Sveta Marija-Vitovlje

Sveta Marija nad Vitovljami je krožna pot v naravi. Družinski izlet, kjer se vidijo hribi Krasa.     Sveta Marija nad Vitovljami je krožna pot v naravi. Družinski izlet, kjer se vidijo hribi Krasa.     Sveta Marija nad Vitovljami je krožna pot v naravi. Družinski izlet, kjer se vidijo hribi Krasa.   

 Sveta Marija nad Vitovljami iz Vitovelj - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Sveta Marija nad Vitovljami

Sveta Marija nad Vitovljami je protiturški tabor z izrednimi razgledi. Nanjo vodi krožna pot, ki vodi deloma tudi skozi vasi. Je tudi učna pot v naravi opremljena z informativnimi tablami. Vidijo se hribi na robu Trnovskega gozda in pobočja pod njim, Nanos, Kras, Vremščica, Čičarija, Istra z Učko, Tržaški zaliv, Furlanija s svojo nižino ob morju. Vipavska dolina je kot na dlani. Proti vzhodu se vidijo tudi hribi Javornikov in hribi okoli Snežnika. V cerkvi naj bi se sekale t.i. Zmajeve črte, energijski tokovi pozitivnih energij iz onstranstva, kot pravi Marko Pogačnik. Še zlasti, če se zapeljemo nekoliko višje je pot primerna tudi kot družinski izlet. Sveta Marija nad Vitovljami leži v subregiji Vipavska dolina in regiji Mediteranski svet.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 604 m
Višina izhodišča: 130 m
Višinska razlika:
474 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izvozu za Razdrto in nadaljujemo po Primorski hitri cesti proti Novi Gorici. Zapustimo jo na izvozu za Selo. Takoj za izvozom nadaljujemo levo proti Vitovljam. Peljemo se mimo naselja Črniče in izvoza za vas Osek. V Vitovljah v drugem križišču zavijemo desno proti turistični kmetiji Maloščevo in cerkvi Svete Lucije. Čez približno 50 metrov parkiramo levo na makadamskem parkirišču.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Sveta Marija nad Vitovljami 1 ura 10 minut, Sveta Marija - izhodišče mimo Vitovskega jezera 1 ura 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Vitovska Sveta Marija s hribi v ozadju se vidi že na izhodišču izleta v naravi. Opisana pot do nje je delno krožna pot. Od mesta, kjer smo parkirali ne gremo desno po asfaltni poti, kot kažejo oznake, temveč nadaljujemo naravnost, oziroma po levi asfaltni cesti. Držimo se je in nikamor ne zavijamo dokler po približno 30 minutah hoje ne pridemo do zaselka Vitovlje. Cesta nekoliko pred hišami zavije levo in nas nato v desnem ovinku pripelje v središče vasi. Pridemo do križišča, kjer nas pohodna tabla ob kateri so tudi informativne table usmeri levo. Tu se prične učna pot. Na tej točki se bo ob povratku krožna pot zaokrožila. Ozka asfaltna cesta nas hitro pripelje nad hiše. Držimo se desno. Asfaltna cesta se ob vodnem zajetju kmalu konča. Nadaljujemo po gozdni cesti. Sledimo ji in kmalu pridemo do parkirišča pod cerkvijo in do katere je še 25 minut hoje. Vkolikor želimo izpustiti hojo po asfaltni cesti parkiramo tukaj. Ta točka je še posebej primerna kot izhodišče za družinski izlet. Po približno 20 minutah hoje pridemo do razpotja, kjer pot levo vodi na Kopitnik, Čaven, Krnico in cerkev Sveta Lucija. Nadaljujemo naravnost. Že čez nekaj 10 metrov ponovno pridemo do razpotja, kjer vodi pot levo proti Krnici in ponovno čez približno 10 metrov, tik pod rampo pred cerkvijo, je levo pot za Vitovsko jezero. Nadaljujemo naravnost mimo rampe in čez nekaj minut pridemo pred cerkev.

Sestop: Vrnemo se lahko po isti pot po kateri smo prišli, ali pa nam družinski izlet popestri krožna pot mimo Vitovskega jezera, po kateri se prav tako občasno odpre razgled na Sveto Marijo s hribi v ozadju.
Če se odločimo za drugo možnost se do prvega razpotja nekaj 10 metrov vračamo po isti poti. Na razpotju zavijemo desno na gozdno pešpot, ki vodi proti Vitovskemu jezeru in Užicam. Po krajšem spustu se pot položi in po nekaj minutah pridemo do razpotja ob kapelici. Levo navzgor vodi pot proti Sveti Luciji. Nadaljujemo naravnost. Za kapelico se prične pot ponovno spuščati. Že po kakšni minuti pridemo do razpotja. Naravnost so Užice, desno je Vitovsko jezero. Nadaljujemo proti jezeru. Pot je sedaj ožja, dobro shojena in se ne prestrmo spušča po pobočju navzdol. Po nekaj minutah se iz leve strani k naši poti priključi nekoliko bolj široka pot. Kmalu pridemo do razpotja, kjer zavijemo levo proti jezeru. Že po nekaj minutah je pred nami Vitovsko jezero. Gremo mimo njega in nadaljujemo po gozdni pešpoti desno. Kmalu pridemo do širše poti, kjer nadaljujemo desno. Po približno 10 metrih hoje pridemo do poti iz katere smo zavili proti jezeru. Nadaljujemo naravnost. Hodimo po široki gozdni cesti, ki se položno spušča. Po njej hodimo vse do asfaltne ceste, kjer nadaljujemo desno proti Vitovljam. Po približno 10 minut pridemo do križišča, kjer smo prvotno zavili levo, sedaj pa smo prižli iz desne strani in tako se krožna pot in učna pot zaokroži. Družinski izlet nadaljujemo levo po prvotni asfaltni cesti vse do izhodišča.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Sveta Marija nad Vitovljami -

8 images

sv-marija-nad-vitovljami-20

sv-marija-nad-vitovljami-19

sv-marija-nad-vitovljami-18

sv-marija-nad-vitovljami-17

sv-marija-nad-vitovljami-16

sv-marija-nad-vitovljami-15

sv-marija-nad-vitovljami-14

sv-marija-nad-vitovljami-13