Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
 Dleskovec iz planine Ravne - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Dleskovec

Dleskovec je prostrana, razgledna gora v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Z vrha je lep razgled na Ojstrico, Planjavo, Veliko planino, Posavsko hribovje, Raduho s okoliškimi hribi in sosednje Veliki vrh, Veliko Zelenico in Moličko peč. Iz planine Ravne se da narediti zelo lepo krožno turo, ki jo prikazujejo GPS sledi in pri kateri skoraj ne moremo, da ne bi sproti osvojili vsaj še Velikega vrha in Velike Zelenice. Gora leži v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1966 m
Višina izhodišča: 1500 m
Višinska razlika:
466 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Kamnik - Gornji Grad. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo za Volovjek. Po cesti nadaljujemo in se spustimo v dolino Podovolovjek. Z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Gremo mimo križišča, kjer gre ena cesta za Lučko Belo do bara Pri Gamsu, kjer postanemo pozorni za cesto, ki zavije iz glavne levo za planino Ravne, Podvežak in kmetijo Planinšek. Asfaltna cesta kmalu postane makadamska. Držimo se oznak, ki nas pripeljejo do planine Ravne. Parkiramo ob makadamski cesti tik pred ali na planini Ravne.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Planina Ravne - Dleskovec čez Sedelce 1 ura 45 minut, Dleskovec - planina Ravne 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz mesta, kjer smo parkirali gremo čez pašnik pred kočo na planini in sledimo markacijam desno v gozd. Hitro pridemo do gozdne ceste, kjer gremo levo. Še vedno sledimo markacijam. Gozdna cesta hitro preide v gozdno pešpot in se zlagoma vzpenja. Pot je dobro nadelana in označena. Po približno 1 uri zmerne hoje se dvignemo nad gozdno mejo. Pot nas vodi med ruševjem. Proti vzhodu se odprejo razgledi na linijo vrhov nad Robanovim kotom in na pobočja pod njim. Kmalu pridemo do Sedelca, kjer se pot obrne levo. Tu se teren položi, hodimo pa po dolini z gostim ruševjem poraslimi pobočji. Po približno dobrih desetih minutah hoje postanemo pozorni na razpotje, kjer zavijemo levo iz naše poti. Za našim hrbtom je označena smer za planino Dolga Trata in Ravni in zlahka spregledamo. Vkolikor pridemo do razpotja s planinskimi oznakami na skali, ki kažejo naprej proti Molički planini in desno proti Velikemu vrhu smo že predaleč. Moramo se obrniti in po dobri minuti ali dveh bomo prišli do našega razpotja.
Sprva hodimo preko jas in med ruševjem. Pot se zmerno vzpenja. Je dobro nadelana in ji zlahka sledimo. Že po nekaj minutah hoje minutah smo na levi strani pozorni na posekano ruševje in slabo nadelano pot, ki vodi na Dleskovec. Je neoznačena in jo prav tako zlahka spregledamo. Vzpenjamo se direktno v pobočje med ruševjem in hitro pridobivamo na višini. Po približno 15 minutah pridemo na prostrani vrh Dleskovca z velikim možicem.

Sestop: Po isti poti se vrnemo do prvotne poti, kjer zavijemo levo. Nekaj časa se zložno vzpenjamo, nato pa se pot obrne proti vzhodu. Na temu predelu se položi in kmalu pridemo do planine Dolga Trata. Preko travnatih pobočji pridemo do njenega vzhodnega dela, kjer je tudi visok in razgleden rob Dleskovške planote z znamenitim, visokim, naravnim stolpom pod njim. Tu se nahaja pastirska koča in povsem levo in višje visok križ s klopco. Gremo naprej mimo koče in se držimo desno. Na robu pašnika poiščemo leseno tablo, ki nas usmeri med ruševje navzdol proti planini Ravne. Pot je široka in se sprva spušča zmerno. Ko pridemo do gozdne meje se pot zooža in prične strmo spuščati. Je dobro nadelana, označena in ji skozi gozd zlahka sledimo. V mokrem se moramo na temu predelu, zaradi številnih spolzkih skal, paziti zdrsa. Pred planino Ravne prečkamo široko posekano pobočje. Takoj za njem pridemo do koče in za njo na izhodišče.