Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Golica s Planine pod Golico za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Golica

Golica se nahaja v Zahodnih Karavankah in je na poti proti Jesenicam ne moremo spregledati. Njena prostrana travnata pobočja vztrajno privabljajo poglede proti severu drvečih popotnikov na gorenjski avtocesti. Lepota je stvar osebnega okusa in medtem, ko nekdo viha nos, drugi od navdušenja ostaja brez sape. Medtem, ko se planinci ne moremo upreti goram, se marsikdo ne ...

Pot na Golico je primerna za otroke stare 5 let ali več. Odpočijemo in okrepčamo se lahko v Koči na Golici.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 5 let ali več. Če je pot na Golico iz Planine pod Golico predolga, se lahko nanjo odpravimo iz prevala Suha. S tem si bomo prihranili velik del višinske razlike.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 980 m
Višina: 1835 m
Višinska razlika: 855 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Jesenice-vzhod, Lipce, ali pa se zapeljemo do izvoza Jesenice-zahod, Hrušica. Ne glede na to, kje smo zapustili avtocesto, z vožnjo nadaljujemo proti centru mesta in smo pozorni na veliko prometno tablo, ki nas usmeri proti Planini pod Golico. Po hitro vzpenjajoči cesti se zapeljemo v omenjeno vas in se držimo glavne ceste. Parkiramo na parkirišču desno ob cesti na koncu naselja, še preden se cesta prelevi v makadamsko. Lahko se zapeljemo tudi naprej po makadamski cesti vse do Korelnovega rova, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Golica 2 ure 10 minut Krožen povratek mimo Kleka 2 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo nadaljujemo naprej po cesti ob kateri smo parkirali. Hitro se prelevi v makadamsko, držimo pa se je vse do planinske oznake za Golico, ki nas usmeri levo čez potok. Tu se nahaja Korelnov rov ter več miz s klopmi (julij, 2018). Markacija nas ponovno vodi preko potoka in naprej gozd. Že po nekaj metrih hoje gremo mimo visokega slapa. Pot se zmerno vzpenja skozi mešan gozd in nas višje pripelje do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Po morda 50 metrih hoje smo pozorni na markacijo, ki nas usmeri desno v gozd. Zmerno se vzpenjamo skozi sedaj pretežno iglast gozd. Kmalu ponovno pridemo do makadamske ceste. Prečkamo jo in stopimo v gozd na pešpot, ki takoj zavije in nas po 10 metrih hoje pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice Koče na Golici. Tu se nahaja razpotje, levo gre zahtevna zimska pot in desno lahka pot do Koče na Golici. Zavijemo desno in se pričnemo vzpenjati po slabem gozdarskem kolovozu. Držimo se ga vse do konca, kjer se prelevi v pešpot. Sprva se vzpenjamo skozi gozd, a pot postaja na posameznih mestih vedno bolj razgledna. Kmalu pridemo do roba gozdne meje, kjer se nad nami dvigajo strma travnata pobočja Golice. Pot se položi in preči travnato pobočje. Vodi nas mimo razpotja za Belščico, Stol, Marklnovo planino in Pusti rovt. Sledi še kratek vzpon skozi zaplato gozda in že smo pri Koči na Golici.
Gremo preko dvorišča koče in levo mimo tovorne žičnice. Pot se prične vzpenjati po obsežnih travnatih in proti zahodnim Julijcem razglednih pobočjih. Za tovorno žičnico pridemo do razpotja, kjer se držimo leve lažje smeri, ki se v pobočje vzpenja manj direktno kot desna. Pešpot se v dolgih okljukih prečno vzpenja v vedno bolj razgledna travnata pobočja, pripelje pa nas na manj izrazito sedlo vrh grebena med Golico in Krvavko. Tu nadaljujemo levo. Grebenska pot nas vodi ob robu grebena ali tik pod njem. Večinoma zložno vzpejajoče poti se držimo vse do vrha Golice, ki ni več daleč.

Sestop: Nadaljujemo naprej po grebenu Golice. Kmalu, po nekaj deset metrih hoje, se spustimo na rob s spomenikom posvečenem Alojziju Gorinšku. Tu greben Golice zavije levo navzdol. Spuščamo se ves čas ob robu grebena. Pot je sprva zelo razgledna, nato pa nas nižje vodi mimo posameznih dreves, skozi zaplate gozda in preko manjših pašnikov. Pot je ves čas označena, občasno slabše nadelana, a jih zlahka sledimo. Držimo se je vse do Jekljevega sedla, kjer se nahaja razpotje. Levo je smer za Kočo na Golici, gremo pa naravnost proti sedlu Rožca in Hruškemu vrhu. Sedaj položna pešpot nas pripelje v gozd. Sledimo markacijam in ko se vzpenjamo skozi z belim peskom posut usek smo pozorni na razpotje, ker se držimo desno. Levo gre dobro nadelana, a neoznačena pot (julij, 2018). Pričnemo se srednje strmo vzpenjati, višje je teren občasno posut z gruščem in razgledi se odpirajo zlasti proti Golici. Ko so za nami, se pot obrne desno in sledi prečenje travnatih pobočij Kleka ter nato kratka pot skozi ruševje. Iz ruševja pridemo na prostrano planino na Kleku. Tu se lahko desno povzpnemo na sicer brezpotni Klek, a se držimo smeri naravnost za Rožco in Hruški vrh. Pod zgornjim robom gozda prečimo strmo planino, gremo skozi zaplato gozda in naprej preko naslednje Svinške planine. Sredi planine pridemo do smerokaza, ki nas usmeri levo navzdol proti Jeseniški planini in Planini pod Golico. Ta del poti je nenadelan in neoznačen, a je orientacija lahka (julij, 2018). Držimo se naravnost dol do roba gozda, kjer zavijemo levo proti zidani pastirski koči s hlevom na Jeseniški planini. Tu se držimo planinskega smerokaza, ki nas usmeri na slab kolovoz proti Planini pod Golico in Plavškemu Rovtu. Kolovoza, ki se nižje prelevi v makadamsko cesto se držimo kar nekaj časa, vse do serpentinastega ovinka, kjer se nahaja planinska tabla za Golico preko Rožce v smeri našega prihoda in desno za Plavški Rovt. Na temu ovinku zapustimo makadamsko cesto in gremo naravnost v gozd na dobro markirano pešpot (od Svinške planine do tu pot ni bila markirana, julij, 2018). Pot nas vodi skozi gozd in se pretežno zmerno spušča. Nižje prečkamo makadamsko cesto in se še naprej držimo naše sedaj dobro nadelane in označene poti. Pripelje nas do domačije in asfaltirane ceste na Planini pod Golico, kjer nadaljujemo desno. Hitro pridemo do križišča vaških cest z velikim razpelom, kjer nadaljujemo levo. Cesta nas višje vodi mimo vaške cerkve, držimo pa se je vse do naslednjega križišča, kjer ponovno zavijemo levo. Hodimo po cesti po kateri smo se pripeljali z avtom in se je držimo vse do izhodišča.