Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Kofce gora iz Mrzlega studenca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kofce gora

Kofce gora je eden izmed manj izrazitih vrhov Košute. Nahaja se nad istoimensko planino. Vrh in tudi pot nanj sta zelo razgledna Iz gore se lepo vodi od Velikega vrha do Malega Kladiva. Proti severu se odpre razgled na avstrijsko Koroško, južneje na Stegovnik z okoliškimi vrhovi in Storžič, v ozadju se vidijo najvišji vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, proti zahodu in severu se odpre ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi poleg čelade tudi cepin in dereze.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 1967 m
Višina izhodišča: 1280 m
Višinska razlika:
687 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zavijemo na izvozu za Tržič. V omenjenem mestu zapeljemo proti centru in z vožnjo nadaljujemo v Dovžanovo sotesko do vasi Jelendol. Tu sledimo oznakam, ki nas levo vodijo proti planinam Kofce, Šija in Pungart. Cesta postane makadamska, mi pa v posameznih križiščih sledimo oznakam za planino Kofce. Ko ob makadamski cesti opazimo oznake za kapelico in Kofce parkiramo ob cesti.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Izhodišče - Kofce gora 1 ura 30 minut. Krožen povratek Kofce gora - izhodišče 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Iz izhodišča ob makadamski cesti zavijemo za oznakami na gozdno pešpot. Je dobro shojena in nimamo težav z orientacijo. Po dobrih 15 minutah pridemo do kapelice. Nadaljujemo naprej po naši poti. Do konca gozdne poti in začetka planine pridemo v naslednjih 10 minutah. Od roba gozda do Doma na Kofcah potrebujemo še nadaljnih 5 minut.
Od Doma na Kofcah se vzpenjamo naprej po planini vse do njenega zgornjega roba. Nato nadaljujemo naprej po pešpoti, ki se prične bolj strmo vzpenjati, a strmina kmalu popusti. Na tem položnem delu pridemo do označenega razpotja. Naravnost vodi pot na Veliki vrh, mi pa zavijemo desno na ožjo pešpot proti Kofci gori in Kladivu. Že po nekaj metrih gremo mimo neoznačenega razpotja za planino Šijo. Tu nadaljujemo levo. Od tu naši poti sledimo vse do vrha Kofce gore. Sprva se vzpenjamo med ruševjem, a se pričnemo hitro vzpenjati po robu stranskega in strmega grebena Košute. Pot se kmalu položi in nas vodi preko kratke a izpostavljene police. Za njo se pričnemo ponovno strmo vzpenjati po grebenu. Višje nas vedno bolj razgledna pot večinoma vodi nekaj metrov pod grebenom. Tik pod vrhom Kofce gore prečkamo košutino grebensko pot. Od tu imamo do vrha le še nekaj kratkih metrov hoje.

Sestop: Iz Kofce gore gremo proti Velikemu vrhu, oziroma proti na zahodnem koncu Košute po zložni in ozki pešpoti, ki nas večinoma vodi le nekaj metrov pod robom grebena Košute. Ko pridemo do razpotja, oziroma, ko se po morda 15 minutah hoje priključimo širši pešpoti, ki vodi iz planine Kofce na Veliki vrh, zavijemo levo navzdol na to pot. Večinoma se zmerno spuščamo, le približno na sredini je krajši neizpostavljen skalnat predel, deloma zavarovan z jeklenicami, kjer je potrebno nekoliko poplezati. Še naprej se držimo naše poti, ki nas pripelje do razpotja, kjer smo prvotno zavili desno proti Kofci gori in Kladivu. Tu sedaj nadaljujemo naravnost in se po prvotni poti vrnemo na izhodišče.