Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Mala planina na Veliki planini s parkirišča Za Ušivcem za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Mala planina na Veliki planini

Mala planina je eden izmed predelov, ki sestavljajo Veliko planino, našo največjo gorsko pašno planino. Če se povzpnemo na zaobljeno travnato vzpetino za Domžalskim domom se bo pred nami odprl osupljiv pogled na vzhodni del glavnega grebena Kamniško-Savinjskih Alp. Pogled potuje preko valovitih, zelenih pašnikov in pastirskega naselja Veliki stan vse do mogočne kulise masiva Planjave in sosednje Ojstrice. Tudi Deska, Veliki vrh z Veliko Zelenico ter Dleskovec silijo kvišku medtem, ko se Lučki dedec in ostali vrhovi skrivajo v temnem ozadju mogočnih sosed. Pravljični svet, kjer bi nepoučeni prehitro sklepal stave o lokaciji snemanja filmov iz serije Gospodar prstanov. V podobo neokrnjene narave in številnih pastirskih stanov med katerimi se pase govedo sili sodobni svet. Smučarske naprave in redki avtomobili članov pašne skupnosti so že dolgo del te planine. Več začudenja izvabijo gorski kolesarji in ostali ljubitelji sodobne tehnike ožičeni z androidi in pripadajočimi gadgeti za merjenje različnih telesnih utripov in kdo ve česa še. Namesto naravi je pozornost namenjena še eni statistiki in številnim selfijem, ki po nevidnih kanalih romajo v dolino k nevoščljivcem za računalniki. Kot, da jim vsi ti številni e-prijatelji ne bi verjeli na besedo, da je na Veliki planini res tako lepo. Mala planina na Veliki planini se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška ter v podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Družinski izlet do Domžalskega doma na Mali planini je primeren za otroke stare 2 do 3 leta.

Družinski izlet: Izlet do Domžalskega doma na Mali planini je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, saj večinoma hodimo po zložni in razgledni makadamski cesti. Zaradi dolžine poti jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Zahtevnostno, razen kratkega vzpona skozi gozd do makadamske ceste, je izlet primeren tudi za najmlajše otroke, ki so komaj shodili.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 1400 m
Višina: 1534 m
Skupna dosežena višina: 275 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kamnik in z vožnjo nadaljujemo proti Gornjemu Gradu. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. Na prelazu Kranjski Rak zavijemo levo na široko makadamsko cesto. Držimo se je vse do razpotja na Rakovih ravneh, kjer zavijemo desno. Zapeljemo se do velikega parkirišča Za ušivcem in parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Domžalski dom na Mali planini 1 ura 30 minut. Krožen povratek preko Velikega stana 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Stopimo na neoznačeno stezo na začetku parkirišča poleg lesenih smerokazov (junij, 2017), ki nas vodi v gozd. V nekaj minutah se povzpnemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Te ceste se držimo kar nekaj časa. Vodi nas mimo prvih lesenih smerokazov, kjer nadaljujemo naravnost. Pot postane razgledna proti vzhodu, najbolj pa izstopajo sosednji Veliki Rogatec, Lepenatka in Kašna planina. Gremo naravnost mimo Stolniškega stana ter nato mimo Gojniškega stana, kjer na razpotju nadaljujemo desno v smeri Domžalskega doma in Male planine. Nato pridemo do razpotja na Malem stanu, kjer ponovno nadaljujemo desno. Po krajšem vzponu nas pot vodi mimo Jaršega doma. Hitro zatem se makadamska cesta položi in kmalu pred sabo zagledamo Domžalski dom na Mali planini do katerega imamo le še dobri dve minuti hoje.

Sestop: Gremo preko dvorišča Domžalskega doma v smeri Velike planine. V nekaj minutah se spustimo do razpotja na Poljanah. Tu nadaljujemo desno proti Velikemu stanu. Položna pot nas vodi preko širokih pašnikov in mimo smerokazov Pri Vovkovi jami, kjer se držimo naravnost. Pripelje nas do Velikega stana. Mimo več pastirskih koč gremo do razpotja blizu razpela, kjer nadaljujemo desno po makadamski cesti. Vodi nas med pastirskimi kočami, držimo pa se je do naslednjega razpotja Veliki stan z več smerokazi. Tu zavijemo desno navzdol na slab kolovoz v smeri Velika in Mala Vlačica - Tiha dolina. Pot se spusti v dolino in nas v levem ovinku pripelje do kala. Tu smo pozorni na slabši kolovoz, ki se od našega odcepi desno navzgor. Pot se zmerno vzpenja v pašni breg in ko se teren položi se držimo desno. Kolovoz nas pripelje do razpotja s smerokazom, kjer se držimo levo proti parkirišču Za ušivcem. Položna pot nas vodi preko Dovje ravni - Stolniškega stana mimo velike kali in nekaj pastirskih stanov. Držimo se je vse do prvotne poti po kateri se nato vrnemo na izhodišče.

  Mala planina na Veliki planini ima za kuliso osrednje gore Kamniško-Savinjskih Alp in je zelo priljubljena med nedeljskimi pohodniki.