Meniji za izlete po regijah Slovenije

                  

 Skuta od Suhadolnika preko Slemena - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Skuta

Skuta je tretja najvišja gora v Kamniško-Savinjskih Alpa. Vzpon na goro je po njenem vzhodnem delu zelo zahteven, dokaj prepaden in proti vrhu krušljiv, medtem ko je sestop ali vzpon po njenem zahodnem delu mimo Štruce precej lažji vendar kljub temu zahteven. Njene neposredne sosede so Štruca in Rinke. Daleč nista niti Grintovec in Turska gora. Razgled iz gore je na vse ...

Zahtevnost: Zelo zahtevana označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, čelada, komplet za samovarovanje. Pozimi se priporoča tudi dereze in cepin.

Višinska razlika na zelo zahtevni poti.

Višina: 2532 m
Višina izhodišča: 770 m
Višinska razlika:
1762 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Jesenice. Zapustimo jo na izvozu Kranj - vzhod in nadaljujemo proti Jezerskemu. V vasi Kokra smo pozorni na rdečo pohodniško tablo na desni strani cesti le nekaj metrov pred mostom, ki nas usmerja na lokalno cesto desno navzgor. Po tej cesti se vozimo kar nekaj časa do urejenega parkirišča s pohodnimi tablami, informativno tablo in klopco ob njej, kjer parkiramo.

Prehojen čas na zelo zahtevni poti.

Časi: Vzpon: Suhadolnik - Kokrsko sedlo 2 uri 45 minut, Kokrsko sedlo - Skuta čez Sleme 4 ure 30 minut. Spust: Skuta - Cojzova koča mimo Štruce 3 ure, Cojzova koča - izhodišče 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V snežnih razmerah se vzpon na goro priporoča samo zelo izkušenim gornikom.

Prehojena razdalja na zelo zahtevni poti.

Vzpon: Odhod izpred Cojzove koče na Kokrskem sedlu. Opis do Cojzove koče je na povezavi Kokrsko sedlo in je na temu mestu ne bomo ponavljali. Po približno 10 minutah hoje pridemo do razpotje, kjer nadaljujemo desno proti Skuti, levo Grintovec. Po približno 20 minutah hoje med ruševjem in travnatimi pobočji pridemo do tesnega prehoda Mala vratca. Za njimi se prične pot med ruševjem občasno bolj strmo spuščati. Spust nam vzame kakšnih 100 metrov višinske razlike. Zadnji del, predno se pot položi, je najbolj strm in izpostavljen, vendar varovan s klini in jeklenicami. Nato sledi lahek in zmeren vzpon do bivaka pod Grintavcem.
Od bivaka nadaljujemo naprej. Hitro pridemo do razpotja, kjer je levo zahtevna pot na Skuto in desno zelo zahtevna pot na Skuto preko Slemena. Nadaljujemo po desni poti. Pot je sprva položna in nas vodi po skalnatih pobočjih Velikih podov. Občasno stopamo preko ozkih jam, kjer si je potrebno nekoliko pomagati z rokami. Nato pridemo do travnatega pobočja, ki ga pot preči položno. Pot se spusti vse do kota pod steno Skute. Od tu vodi pot po skalnatem terenu zmerno strmo. Nato pot sčasoma preide iz travnatega pobočja med skalami v melišče velikih skal, kjer se vzpenjamo dokaj strmo. Nato se pot položi in pridemo do zadnjega z jeklenicami in klinami varovanega predela, ki nas pripelje do Slemena. Pot se sprva vzpenja, nato pa se spustimo v grapo jo prečimo in se nato pričnemo ponovno vzpenjati. Vzpon, varovan z jeklenicami in skobani je sprva precej navpičen nato pa pot zavije desno in s pomočjo jeklenic hodimo po strmem, prepadnem in precej gladkem pobočju pod Skuto proti Slemenu, ki ni več daleč. Hoja poteka več ali manj precej položno. Na temu predelu je v mokrem velika nevarnost zdrsa.
Na Slemenu zavijemo levo navzdol. Spust je precej strm, poteka po peščeni pešpoti in ne zahteva varovanja. Paziti je potrebno na zdrs. Nato se pot položi in v ovinkih pridemo na Male pode. Pot po njih ni zahtevna. Poteka po skalnatem in občasno travnatem terenu. Med potjo se večinoma zmerno vzpenjamo. Občasni predeli že proti melišču pod Skuto so nekoliko bolj strmi. Pred razpotjem Skuta - Turska gora je krajši del varovan s klini. Nato nas pot pripelje do širokega melišča. Prečimo ga v blagem vzponu. Nato pridemo do predela med melišči varovanem s klini in poteka po skalnem pobočju. Nato prečimo drugo melišče, ki nas pripelje do zelo zahtevnega vzpona na goro.
Sprva se vzpenjamo strmo v pobočje varovano z redkimi klini. Nato sledi predel, kjer je stena strma in gladka in je gosto varovana s klini. Pot nas nato sprva v levem, nato pa v desnem ovinku med vzponom v pobočje pripelje na manjši izpostavljen in prepaden greben varovan z jeklenico. Za pot od vznožja stene do vrha grebena potrebujemo približno 20 minut hoje. Hitro ga prehodimo in se nato povzpnemo skozi skalni usek varovan s klini. Nad njim zavijemo levo in se pričnemo vzpenjati v strmo pobočje Skute. Ta, zadnji del poti je varovan z redkimi klini ali jeklenicami. Pot je občasno krušljiva, dokaj prepadna in nas pripelje na vrh Skute. Za ta zadnji del poti potrebujemo približno 20 minut hoje.

Sestop: Sestop opravimo po zahtevni, vendar precej lažji poti mimo Štruce. Sprva se ovinkasto spuščamo po meliščih na zahodnem pobočju Skute. Spustu sledi zmeren vzpon, ki nas vodi proti in ob Štruci. Ta predel ni zahteven. Nato pridemo do krajšega predela varovanega s klini. Tu je razpotje, ki vodi levo nazaj do Štruce. Nadaljujemo naprej in nato levo navzdol. Naravnost vodi pot na Dolgi hrbet. Sedaj se ozka in peščena pot spušča strmo navzdol po steni med Štruco in Dolgim hrbtom. Ta predel je zahteven in je potrebno paziti na zdrs. Vzame nam približno 15 minut hoje. Nato pridemo do širokega melišča. Pot se sprva še nekaj časa dokaj strmo spušča, a ni več zahtevna. Nato prečkamo dve široki melišči ločeni s krajšim skalnatim predelom. Za drugim meliščem je pot precej položna in nas vodi po kraškem svetu Velikih podov do razcepa proti Mlinarskemu sedlu. Tu nadaljujemo naravnost proti Cojzovi koči. Za razcepom ponovno hodimo po melišču. Spustimo se v globoko kotanjo. Za njo pot zavije levo. Prečimo pobočje precej posuto z meliščem. Nato pridemo do širokega s travo poraslega terena, kjer prvič zagledamo bivak pod Grintavcem. V zložnem spustu kmalu pridemo do razpotja, kjer smo prvotno zavili desno. Sedaj se vračamo iz leve smeri. Od tu naprej se vrnemo na izhodišče po prvotni poti.