Izvir Krupe

        
 
 Izvir Krupe iz vasi Krupa - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Izvir Krupe

Izvir Krupe je najlepši izvir v Beli krajini in zagotovo eden najlepših v Sloveniji. Le 2.5 kilometra dolga rečica izvira v več močnih kraških izvir pod 30 metrov visoko zatrepno steno in se v vasi Gradac, kjer se poleg Otočca nahaja še naš drug vodni srednjeveški grad Gradac, izliva v reko Lahinjo. Do nje je v kraški ravnik vrezala izrazito, mestoma kanjonsko, strugo. Območje ob reki je bilo poseljeno že v prazgodovini. O tem pričajo edina paleolitska jamska postaja v Beli krajini Judovska hiša in najde iz prazgodovinskega naselja Moverna vas. V srednjem veku je imel pomembno gospodarsko vlogo za Belo krajino grad Krupa na desnem bregu reke. Zaledje Krupe predstavljaja obrobje Kočevskega Roga, Radohe pa tudi Gorjancev. Izvir Krupe je edino znano nahajališče jamske školjke Congeria kusceri v Sloveniji, najdene pa so tudi druge endemske vrste jamskih polžev ter tudi človeška ribica. Ob izviru se nahaja dolg jez žage preko katerega se reka v dolgi zavesi slikovito preliva. Izvir Krupe se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Kolpa in še ožje v podregiji Bela krajina.

.

Družinski izlet: Od izhodišča do izvira Krupe nas vodi kratka makadamska cesta, po kateri se spustimo do brega reke. Izlet je zaradi svoje kratkosti primeren tudi za otroke, ki so dobro shodili, pot pa lahko opravimo tudi s športnim vozičkom za otroke. Paziti moramo, da otroci ne padejo v reko.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 153 m
Višina izhodišča: 185 m
Višinska razlika:
35 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Zagreb. Iz ljubljanske smeri jo zapustimo na drugem izvozu Novo mesto zahod in se držimo smeri za Metliko in Črnomelj. Peljemo se preko Novega mesta in prelaza Vahta. Nadaljujemo do vasi Jugor, kjer zavijemo desno proti Semiču. V Semiču se peljemo naravnost preko kraja in v prvem večjem križišču zavijemo levo proti Metliki in Stranski vasi. Vozimo se do vasi Praprot, kjer zavijemo levo proti Krupi. Tu parkiramo levo ob cesti na večjem parkirišču z informativnimi tablami tik pred vasjo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - izvir Krupa 10 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo peš po cesti proti vasi. Že po nekaj desetih metrih pri prvi hiši na desni strani opazimo tablo z napisom izvir. Kaže desno navzdol na makadamsko cesto. Zavijemo nanjo in po slabih desetih minutah zmernega spusta pridemo do izvira Krupa. Sprehodimo se do pomola, jezu in za hišo po otoku.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (21) pritisni: izvir Krupe

  Izvir Krupe je eden najlepših kraških izvir pri nas. Nahaja se v Beli krajini.