Koča na Golici

         

  Koča na Golici s Planine pod Golico za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone 
  Koča na Golici

Koča na Golici se nahaja ob vznožju vršnih, travnatih in zelo razglednih pobočij Golice, oziroma Krvavke, manj znanega vrha vzhodno od Golice. Na mestu sedanje koče je leta 1892 Nemško-avstrijsko planinsko društvo postavilo planinsko kočo, ki so ji pred 1. svetovno vojno rekli Nemška koča. To je zelo bolelo domoljubne slovenske planince, zato so na vrhu Golice postavili in leta 1905 odprli slovensko kočo. Med drugo svetovno vojno so obe koči požgali partizani, da ne bi služili Nemcem kot oporišči. Današnjo koči so postavili in odprli leta 1984 na pobudo takratnega planinskega društva Jesenice. Na poti do koče in pri koči se odprejo razgledi predvsem na vzhodne vrhove Julijskih Alp, pa tudi na Triglav in gore na njegovi vzhodni strani. Lepo se vidi tudi Klek in za njim proti Kepi. Južno se vidi zahodno pogorje Stola. Proti zahodu se širi Jelovica in južno od nje vrhovi Škofjeloškega hribovja. Koča je lahko izhodišče ne samo za Golico, temveč tudi za bližnji Klek. Golica se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Korošča, v podregiji Karavanke in še ožje v podregiji Zahodne Karavanke.

Pot na Golico je primerna za otroke stare 5 let ali več. Odpočijemo in okrepčamo se lahko v Koči na Golici.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 5 let ali starejše.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 980 m
Višina: 1582 m
Višinska razlika: 602 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Jesenice-vzhod, Lipce, ali pa se zapeljemo do izvoza Jesenice-zahod, Hrušica. Ne glede na to, kje smo zapustili avtocesto, z vožnjo nadaljujemo proti centru mesta in smo pozorni na veliko prometno tablo, ki nas usmeri proti Planini pod Golico. Po hitro vzpenjajoči cesti se zapeljemo v omenjeno vas in se držimo glavne ceste. Parkiramo na parkirišču desno ob cesti na koncu naselja, še preden se cesta prelevi v makadamsko. Lahko se zapeljemo tudi naprej po makadamski cesti vse do Korelnovega rova, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - Koča na Golici 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S hojo nadaljujemo naprej po cesti ob kateri smo parkirali. Hitro se prelevi v makadamsko, držimo pa se je vse do planinske oznake za Golico, ki nas usmeri levo čez potok. Tu se nahaja Korelnov rov ter več miz s klopmi (julij, 2018). Markacija nas ponovno vodi preko potoka in naprej gozd. Že po nekaj metrih hoje gremo mimo visokega slapa. Pot se zmerno vzpenja skozi mešan gozd in nas višje pripelje do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Po morda 50 metrih hoje smo pozorni na markacijo, ki nas usmeri desno v gozd. Zmerno se vzpenjamo skozi sedaj pretežno iglast gozd. Kmalu ponovno pridemo do makadamske ceste. Prečkamo jo in stopimo v gozd na pešpot, ki takoj zavije in nas po 10 metrih hoje pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice Koče na Golici. Tu se nahaja razpotje, levo gre zahtevna zimska pot in desno lahka pot do Koče na Golici. Zavijemo desno in se pričnemo vzpenjati po slabem gozdarskem kolovozu. Držimo se ga vse do konca, kjer se prelevi v pešpot. Sprva se vzpenjamo skozi gozd, a pot postaja na posameznih mestih vedno bolj razgledna. Kmalu pridemo do roba gozdne meje, kjer se nad nami dvigajo strma travnata pobočja Golice. Pot se položi in preči travnato pobočje. Vodi nas mimo razpotja za Belščico, Stol, Marklnovo planino in Pusti rovt. Sledi še kratek vzpon skozi zaplato gozda in že smo pri Koči na Golici.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (80) pritisni: Koča na Golici
  Koča na Golici se nahaja na razglednih pobočjih Zahodnih Karavank.