Veliko Kladivo

        

 Veliko Kladivo iz Mrzlega studenca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Veliko Kladivo

Veliko Kladivo je eden izmed šestih dvatisočakov na Košuti, okoli 10 kilometrov dolgem grebenskem masivu v osrednjih Karavankah. Vrh je precej obiskan, saj je iz planine Kofce lahko dostopen, navdušuje pa tudi dolga in razgledna grebenska pot, ki nas pripelje do njega. Po priljubljenosti ga na Košute prekaša le Veliki vrh na začetku tega dolgega grebena. Preko Velikega Kladiva se da narediti eno lepših visokogorskih krožnih poti pri nas. Naš opis poteka preko planine Kofce in Kofce gore na Veliko Kladivo, naprej do Škrbine in nato nazaj preko planin Pungart, Šija, Ilovica vse do Kofc in izhodišča na Mrzlem studencu. Lahko se odločimo tudi za obratno smer saj je vzpon na Veliko Kladivo preko Škrbine zahteven. Krajši del poti je izpostavjen in občasno varovan z jeklenicami. V tem primeru pričnemo s hojo na planini Pungart. Tako težji del vzpona opravimo že na začetku ture. Pot preko navedenih planin poteka večinoma po makadamski cesti ali kolovozu, ves čas hoje pa smo priča planšarski pokrajini, ki ji da visokogorska kulisa dolge Košute neponovljivo samosvoj pečat. Na vrhu se nahaja vpisna skrinjica in žig ter velik državni mejni kamen. Veliko Kladivo se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Karavanke in Strojna in še ožje v podregiji Zahodne Karavanke.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi poleg čelade tudi cepin in dereze.

višina višina višina

Višina: 2094 m
Višina izhodišča: 1280 m
Višinska razlika:
814 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zavijemo na izvoz za Tržič. V omenjenem mestu zapeljemo proti centru in z vožnjo nadaljujemo v Dovžanovo sotesko do vasi Jelendol. Tu sledimo oznakam, ki nas levo vodijo proti planinam Kofce, Šija in Pungart. Cesta postane makadamska, mi pa v posameznih križiščih sledimo oznakam za planino Kofce. Ko ob makadamski cesti opazimo oznake za kapelico in Kofce parkiramo ob cesti.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Veliko Kladivo Kladivo 2 ure 45 minut. Krožen povratek preko Škrbine 2 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V mokren in zlasti v snežnih razmerah se ves čas grebenske poti varujemo zdrsa po strmih južnih travnatih pobočjih Košute.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz izhodišča ob makadamski cesti zavijemo za oznakami na gozdno pešpot. Je dobro shojena in nimamo težav z orientacijo. Po dobrih 15 minutah pridemo do kapelice. Nadaljujemo naprej po naši poti. Do konca gozdne poti in začetka planine pridemo v naslednjih 10 minutah. Od roba gozda do Doma na Kofcah potrebujemo še nadaljnih 5 minut.
Od Doma na Kofcah se vzpenjamo naprej po planini vse do njenega zgornjega roba. Nato nadaljujemo naprej po pešpoti, ki se prične bolj strmo vzpenjati, a strmina kmalu popusti. Na tem položnem delu pridemo do označenega razpotja. Naravnost vodi pot na Veliki vrh, mi pa zavijemo desno na ožjo pešpot proti Kofci gori in Kladivu. Že po nekaj metrih gremo mimo neoznačenega razpotja za planino Šijo. Tu nadaljujemo levo. Od tu naši poti sledimo vse do vrha Kofce gore. Sprva se vzpenjamo med ruševjem, a se pričnemo hitro vzpenjati po robu stranskega in strmega grebena Košute. Pot se kmalu položi in nas vodi preko kratke, a izpostavljene police. Za njo se pričnemo ponovno strmo vzpenjati po grebenu. Višje nas vedno bolj razgledna pot večinoma vodi nekaj metrov pod stranskim grebenom. Tik pod vrhom Kofce gore pridemo do Košutine grebenske poti, kjer nadaljujemo desno.
Ozka in zelo razgledna pešpot nas zložno vodi večinoma le nekaj metrov pod robom travnatega grebena. Ob zahodnem vznožju Malega Kladiva nekaj časa hodimo po samem grebenu, nato pa nas položna pot vodi ob vršnem vznožju gore. Ko je vrh že za nami se skozi ruševje precej hitro spuščamo proti sedlu med Malim in Velikim Kladivom. Na sedlu se pričnemo, sprva po grebenu, vzpenjati na Veliko Kladivo. Hoja je sprva zložna, a postane hitro bolj strma. Višje je krajši strm predel, kjer si med vzponom po potrebi pmagamo z rokami, nato pa se vzpenjamo ob grapi pod vrhom. Nad grapo pot zavije desno in do vrha imamo še dobri dve minuti hoje.

Sestop: Na vrhu s hojo nadaljujemo naprej po grebenu proti vzhodu v smeri Škrbine in Košutnikovega turna. Sprva se strmo spustimo do manjšega sedla na grebenu, a se nato ponovno vzpnemo na ozek greben z mejno oznako. Hitro ga prehodimo in se pričnemo ponovno spuščati. Spust je strm in po potrebi si pomagamo z rokami. Pot je občasno varovana z jeklenicami. Zatem se pot nekoliko položi, a poteka vrh zelo izpostavljenega in ozkega predela. Na koncu tega dela poti se ponovno pričnemo strmo spuščati po prepadni grebenski poti. Tudi ta predel poti je občasno varovan z jeklenicami. Nato se pot položi in nas nekaj časa zložno vodi vrh grebena. Zatem se pričnemo ponovno strmo spuščati, a ne več tako strmo kot prej. Mimo pasov ruševja se spustimo do Škrbine.
Na Škrbini zavijemo desno navzdol proti planini Pungart. Okljukasta pot se zmerno spušča preko širokega travnatega pobočja. Nižje gremo skozi pas ruševja, pod katerim pridemo v smrekov gozd, kjer nismo več daleč od planine. Pri koči na planini zavijemo desno na ožji makadam. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo do širše makadamske ceste, kjer zavijemo desno. Te ceste se sedaj držimo kar nekaj časa vse do planine Šija, kar nam bo vzelo dobrih 40 minut hoje. Gremo mimo koče in za njo ob ograji skozi leso in naprej po kolovozu. Po krajši hoji skozi gozd pridemo do naslednje planine. Tu gremo po poti mimo dveh planšarskih koč. Gremo naprej in kmalu smo pri drugi lesi, kjer se še vedno držimo naravnost. Čez nekaj 10 metrov pridemo do razpotja, kjer nas smerokaz usmeri desno na pešpot proti Kofcam. Po približno 10 minutah zmernega vzpona skozi gozd pridemo na planino Kofce, od koder se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (131) pritisni: Veliko Kladivo
  Pogled  z Veikega Kladiva proti zahodu. V ospredju je Malo Kladivo in za njim visoki Veliki vrh.