Planina Dol

          
 
  Planina Dol s Kraljevega hriba za gps sled ali  galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Planina Dol

Planina Dol se nahaja visoko nad Kamniško Bistrico. Veliko planincev jo obišče, a le redkokateri si jo izbere za samostojen cilj, saj preko nje vodi pot na priljubljeno Veliko planino južno od nje ter na Konja in Rzenik severno. Vzpon na planino iz doline Kamniške Bistrice poteka po slikovitem Dolskem grabnu. Ves čas hodimo skozi gozd, zato je pot primerna tudi za vroče poletne dni. Višje že precej pod planino gremo mimo visokih in previsnih sten z več manjšimi spodmoli, ki razbijejo monotonijo dolge hoje skozi gozd. Pot nam ne da počitka, a je strma le na posameznih mestih. Po dobro zvoženem kolovozu, ki nas vodi po planini ugotovimo, da je iz Kranjskega Raka dostopna tudi z avtomobilom. Te vrste obiskovalce sicer večinoma privleče nase oblegana Velika planina, tako da planini Dol preostane obilica gorskega in planšarskega miru, saj je planina je še živa. Na njej stoji več lepo ohranjenih pastirskih stanov ter se pase govedo, ki radovedno pogleduje proti mimohodečim planincem. Planina Dol se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Pot do slapa Kosca je večinoma primerna tudi za najmlajše otroke. Zgornji del poti pa za stare okoli 4 leta.

Družinski izlet: Izlet na planino Dol s Kraljevega hriba je primerna za otroke stare 5 let ali več. Pot poteka skozi gozd in je primerna tudi za vroče poletne dni. Vzpon je večinoma zmeren in le na krajših odsekih strm. Ko gremo na pot z majhnimi otroki se moramo zavedati, da bomo naredili skoraj 800 metrov višinske razlike, zato si pot na planino Dol vzamemo kot celodneven izlet, oziroma sami presodimo ali je izlet primeren za naše otroke.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 540 m
Višina izleta: 1308 m
Višinska razlika: 768 m

Izhodišče: Zapeljemo se preko Kamnika, kjer se držimo smeri za Veliko planino in Kamniško Bistrico. V Stahovici na križišču zavijemo levo proti Kamniški Bistrici in Veliki planini, naravnost gre cesta proti Gornjemu Gradu. Te ceste se držimo nekaj kilometrov vse do velikega parkirišča na Kraljevem hribu. Nahaja se na desni strani ceste. Levo se nahaja avtokamp in spodnja postaja žičnice za Veliko planino.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Kraljev hrib - planina Dol 2 ure.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Ob robu parkirišča, kjer smo parkirali bomo opazili planinsko oznako za Dol, 2 ure in Veliko planino 3 ure 15 minut (september 2018). Zavijemo na makadamsko cesto, ki vodi ob parkirišču v gozd v smeri planinskega smerokaza. Po dobri minuti hoje nas naslednji planinski smerokaz usmeri levo na pešpot, ki vodi v gozd. Ozka, a dobro nadelana pešpot nas višje vodi preko kolovoza. Kmalu pridemo na široko makadamsko cesto, kjer nadaljujemo levo, a že po dobri minuti hoje nas planinski smerokaz usmeri desno na gozdarski kolovoz, ki se hitro prelevi v pešpot. Pot se v dolgih okljukih pretežno zmerno strmo vzpenja v gozdnato pobočje. Višje gremo mimo visokih previsnih sten z več manjšimi spodmoli. Nad stenami nas pot vodi skozi krajšo grapo in nato naprej v okljukih v pobočje. Teren se kmalu ponovno zooža v ozko grapo s stenami na desni strani. Tu vzpon poteka v kratkih in precej strmih okljukih. Pot nato zavije levo iz grape in se položi. V nadaljevanju, po krajšem bolj strmem vzponu, pridemo na slab gozdarski kolovoz (september, 2018), kjer nadaljujemo levo. Že po nekaj 10 metrih hoje pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno. Po dobrih dveh minutah hoje pridemo na začetek planine Dol.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (65) pritisni: Planina Dol
  Pastirski stan na planini Dol.