Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Velika Tičarica s planine Blato za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Velika Tičarica

Velika Tičarica je dvajset metrov višja soseda, po imenu bi morda lahko rekli tudi sestra, Male Tičarice. Gora je malo obiskana, čeprav je izreden razglednik in na poti proti Zelnaricama. Glavni razlog je v tem, da nanjo ne vodi markirana pot in pa dejstvo, da vzpon nanjo poteka po zelo strmem s travnatimi zaplatami in skalovjem posutem pobočju. Velika Tičarica se nahaja med Dolino ...

Zahtevnost: Zahtevno brezpotje. Pot je označena vse do vršnega pobočja gore. Zadnje, zelo strmo vršno pobočje je neoznačeno.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, čelada. V zimskem času dereze in cepin.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Izhodišče: 1147 m
Višina: 2091 m
Višinska razlika: 944 m

Izhodišče: Z gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Stari Fužini. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino in se odpeljemo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Nato naredimo kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti planini Blato - naravnost je planina Vogar. Naši cesti sledimo do parkirišča pred planino Blato, kjer parkiramo.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Izhodišče - Velika Tičarica 4 ure.

Sezona: Ko ni snega in v suhem vremenu. Vršno pobočje gore je zelo strmo. Vzpenjamo se deloma po skalnatem terenu, večinoma pa po travnatih zaplatah, kjer je zlasti v mokrem zelo velika nevarnost zdrsa.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Na parkirišču pred planino Blato sledimo oznakam za Planino pri Jezeru. Skozi gozd se pričnemo vzpenjati po sorazmerno strmem gozdarskem kolovozu. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se držimo levo smeri za Planino pri Jezeru, desno Planina v Lazu. Za razpotjem se kolovoz prelevi v ozko in občasno precej strmo in deloma skalnato makadamsko cesto. Dobrih 5 minut pred Planino pri Jezeru gremo mimo razpotja, kjer gre levo smer za Planino Vodični vrh in Planino Vogar. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje do Planine pri Jezeru, kjer se držimo oznak za planino Dedno polje. Pot preči planino, ki leži pretežno v kotanji nad jezerom in nas vodi mimo več pastirskih stanov in razpotja za planino Viševnik naprej v gozd. Poti, ki je dejansko ožja gozdna, občasno bolj strma makadamska cesta se držimo vse do planine Dedno polje.
Tu se še naprej držimo naše poti, ki nas vodi ob levem robu planine. Držimo se oznake za planino Ovčarijo. Vijugasta pot počasi pridobiva na višini, pripelje pa nas na razgleden rob nad planino Ovčarijo, kjer se odpre pogled proti Lanževici in zahodnim vrhovom Spodnjih Bohinjskih gora. Spustimo se na desni rob planine, kjer se nahaja razpotje. Levo gre pot proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Prodov, mi pa nadaljujemo desno proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Štapc. Pot se hitro prične vzpenjati v macesnov gozd. Zmerno vzpenjajoča pot občasno postane nekoliko strmejša in ko se višje položi smo tik pred škrbino Štapce pozorni na slabo označeno razpotje (september, 2018), kjer zavijemo desno za Tičarico, naravnost Koča pri Triglavskih jezerih. Pot nas sprva kratko vodi skozi ruševje, ki je hitro umakne travnatim zaplatam. Vzpenjamo se po strmem pobočju Male Tičarice. Pot je varovana z nekaj klini, na posameznih mestih pa si pri hoji pomagamo z rokami. Ko se višje teren položi se prečno vzpenjamo po razglednem travnatem pobočju po katerem pridemo do razpotja na manjšem sedlu. Tu se držimo smeri naravnost za Zelnarico, medtem ko gre levo pot na Malo Tičarico, 15 minut.
Sorazmerno zložna pot sprva preči pobočja Male Tičarice, nato pa še Velike Tičarice, ki jo obhodimo. Nekaj 10 metrov za napisom na steni "ne trgaj cvetja" se naša pot kmalu vzpne skoraj na vrh spodnjega predela grebena Velike Tičarice. Tu se obrnemo levo nazaj proti Veliki Tičarici in gremo proti gori. Sledimo spodnjemu robu ruševja in če imamo srečo slabo vidni stezici (september, 2018). Pot nas pripelje do travnatega pobočja med zelo strmo deloma skalnato deloma travnato steno in ruševjem. Tu se pričnemo vzpenjati po zelo strmem pobočju. Pot nas pripelje levo do gruščnatega žleba pod vršno navpično steno. Vzpenjamo se po žlebu in ko pridemo do naslednje visoke stene nadaljujemo ob njenem robu navzgor. Ne gremo čisto ob njej, temveč nekaj metrov desno, kjer iščemo oprijem za roke in noge. Če nam je lažje in kjer se lahko se držimo spodnjega roba ruševja. Ko pridemo na vršni rob prepadnega grebena zavijemo levo. Teren tu postane lažji, a še vedno strm. Od tu se hitro, v nekaj minutah, povzpnemo na vrh Velike Tičarice.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.