Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

Pristovški Storžič z Jezerskega vrha za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Pristovški Storžič

Pristovški Storžič je zadnja gora v nizu jezerskih gora. Preko njega vodi izvrstna krožna pot, kjer je Kranjska pot naravna izbira za vzpon. Ta smer je krajša in bolj strma ter na vršnih pobočjih pogosto varovana z jeklenico. A vzpon, če smo vsaj malce vajeni visokogorja, nam ne bo delal nobenih preglavic. Poleg jeklenice imamo ves čas na voljo dovolj naravnega oprijema, pot pa ni ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot. Bolj strmi del poti so varovani z jeklenico, ves čas pa imamo na voljo tudi dovolj naravnega oprijema. Ker pot ni izpostavljena, razen morda nekaj korakov med prečenjem pri prvi jeklenici, jo bomo zlahka prehodili.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. V zimskem času tudi dereze in cepin.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Izhodišče: 1218 m
Višina: 1759 m
Višinska razlika na poti: približno 535 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Kranj - vzhod, Zgornje Jezersko, kjer z vožnjo nadaljujemo proti Jezerskemu. Z Zgornjega Jezerskega se vozimo naprej proti Avstriji vse do mejnega prehoda Jezerski vrh. Tu na označenem parkirišču parkiramo na slovenski ali avstrijski strani.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Jezerski vrh - Pristovški Storžič po zahtevni Kranjski poti 1 ura 30 minut. Krožen povratek po položni severni smeri 1 ura 45 minut.

Sezona: V suhem vsi letni časi. Ko je sneg, ali v mokrem, je vrh precej lažje dostopen po opisani poti povratka.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Vkolikor parkiramo na slovenski strani se sprehodimo čez mejo, kjer bomo na avstrijski strani levo ob cesti opazili rumen smerokaz, ki nas usmeri na makadamsko cesto. Že po nekaj korakih stopimo desno na pešpot, ki pa nas po eni minuti pripelje na gozdno makadamsko cesto. Cesta nas višje pripelje do serpentinastega ovinka za katerim je rampa. Ne gremo do rampe, temveč na tem ovinku stopimo naravnost na kolovoz - nanj nas usmeri obledela markacija s s sprejem narisano puščico na drevesu (julij, 2022). Položen kolovoz se kmalu priključi vzpenjajoči ožji gorski gozdni cesti. Pot nas v nekaj korakih pripelje do dveh lovskih koč na manjši planini. Levo ob zgornji koči bomo opazili razpotje in rumen smerokaz, ki nas usmeri na Pristovški Storžič po Kranjski poti (napis Storschitz Krainersteig). Nazaj se bomo vračali po smeri, ki gre tu naravnost.
Hodimo po ozki pešpoti, ki se sorazmerno strmo vzpenja. Višje hodimo po razglednem verjetno nekoč pašnem pobočju, nato pa gremo ponovno skozi gozd. Hitro pridemo do gozdne makadamske ceste, kjer sledimo planinskemu smerokazu, ki nas ponovno usmeri na pešpot. Pot nas ponovno pripelje do gozdne makadamske ceste po kateri nadaljujemo levo. Držimo se je približno 200 metrov, do naslednjega planinskega smerokaza, ki nas usmeri usmeri desno v gozd. Ponovno hitro pridemo do naslednje gozdne ceste, ki jo prečkamo in nato za markacijami zavijemo desno. Pešpot se prične ob državni meji vzpenjati v vršno stransko pobočje Pristovškega Storžiča.
Vzpon je strm, sprava pa hodimo po travnatem pobočju ob robu gozda. Višje sledi prečenje strmega, razglednega pobočja. Pot je na tem predelu deloma varovana z jeklenico. Ko pridemo do prvega ruševja sledi kratek in precej strm, a neizpostavljen predel, kjer je potrebno nekoliko poplezati, a imamo poleg jeklenice na voljo veliko dobrega oprijema. Višje pridemo do škrbine, kjer pridemo na drugo stran gore. Tu se prvič odpre razgled proti Košuti. Pot preči severno pobočje gore, nato pa nas pripelje do strmega predela varovanega z jeklenico, kjer je potrebno ponovno nekoliko poplezati. Tako kot prejšnji, nam tudi ta predel ne dela nobenih težav, saj ni izpostavljen, na voljo pa imamo veliko dobrega oprijema. Ta plezalni predel je sicer nekoliko daljši, nad njim pa pot zavije desno. Po nekaj korakih ponovno sledi varovan neizpostavljen plezalni del z veliko oprijema, ki je tokrat manj strm. Nad njim pešpot zavije levo in po nekaj korakih sledi krajši del ponovno varovan z jeklenico. Nato nas pot vodi po grebenu Pristovšega Storžiča do katerega vrha ni več daleč.

Sestop: Gremo naprej po grebenu mimo križa na vrhu Pristovškega Storžiča. Sprva se po ne prestrmi poti spuščamo med ruševjem, ki pa se hitro umakne mešanemu gozdu. Nižje pridemo do kratkega bolj strmega predela deloma varovanega z jeklenico. Za tem se hitro spustimo na planino na prevalu Kepp (1631 m). Tu se nahaja razpotje, kjer je levo smer za Korte, medtem ko mi sledimo smeri za Jezerski vrh (Sebergsattel), 1 ura 30 minu, ki nas hitro pripelje v gozd. Pešpot se sprva sorazmerno strmo spušča, nato pa preide v gozdarsko vlako, ki nas pripelje do gozdne ceste. Prečkamo jo in nadaljujemo naprej po pešpoti na katero nas usmeri planinski smerokaz (julij, 2022). Nižje ponovno prečkamo gozdno cesto in se še naprej držimo planinskih smerokazov, ki nas skozi lep iglast gozd pripeljejo na preval Pastirkov vrh, 1401 m. Tu se nahaja razpotje, planinski smerokaz pa nas usmeri na gozdno makadamsko cesto.
Nižje pridemo do razpotja gozdnih cest, kjer se držimo naravnost. Hitro pridemo do naslednjega razpotja, kjer nas planinski smerokaz usmeri desno na gozdno cesto, ki se v nadaljevanju prelevi v pešpot. Sledi spust po strmem travnatem pobočju do gozdne ceste. Tu zavijemo desno in čez nekaj metrov na razpotju na desno vzpenjajočo gozdno cesto. Ta se kmalu položi, držimo pa se je do dveh lovskih koč od koder se na izhodišče vrnemo po prvotni poti vzpona.