Jelovic in sveti Bolfenk iz Dola pri Stopercah za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone
Vrh Jelovic

Vrh Jelovic je najvišji vrh Haloz. Če je to naš prvi obisk te odročne pokrajine na severovzhodu Slovenije nam najprej pade v oči njihova slikovita razgibanost. Ozke in globoke doline, nad njimi se dvigajo strma pobočja pogosto ozkih grebenastih gričev. Njihovi robovi ali vrhovi so neredko posejani s samotnimi hišami in domačijami, ki na teh od daleč izpostavljenih legah delujejo kot ...

Izlet na Vrh Jelovic je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Če se odločimo le za obisk svetega Bolfenka ga lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare 2 do 3 leta. Povratek po lokalni cesti je še posebej primeren za manjše otroke. Če se odločimo le za sprehod do cerkvice svetega Bolfenka, ga lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Na opisani poti na Vrh Jelovic otrokom na krajših, a bolj strmih predelih po potrebi pomagamo z nošenjem. Tik pod vrhom je razgleden in prostran travnik, kjer lahko otroci tekajo brez strahu pred strminami.

Zahtevnost: Lahka označena pot, sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 410 m
Višina: 623 m
Višinska razlika: 213 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Maribor. Zapustimo jo na izvozu Slovenska Bistrica - jug, Majšperk, Poljčane. Na prvem krožišču zavijemo desno na 1. izvoz in nato na naslednjem krožišču prav tako na 1. izvozu. Te ceste se držimo do križišča, kjer zavijemo desno in po nadvozu prečkamo avtocesto. Te ceste se sedaj držimo vse do Majšperka. V Majšperku se držimo smeri za Rogatec in Stoperce. Enako velja za krožišče že za naseljem. Vozimo se preko vasi Preša, Spodnja in Zgornja Sveča vse do Grdine. V Grdini zavijemo levo proti vasi Sitež. Ozka cesta se prične hitro vzpenjati, držimo pa se je vse do prevala, kjer se nahaja manjše križišče. Tu smo pozorni na rdeč planinski smerokaz, ki nas usmerja levo na ozko asfaltirano cesto proti Vrhu Jelovic (april, 2016). Zavijemo nanjo in po nekaj 100 metrih vožnje parkiramo na levi strani ceste nasproti razpela, oziroma poljubno po lastni izbiri.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče Dol pri Stopercah - Vrh Jelovic 45 minut, krožen povratek po lokalni cesti 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta kjer smo parkirali nadaljujemo naprej po ozki cesti. Na haloške vrhove in proti vzhodu zelo razgledna cesta nas vodi nad strmimi goricami vse do ovinka, kjer nas planinske oznake usmerijo levo proti Vrhu Jelovic. Gosto posejane markacije nas vodijo po od erozije načeti gozdne ceste, ki se občasno vzpenja nekoliko hitreje. Ceste se držimo vse do vrha grebena, kjer se pot položi. Vršni greben je gozdnat, zlasti v zimskih mesecih pa se med drevjem odpira razgled na Mursko ravan, vzhodne Haloze in proti Maclju. Pot nas hitro pripelje do razpotja, kjer gre levo pot v dolino Winettu. Tu nadaljujemo naravnost in v dobri minuti pridemo na Vrh Jelovic. Tik pod vrhom se nahaja rdeča koča in proti severovzhodu, zlasti proti Pohorju in na Dravsko ravan razgleden travnik.
Vrnemo se na našo pot, kolovoz, ki vodi mimo travnika, in nadaljujemo s hojo. Pot se prične takoj za travnikom spuščati, a se hitro položi. Po nekaj minutah hoje skozi lep bukov gozd nas markacija s puščico (april, 2016) usmeri desno na ozek in nekoliko zapuščen gozdni kolovoz. Nižje se pot obrne levo in v dobri minuti nas pot pripelje na asfaltirano cesto. Nadaljujemo levo po cesti vse do KT Jelovice, ki se nahaja na hiši nekaj 100 metrov naprej. Še naprej se držimo naše ceste vse do cerkvice svetega Bolfenka. Nahaja se na razgledni vzpetini in je ne moremo zgrešiti.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Če nimamo predsodkov do hoje po asfaltu pa se do izhodišča držimo naše ceste na katero smo stopili iz gozda in se po njej sprehodili do cerkvice. Je precej neobljudena in razgledna. Na ta način bomo naš izlet zaokrožili. Tudi za otroke je tak povratek lažji.