Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Žeželj iz Vinice za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Žeželj

Žeželj s cerkvijo Matere Božje je eno od osrednjih romarskih središč v Beli krajini. Za majhno deželo na skrajnem južnem predelu Slovenije radi pravimo, da se nahaja pod Gorjanci, a hkrati pozabimo, da se nahaja tudi pod Kočevskim Rogom in Poljansko goro, ki je njegov južni podaljšek. Kraj, kjer so postavili marijino božjepotno cerkev na Žežlju je bil poseljen že v prazgodovini. ...

Na Žeželj se lahko odpravimo tudi z mlajšimi otroki, saj je krožna pot precej položna.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, a le, če so vajeni hoje. Najmlajšim zaradi dolžine poti in na sicer kratkih a bolj strmih predelih pomagamo pri hoji. Če še želimo izogniti hoji skozi gozd, se lahko na vrh odpravimo tudi po opisani poti povratka. Okoli cerkve Matere Božje na vrhu Žežlja bodo otroci našli obilo varnega prostora za igro. Tudi sicer nas vrh preseneti s svojo lepoto in mirom, notranjost cerkve pa z bogato opravo. Na vroč poletni dan lahko zaplavamo v bližnji Kolpi in si v Vinici ogledamo spominsko hišo Otona Župančiča.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lahka, obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 334 m
Izhodišče: 188 m
Višinska razlika na poti: 186 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Belo krajino in z vožnjo preko Črnomlja nadaljujemo z vožnjo proti Vinici. Ko nas prometna tabla opozori, da smo prišli v naselje Vinica se še naprej držimo naše ceste, pozorni pa smo na veliko cerkev svetega Križa, ki stoji tik ob cesti. Tu se nahaja tudi smerokaz za vas Ogulin. Parkiramo na parkirišču levo ob naši cesti pred cerkvijo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Žeželj 40 minut. Krožen povratek Žeželj - izhodišče preko vasi Golek 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča gremo levo po cesti čez vas Ogulin. Ko so vse hiše in zidanice desno na vinskem pobočju za nami bomo šli mimo križišča, kjer se z leve naši cesti priključi asfaltirana cesta z bližnje vasi. Tu, približno 20 metrov naprej, bomo desno opazili makadamsko cesto. Stopimo na to cesto in se je držimo naprej v gozd. Že na začetku te makadamske ceste bomo opazili zeleno bele markacije učne poti (november, 2021). Tem markacijam sledimo vse do cerkev Matere Božje na Žežlju. Sprva položna cesta se prične v gozdu zložno vzpenjati. Na tretjem razcepu nas makadamskih cest nas markacije usmerijo desno. Cesta se še naprej počasi vzpenja, a ko se višje makadam prelevi v kolovoz tudi vzpon postane strmejši. Pot se hitro položi in nas pripelje na vrh Šlemine, kjer se nahaja GSM bazna postaja. Markacija nas vodi levo ob objektu postaje in nato takoj levo navzdol v gozd. Hodimo po slabše nadelani pešpoti, a so markacije goste in dobro vidne (november, 2021) zato z orientacijo nimamo težav. Sprva se pot spušča skozi gosto zaraščen gozd. Pripelje nas do gozdne vlake, kjer gremo desno in hitro za tem za markacijami levo v breg - hodimo v nasprotni smeri učne poti. Hitro se vzpnemo do razpotja gozdni vlak, kjer zavijemo na levo. Še naprej se držimo naše poti, ki nas sedaj vodi po gozdnatem zahodnem pobočju Žeželjskega griča. V nekaj minutah pridemo do cerkve Matere Božje na Žežlju.

Povratek: Sledimo križevemu potu, ob katerem se pod cerkvijo spuščamo po stopnicah. Ko nižje pot zavije desno na zahodno pobočje Žežlja se stopnice umaknejo, spust pa postane sorazmerno strm. Pri zadnji kapelici levo se odpre izvrsten razled na dolino reke Kolpe. Tu, nekaj metrov naprej, pot zavije levo in se mimo vinogradov spusti do zgornjega predela vasi Golek pri Vinici. Tu gremo desno po cesti, ki vodi skozi vas. Nižje se priključimo širši cesti in gremo ponovno desno. Te ceste se sedaj držimo vse do križišča s kapelico, kjer ponovno zavijemo desno. Cesta nas vodi čez spodnji predel vasi Golek. Na koncu vasi že vidimo cerkev svetega Križa z izhodiščem do katerega imamo še dobrih 5 minut hoje. Že za vasjo bomo levo videli smerokaz za bližnjico na Žeželj (november, 2021).