Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Mala planina na Veliki planini s parkirišča Za Ušivcem za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Mala planina na Veliki planini

Mala planina je eden izmed predelov, ki sestavljajo Veliko planino, našo največjo gorsko pašno planino. Če se povzpnemo na zaobljeno travnato vzpetino za Domžalskim domom se bo pred nami odprl osupljiv pogled na vzhodni del glavnega grebena Kamniško-Savinjskih Alp. Pogled potuje preko valovitih, zelenih pašnikov in pastirskega naselja Veliki stan vse do mogočne kulise masiva ...

Družinski izlet do Domžalskega doma na Mali planini je primeren za otroke stare 2 do 3 leta.

Družinski izlet: Izlet do Domžalskega doma na Mali planini je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, saj večinoma hodimo po zložni in razgledni makadamski cesti. Zaradi dolžine poti jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Zahtevnostno, razen kratkega vzpona skozi gozd do makadamske ceste, je izlet primeren tudi za najmlajše otroke, ki so komaj shodili.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1400 m
Višina: 1534 m
Skupna dosežena višina: 275 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kamnik in z vožnjo nadaljujemo proti Gornjemu Gradu. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. Na prelazu Kranjski Rak zavijemo levo na široko makadamsko cesto. Držimo se je vse do razpotja na Rakovih ravneh, kjer zavijemo desno. Zapeljemo se do velikega parkirišča Za ušivcem in parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Domžalski dom na Mali planini 1 ura 30 minut. Krožen povratek preko Velikega stana 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Stopimo na neoznačeno stezo na začetku parkirišča poleg lesenih smerokazov (junij, 2017), ki nas vodi v gozd. V nekaj minutah se povzpnemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Te ceste se držimo kar nekaj časa. Vodi nas mimo prvih lesenih smerokazov, kjer nadaljujemo naravnost. Pot postane razgledna proti vzhodu, najbolj pa izstopajo sosednji Veliki Rogatec, Lepenatka in Kašna planina. Gremo naravnost mimo Stolniškega stana ter nato mimo Gojniškega stana, kjer na razpotju nadaljujemo desno v smeri Domžalskega doma in Male planine. Nato pridemo do razpotja na Malem stanu, kjer ponovno nadaljujemo desno. Po krajšem vzponu nas pot vodi mimo Jaršega doma. Hitro zatem se makadamska cesta položi in kmalu pred sabo zagledamo Domžalski dom na Mali planini do katerega imamo le še dobri dve minuti hoje.

Sestop: Gremo preko dvorišča Domžalskega doma v smeri Velike planine. V nekaj minutah se spustimo do razpotja na Poljanah. Tu nadaljujemo desno proti Velikemu stanu. Položna pot nas vodi preko širokih pašnikov in mimo smerokazov Pri Vovkovi jami, kjer se držimo naravnost. Pripelje nas do Velikega stana. Mimo več pastirskih koč gremo do razpotja blizu razpela, kjer nadaljujemo desno po makadamski cesti. Vodi nas med pastirskimi kočami, držimo pa se je do naslednjega razpotja Veliki stan z več smerokazi. Tu zavijemo desno navzdol na slab kolovoz v smeri Velika in Mala Vlačica - Tiha dolina. Pot se spusti v dolino in nas v levem ovinku pripelje do kala. Tu smo pozorni na slabši kolovoz, ki se od našega odcepi desno navzgor. Pot se zmerno vzpenja v pašni breg in ko se teren položi se držimo desno. Kolovoz nas pripelje do razpotja s smerokazom, kjer se držimo levo proti parkirišču Za ušivcem. Položna pot nas vodi preko Dovje ravni - Stolniškega stana mimo velike kali in nekaj pastirskih stanov. Držimo se je vse do prvotne poti po kateri se nato vrnemo na izhodišče.