Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Dom na Zelenici iz Ljubelja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Dom na Zelenici

Pot na Planinski dom na Zelenici leži na Zeleniškem sedlu med obmejnim grebenom Na Možeh in ostenjem Begunjščice. Bližnje območje doma je znano smučarsko središče od koder se nam odpre lep pogled na Vrtačo, Srednji vrh nad Zelenico in Stol. Med vzponom se lepo vidi košutin Veliki vrh in Košutico. Pot v veliki meri poteka po smučišču in je primerna za planince, ki iščejo lažje dostopne cilje v gorah. Dom na Zelenici, ki je partner projekta Očistimo naše gore leži v subregiji Zahodne Karavanke in regiji Osrednji Alpski svet.

Dom na Zelenici se nahaja vrh smučišča, pot pa je primerna tudi za otroke, ki so vajeni hoditi.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 5 let ali več. Planinski dom je stisnjem med Begunjščico in Vrtačo in se ponaša s prelepo gorsko naravo, ki že močno diši po visokogorju.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1536 metrov
Višina izhodišča: 1055 m
Višinska razlika:
481 m

Izhodišče: Vozimo se po gorejnski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Tržič in nadaljujemo proti Ljubelju vse do istoimenskega mejnega prehoda z Avstrijo. Tik pred prehodom zavijemo levo na veliko parkirišče kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Dom na Zelenici 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Izlet pričnemo tako, da ob parkirišču poiščemo pohodne table, ki nas usmerjajo v gozd po gozdni cesti na Zelenico, Vrtačo, Stol in tudi na Dom na Zelenici. Iz gozdne ceste kmalu zavijemo na gozdno pešpot in ponovno že po približno 5 mintah nazaj na gozdno cesto. Le-ta nas po dobrih 5 minutah pripelje pod sedežnico na smučišču. Sledimo markacijam in makadamski cesti po smučišču navzgor. Po približno 15 minutah pridemo do koče Vrtača na višini 1288 metorv. Za kočo, ki je tudi smučarska postaja, nadaljujemo v strmino smučišča. Kmalu nas pot vodi ovinkasto med ruševjem. Po približno 30 minutah hoje pridemo do makadamske ceste. Nekaj časa hodimo po njej, ko nas markacije usmerijo desno na peš pot. Po dobrih 5 minutah smo ponovno na makadamski cesti, ki nas hitro pripelje do postaje Zelenica na višini 1544 metrov in Doma na Zelenici.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Vkolikor želimo nekoliko drugačno pot kot med vzponom sledimo makadamski cesti od Doma na Zelenici vse do točke, kjer le-ta zavije ostro desno nazaj proti koči Vrtača. Na temu križišču nadaljujemo naravnost navzdol po travnatem pobočju. Tako si pot nekoliko skrajšamo. Prav tako se sedaj držimo smučišča levo povsem do izhodiščnega parkirišča in poti ne zaključimo skozi gozd kot smo jo pričeli. Na ta način si z delno krožno potjo popestrimo izlet.