Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Kamniški vrh iz vasi Slevo - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kamniški vrh

Kamniški vrh stoji severno od Kamnika. Nad njim se bohotijo gore Kamniško-Savinjskih Alp ob vznožju katerih stoji. Iz njega se odpre lep razgled na Savsko ravan. Zelo lepo se vidi Velika planina in hribi pred njo, Krvavec in sosednji vrh Planjava. Na vrhu je vpisna skrinjica. Gora omogoča lepo krožno pot, ki je dokaj naporna, vendar hkrati zelo razgledna in zato nudi lep izlet v naravi. Na vrhu je vpisna skrinjica. Kamniški vrh stoji v subregiji Kamniško-Savinjske Alpe in regiji Osrednji Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka markirana pot. Ob spustu iz Planjave je kratek del poti udrt in izpostavljen. Ta predel je zahteven.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi se priporoča uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1259 metrov
Višina izhodišča: 688 m
Višinska razlika:
571 m

Izhodišče: Peljemo se skozi Kamnik in nadaljujemo proti Stahovici, kjer smo pozorni na križišče, kjer cesta zavije levo za Županje Njive. Z vožnjo nadaljujemo skozi vas Bistričica proti vasi Klemenčevo. Za tablo, ki označuje omenjeno vas smo pozorni na cesto, ki zavije desno čez potok proti vasi Slevo. Parkiramo takoj za mostom. Lahko se tudi zapeljemo naprej skozi vas do manjšega kamnoloma, kjer parkiramo s čimer si pot skrajšamo za približno 20 minut.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče v kamnolomu nad vasjo Slevo - Kamniški vrh 1 ura 30 minut. Spust preko Planjave pri Kamniškem vrhu na izhodišče 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo z izletom v naravi levo in že po nekaj metrih pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo po levi poti, kamor nas tudi usmerja pohodna tabla. Hodimo po kolovozu med pašniki in se zlagoma vzpenjamo. Po približno 20 minutah hoje se pot položi. Pred nami se odpre širok travnik pod pobočji Kamniškega vrha in Planjave. Nadaljujemo naprej in hitro pridemo do razpotja, kjer nas pohodna tabla usmerja levo na Kamniški vrh 2 uri in Planino Osredek (50 minut). Po tej poti se bomo vrnili iz Planjave. S hojo nadaljujemo naravnost, oziroma desno, po naši poti. Po nadaljnih približno 10 minutah hoje pridemo do razpotja, kjer se nam iz desne pridruži pot, ki vodi naravnost iz kamnoloma. Levo od nas je napol podrta baraka. Nadaljujemo naravnost. Pot kmalu postane bolj strma. Po nadaljnih 5 minutah hoje pridemo do roba gozda, kjer gremo čez leseno stopnico. Za njo je razpotje. Ena pot vodi naravnost navzgor, mi nadaljujemo desno. Hodimo po ozki pešpoti, ki vodi skozi gozd in preči strma pobočja Kamniškega vrha. Po dobrih 5 minutah hoje pridemo iz gozda, kjer je razpotje. Nadaljujemo naravnost. Še vedno prečimo strma, tokrat travnata pobočja Kamniškega vrha. Po približno 10 minutah hoje pridemo na rob grebena, kjer je takoj desno razgledišče s klopco. Nadaljujemo levo. Kmalu pridemo do razpotja, kjer nas tabla usmerja desno proti Županjim Njivam, 1 ura in do izhodišča v Stahovici 1 ura 10 minut. Nadaljujemo po robu grebena naravnost navzgor. Pot je zelo strma in vodi direktno v pobočje. Od klopce na razgledišču do vrha Kamniškega vrha potrebujemo približno 30 minut hoje po strmem in izpostavljenem robu grebena.

Sestop: Vrnemo se lahko po isti poti, vendar raje nadaljujemo naprej po grebenu Kamniškega vrha proti Planjavi. Krožna pot, ki jo bomo s tem naredili bo lepo zaključila naš izlet v naravi. S hojo nadaljujemo po grebenu Kamniškega vrha. Kmalu se prične pot dokaj strmo spuščati proti sedlu med Planjavo in Kamniškim vrhom. Do njega potrebujemo približno 10 minut hoje. Od sedla nadaljujemo naprej po ozki pešpoti direktno navzgor po travnatem grebenu. Do vrha Planjave potrebujemo približno 10 minut hoje. Za vrhom, ki je od severa poraščen z drevjem nadaljujemo naravnost navzdol po grebenu. Hodimo deloma skozi gozd in med drevjem. Pot se občasno precej strmo spušča in je terja nekaj večjo pazljivost. Po približno 15 minutah hoje od vrha Planjave pridemo do razpotja. Pot vodi naravnost proti Krvavcu. Nadaljujemo levo navzdol proti Planini Osredek, do katere potrebujemo približno 10 minut hoje. Gremo čez planino desno od pastirske koče. Za njo zavijemo in sledimo dobro shojeni poti v gozd. Po nekaj minutah hoje pridemo do razpela, kjer se ena pot odcepi desno. Nadaljujemo naravnost navzdol. Hitro pridemo iz gozda in hodimo po ovinkasti, ozki dokaj strmi poti. Približno 10 minut hoje od razpela pridemo do posutega predela, kjer je pot precej izpostavljena in obstaja velika nevarnost zdrsa. Ta predel previdno prečimo. Prvemu posutemu predelu kmalu sledi še en udrt predel, ki prav tako terja precej previdnosti. Za njim se pot položi. Sedaj sledimo naši poti vse do razpotja, kjer smo ob vzponu zavili desno proti Kamniškemu vrhu, mi pa smo sedaj prišli, gledano navzgor, iz leve strani. Od tu se do izhodišča vrnemo po prvotni poti, za kar potrebujemo približno 15 minut hoje.