Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Konj s Kraljevega hriba za gps sled ali  galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Konj

Konj se nahaja visoko nad Kamniško Belo. Opisana pot na goro je nezahtevna in nas vodi preko planine Dol. Tura bi zato morala biti označena kot lahka, a ljubitelji slovenskih hribov se bomo na Konju težko uprli čaru krožnih poti in se bomo z gore spustili proti izhodišču preko Presedljaja. Ta severna smer je zelo zahtevna, strma, izpostavljena, a tudi dobro varovana. Zaradi nje je tura ...

Zahtevnost: Lahka označena pot, sestop proti Presedljaju je zelo zahteven.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. V primeru sestopa proti Presedljaju tudi čelada in samovarovalni komplet.

Višinska razlika na zelo zahtevni poti.

Izhodišče: 540 m
Višina izleta: 1803 m
Višinska razlika: 1263 m

Izhodišče: Zapeljemo se preko Kamnika, kjer se držimo smeri za Veliko planino in Kamniško Bistrico. V Stahovici na križišču zavijemo levo proti Kamniški Bistrici in Veliki planini, naravnost gre cesta proti Gornjemu Gradu. Te ceste se držimo nekaj kilometrov vse do velikega parkirišča na Kraljevem hribu. Nahaja se na desni strani ceste. Levo se nahaja avtokamp in spodnja postaja žičnice za Veliko planino.

Prehojen čas na zelo zahtevni poti.

Časi: Kraljev hrib - Konj 3 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi je sestop proti Presedljaju primeren le za izurjene planince.

Prehojena razdalja na zelo zahtevni poti.

Vzpon: Ob robu parkirišča, kjer smo parkirali bomo opazili planinsko oznako za Dol, 2 ure in Veliko planino 3 ure 15 minut (september 2018). Zavijemo na makadamsko cesto, ki vodi ob parkirišču v gozd v smeri planinskega smerokaza. Po dobri minuti hoje nas naslednji planinski smerokaz usmeri levo na pešpot, ki vodi v gozd. Ozka, a dobro nadelana pešpot nas višje vodi preko kolovoza. Kmalu pridemo na široko makadamsko cesto, kjer nadaljujemo levo, a že po dobri minuti hoje nas planinski smerokaz usmeri desno na gozdarski kolovoz, ki se hitro prelevi v pešpot. Pot se v dolgih okljukih pretežno zmerno strmo vzpenja v gozdnato pobočje. Višje gremo mimo visokih previsnih sten z več manjšimi spodmoli. Nad stenami nas pot vodi skozi krajšo grapo in nato naprej v okljukih v pobočje. Teren se kmalu ponovno zooža v ozko grapo s stenami na desni strani. Tu vzpon poteka v kratkih in precej strmih okljukih. Pot nato zavije levo iz grape in se položi. V nadaljevanju, po krajšem bolj strmem vzponu, pridemo na slab gozdarski kolovoz (september, 2018), kjer nadaljujemo levo. Že po nekaj 10 metrih hoje pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno. Po dobrih dveh minutah hoje pridemo na začetek planine Dol.
Še naprej se držimo makadamske ceste, ki nas vodi skozi slikovito planino v dolini med pobočji Rzenika, Konja in Velike planine. Že proti koncu planine bomo na drevesu na levi strani opazili več planinskih smerokazov. Držimo se tistega, ki nas usmerja levo proti gori Konj, 1 ure 15 minut, desno Velika planina 1 ura 15 minut. Kratko prečkamo pašnik za katerim se pričnemo dokaj hitro vzpenjati v strmo pobočje pretežno iglastega gozda. Pot je slabo markirana in nadelana (spetember, 2018), zato smo med hojo pozorni da ne zaidemo in si po nepotrebnem podaljšujemo hojo. Višje, ko postane teren kamnit postane pot bolj vidna in dobro nadelana, še vedno pa pogrešamo več markacij. Ko se pričnejo smreke in macesni mešati z ruševjem hitro pridemo do planine Rzenik. Pot nas vodi mimo Mlakarjeve bajte in naprej preko planine skozi ruševje. V nadaljevanju gremo mimo razpotja za Rzenik levo, kjer nadaljujemo naravnost. Pešpot nas skozi ruševje pripelje na vrh Konja, ki ni več daleč.

Sestop: Nadaljujemo naprej preko vrha Konja. Že takoj se kratko spustimo po lesenih stopnicah, nato pa se povzpnemo na vrh ozkega grebena, oziroma predvrh Konja, kjer je pot varovana z jeklenico. Sledi navipičen spust, ki je dobro varovan z jeklenico, tudi oprijema je dovolj. Sledi manj strm, a še vedno izpostavljen spust varovan z jeklenico. Nato gremo po vrhu ozkega, prav tako z jeklenico varovanega grebena. Sledi mu tretji najtežji navpičen spust, ki je varovan z jeklenico in klini. Pot je zelo izpostavljena, a dobro varovana (september, 2018). Nato se kratko vzpnemo ob steni prav tako varovani z jeklenico. Pot nas vodi vrh ozkega in z obeh strani prepadnega grebena, ki se spušča proti Presedljaju. Sledi manj strm, a še vedno zelo zahteven predel, kjer si večinoma pomagamo z rokami. Posamerni predeli poti so na tem odseku varovani z jeklenico ali klini. Sledi prečenje strmih z ruševjem poraslih pobočij. Tu je spust zmeren, pot pa lahka. Hitro pridemo do predela, kjer postane spust zahteven, pot pa gruščnata. Paziti se moramo zdrsa. Spustimo se v grapo pod visoko skalo, kjer prečkamo majhno melišče za katerim sledi še nekaj minut lahkega spusta do sedla Presedljaj, ki ga že vidimo pred sabo. Tudi ta predel je gruščnat, a lahek. Markacije so slabo vidne, jeklenice nad meliščem pa potrgane (september, 2018).
Na Presedljaju zavijemo levo proti Kamniški Bistrici, 2 ure 15 minut, desno Korošica 2 uri. Ozka, a dobro nadelana pešpot se sorazmerno hitro spušča skozi gosto podrastje grmičevja, ruševja in nizkega mešanega drevja. Nižje, v pretežno listnatem gozdu se pešpot razširi, spust pa je še vedno hiter. V nadaljevanju dvakrat prečkamo hudourniško strugo. Poti se držimo kar nekaj časa vse do makadamske ceste, kjer se nahaja razpotje za slap Orglice desno. Tu nadaljujemo levo. Te poti se sedaj držimo vso do asfaltirane ceste, ki gre do Kamniške Bistrice. Nekaj minut pred cesto prečkamo širok potok. Na cesti zavijemo levo in približno po 2 kilometrih hoje pridemo do izhodišča.