Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Koča na Doliču iz Zadnjice - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Koča na Doliču

Koča na Doliču se nahaja na sedlu Dolič med Kanjavcem in Šmarjetno glavo. Prvotno kočo so postavili Italijani leta 1930. Večkrat prezidano je do sedaj že dvakrat porušil snežni plaz. Nazadnje v zimi 2008/2009. Od koče se nam odpre razgled na pobočja Kanjavca in gore, ki se dvigajo nad Zadnjico in dolino Trento. Koča na Doliču se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 2151 m
Višina izhodišča: 730 m
Višinska razlika: 1421 m

Izhodišče: Vozimo po cesti Kranjska Gora - Bovec čez prelaz Vršič. Pri 50. serpentini vršiške ceste zavijemo na stransko cesto, ki nas že po nekaj 100 metrih pripelje do parkirišča, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Koča na Doliču 4 ure 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo po poti v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Makadamska cesta nas sprva vodi po travnikih in nato skozi gozd. Po njej hodimo do označenega razpotja. Desno vodi markirana pot na Prehodavce. Mi nadaljujemo naravnost. Makadam počasi postane muljatera. S hojo nadaljujemo po muljateri, ki se zmerno vzpenja čez občasno strma pobočja. Držimo se naravnost. Pridemo do razpotja, kjer vodi pot levo proti Luknji in na Triglav čez Plemenice. Mi zavijemo desno in nadaljujemo proti Doliču. Pridemo do naslednjega razcepa, ki vodi desno proti Zasavski koči. Tu nadaljujemo levo. Po vse bolj razgledni in občasno prepadni poti pridemo do razpotja v bližini Koče na Doliču. Nadaljujemo rahlo desno (levo vodi pot na Triglav) po poti, ki nas hitro pripelje do Koče na Doliču.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.