Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

Stolp ljubezni iz vasi Žusem za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Žusem-Stolp ljubezni

Žusem se imenuje po prvem lastniku gradu, ki je skoraj sedemsto let gospodoval tem krajem. Posotelje je konec 12. stoletja mejilo na Madžare, s katerimi je še vedno potekala borba za ozemlja. Zato so Krški škofje, ki so v tistih časih upravljali s temi področji, v obrambo pozidali niz utrdb. Ena od njih je bila tudi Žusem. Njegova dolga zgodovina se je žalostno končala v drugi ...

Žusem s Stolpom ljubezni je primeren za družinski izlet z otroki starimi do 2 leti.

Družinski izlet: Izlet je zaradi kratke dolžine poti primeren za otroke stare do 2 let. Na poti skozi gozd jih na posameznih krajših predelih poti pomagamo z nošenjem. Na stolpu nas preseneti izvrsten razgled. Pred nami se odpre pogled na razgiban svet Voglajnskega in Zgornje Sotelskega gričevja. Dolina za dolino, gozdnate zaplate se mešajo s številnimi vinogradi in travniki, vrh slemen so številne zidanice in domačije ter posamezni zaselki in vasice, ki jih označujejo manjše cerkve. Proti vzhodu izstopata zlasti pogorje Boča in Donačke gore, južneje pa se lepo vidijo vrhovi Bohorja, Rudnice, Vetrnika, Orlice in Kunšperške gore, najvišji vrhovi vzhodnega Posavskega hribovja. Proti severu in zahodu pogled zajema Pohorje, Karavanke, vzhodne vrhove Kamniško-Savinjskih Alp z izstopajočo Ojstrico, ob jasnem vremenu pa pogled seže vse do oddaljenih Julijcev.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 596 m
Višina: 669 m
Višinska razlika: 73 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Dramlje in se zapeljemo v Šentjur pri Celju. Tu sledimo oznakam za Kozje in Gorico pri Slivnici. V Gorici pri Slivnici na krožnem križišču sledimo oznakam za Svetega Štefana, Sodno vas in Loko pri Žusmu. Zapeljemo se mimo Slivniškega jezera. Držimo se naravnost vse do križišča za Hrastje in Dobrino, kjer pa ne zavijemo desno proti omenjenima naseljema, temveč se še vedno držimo naravnost. Višje smo pozorni na razcep za Žusem-Dobrina desno. Cesta nas višje vodi mimo velikega kamnoloma in mimo razvalin gradu Žusem, ki si jih po lastni želji ogledamo. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje v zaselek Žusem, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Zaselek Žusem - Stolp ljubezni 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Gremo po glavni cesti, ki vodi do Žusma. Pozorni smo na niz planinskih smerokazov na robu zaselka, ki nas usmerijo levo na asfaltirano cesto, ki hitro preide v makadam. Pot nas pripelje do razpotja z razpelom. Tu zavijemo levo na ožjo makadamsko cesto. Višje gremo naprej po pešpoti, ki nas vodi skozi gozd. Sledimo markacijam in smerokazom, ki nas vodijo proti stolpu. Pot se občasno zoža in nas hitro pripelje do vznožja stolpa. Pod njim se nahaja brunarica z nekaj mizami in klopmi, več planinskih smerokazov, maketa in temeljni kamen stolpa (april, 2015).

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.