Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
 
  Napoleonov most za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
  Napoleonov most

Napoleonov most na reki Nadiži je izvrsten arhitekturni spomenik. Po ustnem izročilu naj bi ga leta 1812 zgradil zidarski mojster iz vasi Čenebola iz Beneške Slovenije. Nosi Napoleonovo ime, saj naj bi bil namenjen njegovim četam, ki so tu čez korakale na osvajalske pohode. Most se nahaja na mestu starodavne poti, ki je iz Beneške Slovenije potekala preko Robidišča naprej proti ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Napoleonov most bo všeč družinam, ki iščejo izlete, kjer lahko zaplavaš v reki.

Družinski izlet: Most je s svojim videzom in mojstrsko umestitvijo v prostor vsekakor vreden tudi samostojnega ogleda. Poleti lahko pod njem zaplavamo v dolgem in globokem zelenem tolmunu reke Nadiže. Skakanje z mostu odsvetujemo, saj je potrebno natančno vedeti kam skočiti. Otroci bodo v poletni vročini na plitvem bregu reke našli dovolj priložnosti za igro, paziti moramo le, da ne zaidejo v pregloboko vodo.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka obutev. Spust z mostu do brega reke Nadiže je kratek, a na posameznih mestih nekoliko bolj strm.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 328 m
Višina: 320 m
Višinska razlika: -8 m

Izhodišče: Iz Kobarida se zapeljemo v Podbelo, kjer z vožnjo nadaljujemo proti Robidišču. Po približno 2.5 kilometrih vožnje iz središča Podbele smo pozorni na manjše turistično-pohodniške table ob cesti ter manjše parkirišče pod katerim se nahaja most, ki je sicer viden tudi s ceste. Tu parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: 1 minuta.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S parkirišča se po dobro nadelani pešpoti spustimo do mostu, ki se nahaja le nekaj metrov pod cesto ob kateri smo parkirali.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.