Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Molička peč s planine Ravne - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Molička peč

Molička peč je eden od vrhov na prepadnem južnem robu Robanovega kota. Je redko obiskana gora, ki ji večino obiskovalcev vzame višja in prostrana Velika Zelenica. Zadnji del poti pod pobočji Velike Zelenice je neoznačen, vendar z orientacijo nimamo težav, saj imamo goro ves čas pred očmi. Nudi najlepši razgled na široka in zelena pobočja Dleskovškove planote, strma pobočja ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo dereze in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 2029 m
Višina izhodišča: 1500 m
Višinska razlika: 529 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Kamnik - Gornji Grad. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. V vasi Podvolovjek smo pozorni na table, ki nas usmerijo levo proti Korošici. Vozimo se po cesti, ki kmalu postane makadamska. Na prvem in drugem križišču zavijemo levo proti Korošici, na tretjem križišču pa ne zavijemo levo proti Korošici, temveč gremo naravnost proti planini Ravne. Po tej cesti se zapeljemo do planine Ravne, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Molička peč preko Sedelca 2 uri 15 minut. Molička peč - izhodišče preko Dolge trate 2 uri 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi se je potrebno varovati številnih skalnatih lukenj in razpok ob poti.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz mesta, kjer smo parkirali gremo čez pašnik pred kočo na planini in sledimo markacijam desno v gozd. Hitro pridemo do gozdne ceste, kjer gremo levo. Še vedno sledimo markacijam. Gozdna cesta hitro preide v gozdno pešpot in se zlagoma vzpenja. Pot je dobro nadelana in označena. Po približno 1 uri zmerne hoje se dvignemo nad gozdno mejo. Pot nas vodi med ruševjem. Proti vzhodu se odprejo razgledi na linijo vrhov nad Robanovim kotom in na pobočja pod njim. Na vrhu pot zavije levo. Tu se teren položi, hodimo pa po dolini s pobočji poraslimi z ruševjem. Pozorni smo na razpotje s planinskimi oznakami na skali, ki kažejo naprej proti Molički planini in desno proti Velikemu vrhu. Tu zavijemo desno. Pot se prične hitro nekoliko bolj strmo vzpenjati in nas vodi po grapi med ruševjem. Je dobro nadelana in tudi markirana. Občasno je nekoliko bolj strma in vodi mimo številnih lukenj. Nato nas vodi v strmo melišče, ki ga hitro prehodimo. Nekaj minut za njem smo pozorni na skalo z napisom, ki nas usmerja levo proti Velikemu vrhu. Tu ne zavijemo levo v vznožje Velikega vrha in Velike Zelenice, temveč gremo naravnost po brezpotju. Naravnost hodimo vse do velikega brezna pod Moličko pečjo. Tu zavijemo levo v pobočje Velike Zelenice in se dvignemo nad ruševje. To je potrebno zaradi lažje orientacije. Nato gremo približno v isti višini vse do roba nad Robanovim kotom. Tu naletimo na nadelano in neoznačeno pešpot. Po njej se spustimo do sedla pod Moličko pečjo. Nadaljujemo naprej po naši pot in ko smo že za vrhom gore smo pozorni na zelo slabo vidno stezo na levi strani. Po njej se precej direktno v pobočje v nekaj minutah povzpnemo na vrh Moličke peči. Vkolikor je steza zaradi majhnega obiska povsem neopazna se zanesemo na občutek in med ruševjem poiščemo pot do vrha. Iz ostalih smeri je vrh zaradi gostega ruševja nedostopen.

Sestop: Po isti poti se vrnemo do razpotja, kjer smo prvotno zavili desno proti Velikemu vrhu. Tu sedaj zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno proti planini Ravne in Dolga trata, kot nas usmerja tabla. To razpotje lahko hitro spregledamo in moramo biti nanj pozorni. Sprva hodimo preko jas in med ruševjem. Pot se zmerno vzpenja. Je dobro nadelana in jih zlahka sledimo. Zložno nas vodi v dolgem levem ovinku okoli pobočij Dleskovca. Ko se položi kmalu pridemo do planine Dolga trata. Preko travnatih pobočji pridemo do njenega vzhodnega dela, kjer je tudi visok in razgleden rob Dleskovške planote z znamenitim, visokim, naravnim stolpom pod njim. Tu se nahaja pastirska koča in povsem levo in višje visok križ s klopco. Gremo naprej mimo koče in se držimo desno. Na robu pašnika poiščemo leseno tablo, ki nas usmeri med ruševje navzdol proti planini Ravne. Pot je široka in se sprva spušča zmerno. Ko pridemo do gozdne meje se zooža in prične strmo spuščati. Je dobro nadelana, označena in ji zlahka sledimo skozi gozd. V mokrem se moramo na temu predelu, zaradi številnih spolzkih skal, paziti zdrsa. Pred planino Ravne prečkamo široko posekano pobočje. Takoj za njem pridemo do koče in za njo na izhodišče.