Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

   Limbarska gora iz Borij pri Mlinšah za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Limbarska gora

Limbarska gora je dobila ime po lilijah, ki naj bi rastle na pobočjih široko zaobljenega in daleč naokoli razglednega hriba. Romantično ime rože, ki simbolizira nedolžnost in sveti Valentin, zavetnik cerkve na gori in sodobni zavetnik zaljubljencev s svojo pozitivno podobo prekrivata precej temačno in kruto preteklost te priljubljene izletniške točke. ...

Opisna pešpot na Limbarsko goro je med bolj položnimi in zato primerna tudi za otroke.

Družinski izlet: Opisan izlet na Limbarsko goro je kljub sorazmerni dolžini primeren tudi za mlajše otroke stare 4 do 5 let, saj velik del višinske razlike pridobimo z vožnjo do izhodišča pri Borjah pri Mlinšah. Kljub temu je pot kar precej razgibana, saj se med hojo proti Limbarski gori zaradi pretežno grebenske hoje spustimo skupaj za kar zajetnih 124 m. Kljub vsemu so ti spusti kratki in otrokom ne bodo delali preglavic. Na Limbarski gori je seveda veliko prostora za varno igro. Za cerkvijo se odpre razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, v gostilni poleg cerkve pa si lahko s hrano ali pijačo privežemo dušo. V bližini je tudi nekaj igral za otroke. Limbarska gora je ob sončnih dneh sicer precej obljudena. Veliko ljubiteljev narave se na goro pripelje, nekateri tudi s kolesom, veliko pa je tudi pohodnikov, ki na Limbarsko goro pridejo pretežno iz Moravške smeri.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 591 m
Višina: 773 m
Višinska razlika na poti: približno 313 m, spust med hojo približno 124 m.

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avttocesti. Zapustimo jo na izvozu za Blagovico. Gledamo iz ljubljanske smeri zavijemo levo za Blagovico. Tik pred naseljem gremo pod avtocestnim nadvozom takoj za katerim bomo desno opazili moderen gasilski dom. Pri gasilskem domu zavijemo desno na vzpenjajočo lokalno cesto, ki nas po dobrih 100 metrih ponovno vodi pod avtocestnim nadvozom. Te ceste se sedaj držimo nekaj časa. Ko se višje cesta položi smo na desno strani pozorni na spomenik padlim borcem, saj je kmalu za njim (cca. 50m) manjše parkirišče - prostor ob cesti, kjer parkiramo. Parkirišče prepoznamo tudi po planinskem smerokazu na njegovem desnem robu (za Golčaj in Limbarsko goro desno in levo za Doline in Trojane - glej fotogalerijo).

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Borje pri Mlinšah - Limbarska gora: 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na izhodišču zavijemo desno na položno pešpot v smeri Limbarske gore. Zložna grebenska pešpot se hitro spusti do asfaltirane ceste, kjer se držimo levo. Cesta se po nekaj korakih prelevi v gozdno makadamsko cesto, ki se je sedaj držimo vse do Golčaja. Cesta se sprva zložno vzpenja ter v nadaljevanju občasno tudi strmeje. Ko pridemo do manjše jase ob cesti, se obrne cesta navzdol in kmalu nas pripelje do razpotja kolovozov, kjer nas planinska markacija usmeri desno. Sedaj ožji kolovoz nas v zmernem vzponu hitro pripelje do cerkvice svete Neže na Golčaju. Tu nas planinski smerokaz usmeri naravnost mimo razvalin nekdanje mežnarije proti Limbarski gori, 1 ura. Desno gor je vrh Golčaja. Že po nekaj korakih pridemo do razpotja, kjer desno navzgor pridemo planinska pešpot iz Blagovice. Tudi na tem razpotju se držimo naravnost. Grebenska pot je predvsem v zimskih mesecih zaradi odpadlega lista razgledna na Črni graben in na Kamniško-Savinjske Alpe v ozadju. Kolovoz se za razpotjem hitro zooža v pešpot, ki se občasno sorazmerno hitro spušča. Pot je v nadaljevanju precej razgibana. Občasno se spusti, pa ponovno kratko vzpne ali položi. V nadaljevanju se pešpot razširi in še naprej sledi terenu. Vodi nas tudi mimo mogočne lipe poleg katere stoji razpelo. Tudi tu se naše poti, ki se sicer precej položi, še naprej držimo naravnost. V zložnem spustu nas pripelje do asfaltirane ceste, ki desno vodi proti Limbarski gori. 50 metrov pred cesto gremo mimo razpotje za Kal, 30 minut. Razgledna cesta nas višje vodi skozi naselje Limbarska gora in ko se cesta obrne navzdol smo pozorni na planinski smerokaz, ki nas usmeri desno na kolovoz za Limbarsko goro, 10 minut. Držimo se kolovoza, ki se sprva spusti, nato pa se v S ovinku povzpne do prve domačije nad nami. Tu se sedaj pred nami nahaja razpelo ( februar, 2022). Pred njim zavijemo levo čez dvorišče dveh hiš in se sprehodimo do asfaltirane ceste pred nami. Tu zavijemo desno in čez nekaj korakov na robu dvorišča kmetije pred nami levo na kolovoz. Ta nas vodi preko razglednih travnikov že po vršnem pobočju Limbarske gore proti cerkvi svetega Valentina, ki jo že vidimo pred sabo in je sedaj oddaljena samo še nekaj minut hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti pot.