Žusem

         

Stolp ljubezni iz vasi Žusem za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Žusem-Stolp ljubezni

Žusem se imenuje po prvem lastniku gradu, ki je skoraj sedemsto let gospodoval tem krajem. Posotelje je konec 12. stoletja mejilo na Madžare, s katerimi je še vedno potekala borba za ozemlja. Zato so Krški škofje, ki so v tistih časih upravljali s temi področji, v obrambo pozidali niz utrdb. Ena od njih je bila tudi Žusem. Njegova dolga zgodovina se je žalostno končala v drugi polovici 18. stoletja, ko mu je zadnji lastnik, zaradi davčnih razlogov, razkril streho, ga deloma razrušil in pustil propasti. Danes še vedno lahko občudujemo njegove mogočne razvaline s katerih se odpre razgled na sotelska gričevja in vzhodni del Posavskega hribovja. Na Žusem vodi več poti. Najkrajša gre iz istoimenskega zaselka, ki nas preseneti s svojim očarljivim videzom. Nekaj starih kmečkih hiš in poslopij in pa dve cerkvi, ki stojita druga nasproti druge. Zaselek, ki s svojo še avtentično podeželjsko arhitekturo in videzom zagotove spada med lepše te vrste pri nas. V prid mu je tudi izredna lega na razglednem slemenu med dvema z gozdom poraščnima vrhovoma. Nedaleč stran, na severovzhodnem vrhu Velikega špička, najvišjem vrhu Žusma, se nahaja visoki stolp imenovan Stolp ljubezni. Svoje ime dolguje zavetniku zaljubljencev, svetemu Valentinu, kateremu je posvečena ena od dveh cerkva. Domačini dajo veliko na svetnika, ki je rad pisal ljubezenska pisma, saj njemu v čast vsako leto organizirajo Valentinov nočni pohod. Njegovo slavo zahodna potrošniška kultura močno izrablja v svoje pridobitne namene, medtem ko dobri svetnik v teh krajih domuje že stoletja. In nič zato, če poskušajo domačini s pomočjo svetega Valentina privabiti kakšnega potrošnika v te lepe kraje in ven v naravo. Žusem se nahaja v regiji Posavska in v podregiji Posavsko hribovje, vendar smo ga zaradi bližine Sotelskega gričevja in s tem večje prepoznavnosti na spletni strani uvrstili v podregijo Senovsko, Bizeljsko in Sotelsko gričevje.

Žusem s Stolpom ljubezni je primeren za družinski izlet z otroki starimi do 2 leti.

Družinski izlet: Izlet je zaradi kratke dolžine poti primeren za otroke stare do 2 let. Na poti skozi gozd jih na posameznih krajših predelih poti pomagamo z nošenjem. Na stolpu nas preseneti izvrsten razgled. Pred nami se odpre pogled na razgiban svet Voglajnskega in Zgornje Sotelskega gričevja. Dolina za dolino, gozdnate zaplate se mešajo s številnimi vinogradi in travniki, vrh slemen so številne zidanice in domačije ter posamezni zaselki in vasice, ki jih označujejo manjše cerkve. Proti vzhodu izstopata zlasti pogorje Boča in Donačke gore, južneje pa se lepo vidijo vrhovi Bohorja, Rudnice, Vetrnika, Orlice in Kunšperške gore, najvišji vrhovi vzhodnega Posavskega hribovja. Proti severu in zahodu pogled zajema Pohorje, Karavanke, vzhodne vrhove Kamniško-Savinjskih Alp z izstopajočo Ojstrico, ob jasnem vremenu pa pogled seže vse do oddaljenih Julijcev.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 596 m
Višina: 669 m
Višinska razlika: 73 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Dramlje in se zapeljemo v Šentjur pri Celju. Tu sledimo oznakam za Kozje in Gorico pri Slivnici. V Gorici pri Slivnici na krožnem križišču sledimo oznakam za Svetega Štefana, Sodno vas in Loko pri Žusmu. Zapeljemo se mimo Slivniškega jezera. Držimo se naravnost vse do križišča za Hrastje in Dobrino, kjer pa ne zavijemo desno proti omenjenima naseljema, temveč se še vedno držimo naravnost. Višje smo pozorni na razcep za Žusem-Dobrina desno. Cesta nas višje vodi mimo velikega kamnoloma in mimo razvalin gradu Žusem, ki si jih po lastni želji ogledamo. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje v zaselek Žusem, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Zaselek Žusem - Stolp ljubezni 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Gremo po glavni cesti, ki vodi do Žusma. Pozorni smo na niz planinskih smerokazov na robu zaselka, ki nas usmerijo levo na asfaltirano cesto, ki hitro preide v makadam. Pot nas pripelje do razpotja z razpelom. Tu zavijemo levo na ožjo makadamsko cesto. Višje gremo naprej po pešpoti, ki nas vodi skozi gozd. Sledimo markacijam in smerokazom, ki nas vodijo proti stolpu. Pot se občasno zoža in nas hitro pripelje do vznožja stolpa. Pod njim se nahaja brunarica z nekaj mizami in klopmi, več planinskih smerokazov, maketa in temeljni kamen stolpa (april, 2015).

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (44) pritisni: Žusem
  Razvaline gradu Žusem se nahajajo na pobočjih istoimenskega hriba na katerem se nahaja razgledni Stolp ljubezni.