Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Planina Preval iz Ljubelja po Bornovi poti - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Planina Preval

Bornova pot na pašno planino Preval iz prelaza Ljubelj je razgibana, razgledna, ponekod izpostavljena in nenaporna. Pot se večinoma udobno vzpenja, le proti koncu že tik pod planino Preval je nekoliko bolj strma, a kaj ko smo tam že skoraj na cilju. Bolj izpostavljeni predeli poti so varovani z jeklenico, posebna poslastica pa je približno 100 metrov dolg rov z oknom na sredini v ...

Družinski izlet na planino Preval je primeren tudi za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 5 let ali starejše. Na bolj izpostavljenih delih poti, ki so sicer povsem položni in varovani z jeklenico še posebej pazimo na najmlajše, ki jih bo navdušila hoja po 100 metrov dolgem rovu z oknom na sredini. Na cilju je planinska koča.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1311 m
Višina izhodišča: 1058 m
Višinska razlika: 253 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Tržič in nadaljujemo proti Ljubelju vse do istoimenskega mejnega prehoda z Avstrijo. Tik pred prehodom zavijemo levo proti parkirišču, prečkamo most in zavijemo levo na veliko parkirišče pod hotelom. Tako pridemo bližje izhodišču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - planina Preval 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo do konca velikega parkirišča, kjer nas lesena tabla za planino Preval usmeri na gozdno pešpot. Hitro pridemo do melišča, se kratko povzpnemo po njemu in nadaljujemo naprej v gozd. Ko po nekaj minutah hoje pot zavije desno postane teren bolj odprt in kmalu pridemo do navpičnega vzhodnega ostenja Begunjščice. Tu je sicer položna pot občasno bolj izpostavljena. Pred vhodom v 100 metrski rov se moramo zaradi odloženega drobirja bližnjega melišča skloniti. Tudi sicer je dobro, da ves čas hoje skozi rov pazimo na glavo. Povem zravnano lahko hodijo otroci. V skoraj navpične stene vkopani useki, občasno varovani z jeklenicami, se nadaljujemo tudi za rovom. Tudi tu je pot široka in udobno položna. Ko prečimo široko melišče Begunjskega plaza ponovno pridemo v gozd. Pričnemo se zložno vzpenjati in ko postane sčasoma vzpon hitrejši nismo več daleč od planine Preval.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.