Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Robanova planina od Robanove kmetije - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Robanov kot

Robanov kot je naselje in ledeniška dolina, ki sega do vznožja Ojstrice. Obkrožajo jo tudi gore Krofička, Križevnik in Molička peč. Nahaja se ob cesti med Lučami in Solčavo. Pot je primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Leži v subregiji Kamniško-Savinjske Alpe, ki je del regije Osrednji Alpski svet.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 1051 m (slap nad Robanovo planino)
Višina izhodišča: 685 m (Robanova kmetija)
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 387 m.

Izhodišče: Iz Mozirja ali preko Volovjeka pridemo v Luče. Od tu nadaljujemo proti Solčavi. V vasi Robanov kot zavijemo za dolino Robanov kot. Parkiramo na parkirišču ob cesti, oziroma zapeljemo do parkirišča pred kmetijo Roban, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Robanova kmetije - Robanova planina 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od našega parkirišča nadaljujemo s hojo naprej po makadamski cesti mimo Robanove kmetije. Nato pridemo do table, ki nas opozarja, da smo v krajinskem parku Robanov kot. Nadaljujemo naravnost. Kmalu pridemo do križišča, kjer nas oznake levo usmerjajo do partizanske bolnice, do katere je 45 minut hoje. Mi nadaljujemo desno. Makadamska cesta nas sedaj pripelje na Robanov travnik. Nato ponovno nadaljujemo skozi gozd in kmalu, po približno 15 minutah hoje pridemo na Robanovo planino. Vkolikor smo se na izlet odpravili z majhnimi otroki, je to tudi naš cilj.
Sicer lahko nadaljujo s hojo do bližnjega slapa. Pot nadaljujemo v smeri Ojstrice. Vodi nas skozi gozd in preko široke in skalnate struge hudourniškega potoka. Ta del poti ni primeren za majhne otroke. Hitro po prečenju potoka dosežemo slap.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.