Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

 Malo Kladivo iz Mrzlega studenca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Malo Kladivo

Malo Kladivo je neizrazit vrh tik pred Velikim Kladivom. Lahko bi mu rekli tudi predvrh Velikega Kladiva. Nanj se povzpnemo predvsem zaradi lepega pogleda na Veliko Kladivo ali pa ker se želimo izogniti gneči, ki je na višjem sosedu pogosta. Iz Malega Kladiva se odprejo razgledi predvsem na zahodni del Košute z Velikim vrhom in Košutico ter še naprej na Vrtačo in Begunjščico. Proti jugu ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi poleg čelade tudi cepin in dereze.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2036 m
Višina izhodišča: 1280 m
Višinska razlika:
756 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zavijemo na izvoz za Tržič. V omenjenem mestu zapeljemo proti centru in z vožnjo nadaljujemo v Dovžanovo sotesko do vasi Jelendol. Tu sledimo oznakam, ki nas levo vodijo proti planinam Kofce, Šija in Pungart. Cesta postane makadamska, mi pa v posameznih križiščih sledimo oznakam za planino Kofce. Ko ob makadamski cesti opazimo oznake za kapelico in Kofce parkiramo ob cesti.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Izhodišče - Malo Kladivo 2 ure 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Iz izhodišča ob makadamski cesti zavijemo za oznakami na gozdno pešpot. Je dobro shojena in nimamo težav z orientacijo. Po dobrih 15 minutah pridemo do kapelice. Nadaljujemo naprej po naši poti. Do konca gozdne poti in začetka planine pridemo v naslednjih 10 minutah. Od roba gozda do Doma na Kofcah potrebujemo še nadaljnih 5 minut.
Od Doma na Kofcah se vzpenjamo naprej po planini vse do njenega zgornjega roba. Nato nadaljujemo naprej po pešpoti, ki se prične bolj strmo vzpenjati, a strmina kmalu popusti. Na tem položnem delu pridemo do označenega razpotja. Naravnost vodi pot na Veliki vrh, mi pa zavijemo desno na ožjo pešpot proti Kofci gori in Kladivu. Že po nekaj metrih gremo mimo neoznačenega razpotja za planino Šijo. Tu nadaljujemo levo. Od tu naši poti sledimo vse do vrha Kofce gore. Sprva se vzpenjamo med ruševjem, a se pričnemo hitro vzpenjati po robu stranskega in strmega grebena Košute. Pot se kmalu položi in nas vodi preko kratke a izpostavljene police. Za njo se pričnemo ponovno strmo vzpenjati po grebenu. Višje nas vedno bolj razgledna pot večinoma vodi nekaj metrov pod stranskim grebenom. Tik pod vrhom Kofce gore pridemo do Košutine grebenske poti, kjer nadaljujemo desno.
Ozka in zelo razgledna pešpot nas zložno vodi večinoma le nekaj metrov pod robom travnatega grebena. Ob zahodnem vznožju Malega Kladiva nekaj časa hodimo po samem grebenu, nato pa nas položna pot vodi ob vršnem vznožju gore. Ko pridemo že za goro, do njenih vzhodnih pobočij, smo pozorni na neizrazito razpotje, ki ga zlahka spregledamo. Tu se naša pot obrne levo navzgor. V nekaj minutah se dokaj strmo povzpnemo na vrh Malega Kladiva.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.