Meniji za izlete po regijah Slovenije

                                                                                                                                        

 Grintovec čez Streho od Suhadolnika - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Grintovec

Grintovec je najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp. Gora je iz južne strani prepoznavna po svoji značilni piramidasti obliki. Iz njega se lepo vidijo hribi in gore Karavank, proti zahodu Julijske Alpe, sosednje gore Kamniško-Savinjskih Alp, Savska ravan, Posavsko hribovje itd. Iz njega se vidi velik del Avstrije in Slovenije vse do Snežnika. Nanj vodi zahtevna delno krožna pot. Nahaja se v subregiji Kamniško-Savinjske Alpe in regiji Osrednji Alpski svet.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi obvezno tudi uporaba derez in cepina.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2558 m
Višina izhodišča: 770 m
Višinska razlika:
1788 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Jesenice. Zapustimo jo na izvozu Kranj - vzhod in nadaljujemo proti Jezerskemu. V vasi Kokra smo pozorni na rdečo pohodniško tablo na desni strani cesti le nekaj metrov pred mostom, ki nas usmerja na lokalno cesto desno navzgor. Po tej cesti se vozimo kar nekaj časa do urejenega parkirišča s pohodnimi tablami, informativno tablo in klopco ob njej, kjer parkiramo.

Prehojen čas na zahtevni poti.

Časi: Suhadolnik - Kokrsko sedlo 2 uri 45 minut. Kokrsko sedlo - Grintovec 2 uri. Skupaj 4 ure 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu se pot priporoča le zelo izkušenim gornikom.

Prehojena razdalja na zahtevni poti.

Vzpon: Opisana pot poteka preko Kokrskega sedla. Pot do njega je opisana na povezavi Kokrsko sedlo in je na temu mestu ne bomo ponavljali.
Na sedlu pred Cojzovo kočo, kjer se lepo vidijo hribi in gore Karavank in tudi Julijskih Alp nadaljujemo levo na pešpot. Pot se občasno vzpenja bolj strmo in je utrjena z lesenimi stopnicami. Po približno 15 minutah pridemo na razpotje. Desno je smer za Skuto. Nadaljujemo levo proti Grintovcu. Pot se hitro položi in nadaljujemo pod vznožjem Grintovca po neizraziti dolini imanovani Jame. Po približno 20 minutah se prične sedaj široka in peščena pot vzpenjati bolj strmo. Čez približno 15 minut pridemo na razpotje, kjer je levo smer za Dolci in Jezersko Kočno. Nadaljujemo desno po delno skalnatem travnatem pobočju. Sledimo dobro vidni in označeni pešpoti. Po približno 20 minutah hoje pridemo na široko travnato pobočje. Nadaljujemo naprej in kmalu gremo čez melišče, ki počasi preide v zgornji piramidasti del gore imenovan Streha. Pot nas ne prestrmo vodi po skalnatem pobočju vse do vrha.

Sestop: Do Kokrskega sedla se vrnemo po isti poti. Od Kokrskega sedla naprej prav tako nadaljujemo po isti poti, vendar le do razcepa, kjer gre zahtevna pot sedaj desno čez Taško. Po njej smo šli navzgor. Sedaj nadaljujemo levo po lahki stari poti. Pot je sprva položna, nato pa se kmalu prične spuščati. Občasno je varovana z jeklenicami, ograjo ali utrjena s hlodi in ni zahtevna. Nato se po levi strani strmo spusti v hudourniško strugo. Le-to kmalu prečkamo. Pešpot, ki nas sedaj vodi po desni strani struge nas pripelje v gozd. Pot se kmalu priključi manj zvoženi gozdni cesti. Približno 40 minut od razpotja čez Taško-stara pot pridemo do razpotja, kjer smo šli med vzponom čez Taško. Na tej točki se delna krožna pot zaokroži. Do izhodišča se sedaj vrnemo po prvotni poti.
Vkolikor želimo si lahko pot pred prihodom na izhodišče nekoliko podaljšamo s hojo po makadamski cesti. S tem dobi delna krožna pot še drugo zanko.