Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Debevčev mlin iz Oševeka za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Debevčev mlin

Debevčev mlin, oziroma tudi Samotni mlin kot mu pravijo domačini stoji na koncu manjše doline pod strmimi zahodnimi pobočji Vovarja poleg močnega kraškega izvira potoka Oševek. Sprehod po makadamski cesti je miren, pot pa je najlepša tam, kjer se ji potok povsem približa. Ta si skozi gozd utira pot proti Kamniški Bistrici v katero se izlije. Na poti so mu številna drevesa okoli katerih kot kača vijuga v številnih kratkih meandrih. Zajeda se pod njihove korenine, ki ga silijo v nove ovinke, odlaga mivko in pesek ter grize in ne odneha v želji, da bi sem pa tja kakšen okljuk le odsekal od glavnega toka in si nekoliko skrajšal zavito pot. Ljudsko izročilo pravi, da Oševek ni navaden potok, da je žegnan in zato zdravilen. Pravijo, da ga je blagoslovil in zdravilnega naredil znameniti slovenski zdravilec ter čudodelnik, sicer duhovnik, Jurij Humar. Rodil se je prav pri Debevčevih z Vodic pri Mekinjah, ki so bili sicer prvotni lastniki Samotnega, oziroma Debevčevega mlina. Mlin danes ne melje več žita, niti mlinskih koles ni več, še vedno pa si lahko ogledamo jez ter manjši slapič pod njem. Zgodba o mlinu na koncu odmaknjene doline in o zdravilnem studencu, ki tam izvira nam poraja vprašanje ali se je dobri čudodelnik Jurij Humar resnično že rodil s svojimi močmi, ali se jih je priučil? Debevčev mlin se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Debevčev mlin je izvrstna ideja za družinski izlet, saj lahko pot opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 2 do 3 leta, a ga bodo velik del prehodili tudi mlajši otroci. Na izlet se lahko odpravimo tudi z vozičkom za otroke, saj ves čas hodimo po položni makadamski cesti. Pri mlinu, tik pred kraškim izvirom potoka Oševek je manjši jez, ker pazimo, da otroci ne padejo v strugo potoka. Velik del poti hodimo ob potoku Oševek, kjer bodo otroci našli obilo priložnosti za igro, zato imamo za vsak slučaj s sabo oblačila za preobleči.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka športna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina izvira : 406 m
Izhodišče: 385 m
Prehojena višinska razlika: 34 m

Izhodišče: Mimo Kamnika se zapeljemo proti Tuhinjski dolini. Pozorni smo na prometni smerokaz, ki nas usmeri levo proti Nevljam, kjer se zapeljemo preko Mamutovega mosta, kjer so našli znamenito mamutovo okostje. Z vožnjo nadaljujemo preko vasi Oševek. Približno 150 metrov za vasjo, na robu gozda, parkiramo ob makadamski cesti, ki zavije levo v gozd.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Držimo se je vse do Samotnega, oziroma Debevčevega mlina. Na poti gremo preko dveh razpotij, kjer se obakrat držimo desno.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Debevčev mlin se imenuje tudi Samotni mlin, do njega pa se odpravimo iz vasi Oševek.