Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Kamenk iz Tržiča - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kamnek

Kamnek je razgleden vrh nad Tržičem. Ima redko posebnost, ki ga dela resnično izjemnega. Osvojimo ga lahko kar iz starega mestnega središča. Iz njega se nam odpre razgled tudi na nekaj izmed bolj znanih karavanških vrhov kot so Storžič, košutin Veliki vrh in Begunjščica. Seveda se zelo lepo vidi tudi Tržič in Savsko ravan za njim. Kamnek se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, podregiji Karavanke in še ožje v podregiji Zahodne Karavanke.

Družinski izlet na Kamnek je predvsem med povratkom primeren za nekoliko starejše otroke.

Družinski izlet: Izlet na Kamnek je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, če se na izhodišče vračamo po isti poti. Vkolikor se vračamo krožno kot je opisano je izlet primeren za otroke stare 4 do 5 let.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Med spustom je del poti neoznačen.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 873 m
Višina izhodišča: 550 m
Višinska razlika: 323 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Celovec in Tržič. Zapeljemo se skozi Tržič. Na križišču, kjer se nahaja restavracija Raj zavijemo levo. Skozi staro mestno jedro se zapeljemo mimo velike cerkve. Hitro za njo pridemo do velikih rumenih zidanih dvoriščnih vrat na desni strani. Vodijo tudi do parkirišča Picerije pod gradom. Zapeljemo skoznje in parkiramo na parkirišču višje pod gradom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Kamnek 45 minut. Kamnek - Veliki vrh nad Završnikom 30 minut. Veliki vrh - izhodišče 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča gremo navzgor in nato levo mimo kapelice. Pot se hitro razcepi, mi pa nadaljujemo levo. Čez nekaj 10 metrov pridemo do razpotja s kar štirimi potmi. Gremo po drugi desno. Hodimo po ozki a dobro nadelani poti. Pogrešamo nekaj markacij, vendar z orientacijo nimamo težav, saj le sledimo naši poti. Vodi nas mimo nekaj vrtnih hišk. Nad njimi se markacije ponovno pojavijo. Vzpon je srednje strm, gremo pa mimo nekaj razpotij, a nas markacije vedno usmerijo na pravo smer. Takoj za manjšo klopco pridemo do razcepa, kjer zlahka spregledamo, da moramo zaviti levo navzgor za markacijami in ne nadaljevati naravnost. Še naprej sledimo naši poti, ki je tik pod vrhom grebena utrjena z lesenimi stopnicami. Na grebenu nadaljujemo levo. Sprva zložna grebenska pot se prične kmalu bolj strmo vzpenjati, kar je znak, da vrh Kamnek ni več daleč.

Sestop: S hojo nadaljujemo naprej po grebenu. Zložno se spuščamo in v nekaj minutah pridemo do razpotja na sedelcu - desno slap - kjer nadaljujemo naravnost. Sedaj se zložno vzpenjamo in ko se pot položi ponovno pridemo do manjšega sedelca, kjer gre naravnost navzgor neoznačena steza čez Pirmance, medtem ko mi nadaljujemo levo navzdol za markacijami. Pot se hitro obrne desno in zložno preči strma gozdnata pobočja Pirmanc. Ko pridemo nazaj na greben naletimo na razpotje, kjer nadaljujemo naprej po grebenski poti. Sedaj se vzpenjamo precej hitro in v morda 5 minutah pridemo na Veliki vrh nad Završnikom.
Od tu se lahko vrnemo nazaj do zadnjega razpotja in sedaj zavijemo levo navzdol, vendar se bomo tokrat vračali po neoznačeni stezici. Od vrha gremo naprej po grebenu takoj levo navzdol po strmem travnatem pobočju. Hodimo po slabo vidni in neoznačeni stezici, ki se zelo hitro spušča. Nižje se pot na ozkih grebenskih predelih večkrat kratko položi. Tudi stezica postane bolj vidna. Podrast je prekrita s travo in z orientacijo, sledenjem stezici, nimamo težav (maj, 2015). Ko se spustimo še nižje pridemo v gozd, kjer trava izgine, nadomesti pa jo odpadlo listje. Tu pot postane manj izrazita. Približno 50 metrov gremo še naprej naravnost navzdol nato pa naša pot zavije levo. V dobrih 5 minutah nas v okljukih pripelje do dobro nadelane in označene pešpoti, kjer nadaljujemo levo. Zložno prečkamo strma gozdnata pobočja. V približno 10 minutah pridemo do razcepa dveh gozdnih cest. Gremo po desni naravnost. Hitro se zooža in preide v gozdno pešpot. Držimo se je. Sprva je hoja položna, nato pa se pričnemo zložno spuščati. Naša pešpot počasi preide v ozko gozdno cesto. Pripelje nas do asfaltne ceste, kjer nadaljujemo levo. Držimo se je do prvega križišča že v Tržiču, kjer nadaljujemo naravnost levo. V nekaj minutah pridemo do velikih zidanih vrat skozi katera se vrnemo do izhodišča do katerega imamo še slabi dve minuti hoje.