Star maln

         

Star maln iz Betajnove za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Star maln

Star maln je izletniška točka v bližini Vrhnike. Do njega se lahko zapeljemo z avtom, ali še bolje, do njega se sprehodimo iz Betajnove. Izlet je primeren zlasti za družine z manjšimi otroki, ki so komaj shodili. Na poti bomo srečali številne sprehajalce, trimčkarje in kolesarje. Večino poti hodimo ob potoku Bela. Izvira nad Starim malnom in je eden najbolj znanih bruhalnikov, oziroma zaganjalk pri nas. Občasno bruha vodo, pa potem zopet povsem presahne. Njegovo slavo je širom po Kranjski zanesel že Valvasor, saj je pisal o zmaju, ki biva v globina izvira in se po njemu imenuje Lintvern. V dokaz je navajal zmajeve mladiče, ki jih je videl, a je šlo verjetno le za ob višjih voda na plano naplavljene človeške ribice. Nižje pod izvirom, a še vedno globoko v gozdu je nekoč stal mlin po katerem se kraj imenuje Star maln. Danes nanj spominjajo skromne razvaline, mlinsko kolo in novejši jez nad njim. V zajezenem potoku se lahko poleti osvežimo, ob njem pa posončimo, oziroma po hladni kopeli ogrejemo na soncu. Ob koči pri jezercu je nekaj igral za otroke in tudi prostor za piknike. Če nam sprehod do Starga malna ni dovolj se lahko odpravimo višje do Lintverna, ali še višje do Planine nad Vrhniko, ampak to je že druga zgodba tudi že popisana na tej spletni strani. Star maln se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Idrijska in še ožje v podregiji Rovtarsko hribovje.

Star maln je primeren za družinski sprehod, ki ga lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je povsem nezahteven in ga lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Ves čas hodimo po makadamski cesti, na kateri bomo poleg številnih sprehajalce, rekreativcev in kolesarjev srečali tudi redke avtomobile. Izlet je tako primeren tudi za otroke, ki so komaj shodili, a jim bomo zaradi dolžine poti pomagali z nošenjem ali vožnjo v vozičku. Pri Starem malnu je nekaj igral za otroke, veliko prostora za tekanje ter igro in jez z manjšim jezercem. V njemu poleti posamezni najbolj pogumni obiskovalci tudi zaplavajo.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 323 m
Višina: 412 m
Višinska razlika: 89 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Vrhniko. Na prvem semaforju zavijemo levo in se peljemo preko centra. Na drugem semaforju, nasproti zdravstvenega doma, zavijemo desno v smeri oznak za razgledni stolp Planina in Star maln. Peljemo se naravnost mimo hiš. Po približno 1 kilometru pridemo do urejenega parkirišča in informativne table, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Sprehod do Starga malna nam bo vzel približno 45 minut časa, odvisno od hitrosti naše hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Na parkirišču zavijemo levo in že po nekaj 10 metrih pridemo do makadamske ceste na desni strani. Ob njej so smerokazi za Star maln, Lintvern in razgledni stolp na Planini nad Vrhniko. Stopimo na to cesto in se je držimo dobra dva kilometra in pol. Pot nas privede na razpotje makadamskih cest, kjer smo pozorni na smerokaz, ki nas usmeri desno na makadamsko cesto proti Starmu malnu. Po približno petih minutah hoje pridemo na cilj.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (32) pritisni: Star maln
  Star maln ima zajezen potok Bela ob katerem je poleti majhno kopališče.