Velika Tičarica

         

  Velika Tičarica s planine Blato za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Velika Tičarica

Velika Tičarica je dvajset metrov višja soseda, po imenu bi morda lahko rekli tudi sestra, Male Tičarice. Gora je malo obiskana, čeprav je izreden razglednik in na poti proti Zelnaricama. Glavni razlog je v tem, da nanjo ne vodi markirana pot in pa dejstvo, da vzpon nanjo poteka po zelo strmem s travnatimi zaplatami in skalovjem posutem pobočju. Velika Tičarica se nahaja med Dolino Triglavskih jezer in dolino Za Kopico gledano od zahoda proti vzhodu. Na severu bomo zlasti občudovali pobočja Velike Zelnarice, na jugu pa priljubljeno in precej obiskano Malo Tičarico. Z njima si deli dolg in razgleden greben, ki poteka od Štapc in se nato po severnih pobočjih Male Zelnarice spusti proti južnim pobočjem Poprovca. Z vrha se zelo lepo vidi Dvojno jezero, ki se nahaja poleg Koče pri Triglqavskih jezerih. Na zahodni strani se zelo lepo vidi dolg greben Velikega Špičja, na vzhodni strani pa so kot na dlani zahodna pobočja brezpotnih Voglov, ki se spuščajo v dolino Za Kopico. Lepo se vidi Triglav, Kanjavec ter proti jugu dolga veriga Spodnjih Bohinjskih gora, ki se prične pri Bogatinu. Vseh vrhov, ki se vidijo z Velike Tičarice je preveč, da bi jih naštevali. V opisu poti smo napisali, da se na izhodišče vrnemo po isti poti. Če imamo na voljo dovolj časa se lahko, ko se spustimo z vršnega pobočja na markirano pot, odpravimo naprej in gremo mimo Kopice ter obeh Zelnaric do sedla Vrata. Od tu se po odmaknjeni in v primerjavi z Dolino Triglavskih jezer precej manj obiskani dolini Za Kopico vrnemo preko Dednega polja proti izhodišču. Dolina Za Kopico po lepoti narave, kljub temu, da ne premore jezer, popolnoma nič ne zaostaja za zahodno sosedo. Je precej manj obiskana kot pogosto oblegana Dolina Triglavskih jezer in morda bo ravno zaradi tega svojim obiskovalcem razkrila skrivnosti gorskega sveta, ki se pred preštevilnimi obiskovalci skrijejo. Velika Tičarica se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Zahtevnost: Zahtevno brezpotje. Pot je označena vse do vršnega pobočja gore. Zadnje, zelo strmo vršno pobočje je neoznačeno.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, čelada. V zimskem času dereze in cepin.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 1147 m
Višina: 2091 m
Višinska razlika: 944 m

Izhodišče: Z gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Stari Fužini. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino in se odpeljemo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Nato naredimo kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti planini Blato - naravnost je planina Vogar. Naši cesti sledimo do parkirišča pred planino Blato, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Velika Tičarica 4 ure.

Sezona: Ko ni snega in v suhem vremenu. Vršno pobočje gore je zelo strmo. Vzpenjamo se deloma po skalnatem terenu, večinoma pa po travnatih zaplatah, kjer je zlasti v mokrem zelo velika nevarnost zdrsa.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Na parkirišču pred planino Blato sledimo oznakam za Planino pri Jezeru. Skozi gozd se pričnemo vzpenjati po sorazmerno strmem gozdarskem kolovozu. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se držimo levo smeri za Planino pri Jezeru, desno Planina v Lazu. Za razpotjem se kolovoz prelevi v ozko in občasno precej strmo in deloma skalnato makadamsko cesto. Dobrih 5 minut pred Planino pri Jezeru gremo mimo razpotja, kjer gre levo smer za Planino Vodični vrh in Planino Vogar. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje do Planine pri Jezeru, kjer se držimo oznak za planino Dedno polje. Pot preči planino, ki leži pretežno v kotanji nad jezerom in nas vodi mimo več pastirskih stanov in razpotja za planino Viševnik naprej v gozd. Poti, ki je dejansko ožja gozdna, občasno bolj strma makadamska cesta se držimo vse do planine Dedno polje.
Tu se še naprej držimo naše poti, ki nas vodi ob levem robu planine. Držimo se oznake za planino Ovčarijo. Vijugasta pot počasi pridobiva na višini, pripelje pa nas na razgleden rob nad planino Ovčarijo, kjer se odpre pogled proti Lanževici in zahodnim vrhovom Spodnjih Bohinjskih gora. Spustimo se na desni rob planine, kjer se nahaja razpotje. Levo gre pot proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Prodov, mi pa nadaljujemo desno proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Štapc. Pot se hitro prične vzpenjati v macesnov gozd. Zmerno vzpenjajoča pot občasno postane nekoliko strmejša in ko se višje položi smo tik pred škrbino Štapce pozorni na slabo označeno razpotje (september, 2018), kjer zavijemo desno za Tičarico, naravnost Koča pri Triglavskih jezerih. Pot nas sprva kratko vodi skozi ruševje, ki je hitro umakne travnatim zaplatam. Vzpenjamo se po strmem pobočju Male Tičarice. Pot je varovana z nekaj klini, na posameznih mestih pa si pri hoji pomagamo z rokami. Ko se višje teren položi se prečno vzpenjamo po razglednem travnatem pobočju po katerem pridemo do razpotja na manjšem sedlu. Tu se držimo smeri naravnost za Zelnarico, medtem ko gre levo pot na Malo Tičarico, 15 minut.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (102) pritisni: Velika Tičarica
  Velika Tičarica je brezpotna gora v osrednjem predelu Julijskih Alp in izvrsten razglednik.