Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Planjava pri Kamniškem vrhu iz vasi Slevo - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Planjava pri Kamniškem vrhu

Planjava pri Kamniškem vrhu je, kot pove že ime, sosednji vrh Kamniškega vrha. Loči ju zgolj plitvo sedlo med njima. Proti severu je poraščena z gozdom. Iz nje se odpre lep razgled na Savsko ravan. Zelo lepo se vidi Velika planina in hribi pred njo, Krvavec in Kamniški vrh. Gora omogoča lepo krožno pot, še posebej preko Kamniškega vrha. Pot je dokaj naporna, vendar hkrati ob ...

Zahtevnost: Lahka markirana pot. Ob vzponu Planjavavo je kratek del poti udrt in izpostavljen. Ta predel je zahteven. Večja previdnost je potrebna ob opisanem spustu iz Kamniškega vrha. Pot je zelo strma.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi se priporoča uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1243 metrov
Višina izhodišča: 688 m
Višinska razlika:
555 m

Izhodišče: Peljemo se skozi Kamnik in nadaljujemo proti Stahovici, kjer smo pozorni na križišče, kjer cesta zavije levo za Županje Njive. Z vožnjo nadaljujemo skozi vas Bistričica proti vasi Klemenčevo. Za tablo, ki označuje omenjeno vas smo pozorni na cesto, ki zavije desno čez potok proti vasi Slevo. Parkiramo takoj za mostom. Lahko se tudi zapeljemo naprej skozi vas do manjšega kamnoloma, kjer parkiramo s čimer si pot skrajšamo za približno 20 minut.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče v kamnolomu nad vasjo Slevo - Planjava pri Kamniškem vrhu 1 ura 30 minut. Spust preko Kamniškega vrha na izhodišče 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo levo in že po nekaj metrih pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo po levi poti, kamor nas tudi usmerja pohodna tabla. Hodimo po kolovozu med pašniki in se zlagoma vzpenjamo. Po približno 20 minutah hoje se pot položi. Pred nami se odpre širok travnik pod pobočji Kamniškega vrha in Planjave. Nadaljujemo naprej in hitro pridemo do razpotja, kjer nas pohodna tabla usmerja levo na Kamniški vrh 2 uri in planino Osredek 50 minut. Po poti, ki gre naravnost se bomo vrnili ob povratku iz Kamniškega vrha in tako zaokožili izlet v naravi. Nadaljujemo levo proti planini Osredek. Sledimo naši poti in nikamor ne zavijamo. Zlagoma se vzpenjamo približno 15 minut, ko pridemo do kratkega predela, kjer je pot udrta. Previdno ga prečimo, saj tu obstaja nevarnost zdrsa tudi ob lepem vremenu. Nadaljujemo naprej in hitro pridemo do naslednjega udrtega predela. Tudi tu smo ob prečenju zelo previdni. Sedaj je pot nekoliko bolj strma in peščena. Ovinkasto se vzpenjamo. Po približno dobrih 10 minutah hoje pridemo v gozd. Kmalu za tem gremo mimo razpela na naši levi strani. Nadaljujemo s hojo in smo pozorni na planino Osredek na naši desni strani. Dosežemo jo po nekaj minutah hoje od razpela. Nadaljujemo čez planino navzgor in gremo levo ob pastirski koči. Na robu gozda nad planino poiščemo pot in nadaljujemo desno. Po približno 15 minutah hoje od planine pridemo do naslednjega razpotja. Levo gre pot proti Krvavcu. Nadaljujemo desno navzgor proti Planjavi. Pot, ki je občasno bolj strma in proti vrhu vodi tudi po delno travnatem pobočju nas v približno 15 minutah pripelje na vrh gore.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti. Vkolikor se ne odločimo za to možnost nas lepa krožna pot do izhodišča pripelje preko Kamniškega vrha. V temu primeru nadaljujemo naprej s hojo po grebenu Planjave. Spuščamo se po travnatem pobočju proti sedlu med omenjenima vrhovoma. Dosežemo ga po dobrih 5 minutah hoje. Desno se odcepi pot proti izhodišču, vendar nadaljujemo naravnost po grebenu proti vrhu Kamniškega sedla. Dosežemo ga po približno 10 minutah hoje. Na vrhu nadaljujemo desno po robu grebena navdol. Spuščamo se zelo strmo po ozki, peščeni ovinkasti poti. Na temu predelu moramo biti, še posebej ob slabem vremenu, previdni, saj je rob grebena precej izpostavljen. Obstaja možnost zdrsa. Po dobrih 10-15 minutah pridemo do razpotja. Table nas desno usmerjajo na Kamniški vrh in levo proti Stahovici. Nadaljujemo naravnost navzdol. Hitro pridemo do razgledišča s klopco na manjšem pomolu grebena. Tik pred klopco pot zavije desno. Nadaljujemo po njej in položno prečimo travnata in strma pobočja Kamniškega vrha. Do gozda pred nami potrebujemo približno 10 minut hoje. Na robu gozda je razpotje, kjer nadaljujemo naravnost. Po nekaj minutah položne hoje skozi gozd pridemo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo čez leseno stopnico levo navzdol. Zlagoma se spuščamo in hitro pridemo do lesene napol podrte koče na naši desni strani. Hitro za njo je ponovno razpotje. Pot nas naravnost prav tako pripelje na izhodišče, vendar zavijemo desno na pot, ki preči široko in položno travnato pobočje. Po slabih 10 minutah pridemo do razpotja, kjer smo gledano navzgor ob vzponu zavili levo na planino Osredek. Na tej točki zaokrožimo nas izlet v naravi. Od tu se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.