Meniji za izlete po regijah Slovenije

          

 Lepenatka od svetega Lenarta preko Zgornjega Špeha - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Lepenatka

Neposredni sosed Lepenatke je Veliki Rogatec. Če se iz njega vračamo po južni plezalni smeri nas pot vodi tudi preko ozkega, skalnatega in precej prepadnega predela južnega grebena gore. Tu nam pogled ves čas uhaja na vabljive, mehko zaobljene in široke pašnike Lepenatke pod nami. In ko se spustimo do sedla Kal, tudi če to ni bil naš namen, se bomo zagotovo povzpeli, oziroma ...Na Lepenatko se lahko odpravimo z otroki starimi  4 do 5 let. Mlajšim po potrebi pomagamo z nošenjem.

Družinski izlet: Opisana pot na Lepenatko je zaradi svoje dolžine in v prvem delu občasnih nekoliko bolj strmih predelov poti skozi gozd primerna za otroke stare 4 do 5 let. Lepenatka bo otroke navdušila s svojimi širokimi pašniki in razgledi na okoliške vrhove.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1425 m
Višina izhodišča: 907 m
Višinska razlika:
518 m

Izhodišče: Iz Kamnika se peljemo preko preko prevala Črnivec proti Gornjemu Gradu. Pri kapelici le dobrih 100 metrov pred Gornjim Gradom zavijemo levo proti Lenartu. Tej cesti sledimo nekaj kilometrov vse do širokega ovinka z več planinskimi smerokazi. Nahaja se le 5 minut stran od samotne cerkvice svetega Lenarta, do katere vodi kolovoz. Tu parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče pri svetem Lenartu - Lepenatka mimo Zgornjega Špeha 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po kolovozu gremo mimo cerkvice svetega Lenarta. Nad cerkvico prečkamo potoček in se po slabo shojeni stezici povzpnemo na gozdno cesto. Po njej hodimo do zapornice. Le nekaj metrov za zapornico nas markacije usmerijo levo v gozd. Ponovno prečkamo potoček in sledimo markacijam, ki nas vodijo po gozdni pešpoti. Višje pridemo na slabšo gozdno cesto, ki se občasno precej hitro vzpenja. Pripelje nas do planine Zgornji Špeh. Pot se drži levega roba planine. Pripelje nas do razpotja s kapelico, več pohodniškimi smerokazi in staro domačijo. Po kolovozu gremo v smeri Velikega Rogatca, sedla Kal in Lepenatke. Naše sedaj precej položne poti se držimo kar nekaj časa. Višje smo pozorni na ovinek, kjer nas markacije usmerijo na precej slabšo gozdno cesto levo navzgor. Ta cesta nas pripelje do sedla Kal. Od tu se preko širokih, travnatih pobočjih povzpnemo na Lepenatko.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.