Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Lačna iz Kubeda - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Lačna

Lačna je zaradi visokega kovinskega stolpa vrh z izrednimi razgledi proti Trstu in Tržaškemu zalivu ter viaduktu čez Črni kal na severu prvovrsten razglednik. Proti vzhodu se nam odprejo razgledi na Podgorski kras ter Kraški rob. Lepo se vidijo hribi Čiračije. Proti zahodu se odpre razgled na Koprska brda. Proti jugu se nam odpirajo hribi Istre, lepo se vidi Učka in dolina proti Sočergi. Lepo ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Lačna je manj znan vrh z razglednim stolpom.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 3 do 4 leta. Na Lačni se nahaja razgledni stolp s katerega se odpre izvrsten razgled na Koprska brda.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Med krožnim sestopom je deloma neoznačena.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 451 metrov
Višina izhodišča: 221 m
Višinska razlika:
230 m

Izhodišče: Avtocesto Ljubljana - Koper zapustimo na izvozu za Črni kal, Hrastovlje, Pula. Za izvozom se peljemo se naravnost mimo odcepa za Osp, ki vodi levo. Čez približno 2 kilometra na križišču zavijemo levo proti Puli in naselju Hrastovlje. Peljemo se naravnost mimo izvoza za Hrastovlje proti mejnemu prehodu Sočerga. V Kubedu, na vrhu cestnega vzpona, zavijemo desno v naselje in parkiramo levo ali desno pred otroškim igriščem.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče Kubed - Lačna 45 minut, Lačna - Kubed 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali se peš vrnemo do glavne ceste. Na drugi strani ceste bomo opazili kapelico in levo od nje električni drog z markacijami. Prečkamo cesto in se sledimo markacijam. Po zelo kratkem spustu iz ceste se pričnemo vzpenjati po sprva ozki in označeni pešpoti. Kmalu se pot razširi in hodimo po peščenem pobočju. Od tu se nam nazaj odpre razgled na strehe Kubeda. Lepo se vidijo sosednji hribi. Ta del hitro prehodimo in pridemo na označeno pešpot. Po približno 15 minutah hoje pridemo na greben Lačne. Do tu je pot najbolj strma, vendar nikjer ne prestrma. Nadaljujemo po naši poti in kmalu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo za markacijo po ožji pešpoti. Po nekaj minutah hoje gremo mimo majhne kali in prav tako manjše lovske opazovalnice na naši desni strani. Čez nekaj minut prečamo travnato jaso. Za njo prav tako po nekaj minutah hoje pridemo do kolovoza, po katerem se bomo vračali in nadaljujemo naravnost. Že po približno 100 metrih zavijemo iz kolovoza levo v gozd nazaj na pešpot. Sledimo ji in po približno 10 minutah pridemo na cilj izleta v naravi, vrh Lačna. Iz visokega razglednega stolpa se odpre razgled na vse strani. Še posebej lepo se vidijo hribi Istre, Čičarije in Koperskih brd.

Sestop: Vrnemo se lahko po isti poti. Na izhodišče nas pripelje tudi krožna pot, ki nas na začetek izleta v naravi vodi deloma po kolesarski poti. Ta pot je kot družinski izlet še bolj primerna, saj je še bolj položna, vendar tudi bolj zavita in s tem nekoliko daljša, kar je razvidno tudi iz gps sledi.
Če se odločimo za slednjo od stolpa nadaljujemo po gozdni cesti, oziroma kolovozu. Za lažjo orientacijo, ta pot se spušča desno na pešpot po kateri smo prišli do stolpa. Že po nekaj minutah pridemo do širšega in bolj zvoženega kolovoza po katerem nadaljujemo desno. Po dobrih 7 minutah hoje od stolpa pridemo do razpotja. Levo gre pot proti Gračišču. Mi nadaljujemo naravnost po kolesarski poti proti Kubedu. Zelo lepa pot se blago spušča in nas nekaj časa vodi po zahodnem robu grebena nad dolino, ki vodi proti mejnemu prehodu Sočerga. Po slabih 10 minutah hoje pridemo do 100 meterskega predela kolovoza, ki smo ga prehodili tudi med vzponom. Občasno je pot razgledna in se lepo vidijo hribi Koprskih brd. Čez približno 10 minut gremo mimo manjše lovske opazovalnice mimo katere smo šli že med vzponom. Ponovno čez približno 10 minut se sicer precej položna pot spušča nekoliko bolj strmo. Na dnu tega predela kolesarska pot zavije ostro levo nazaj. Mi nadaljujemo naravnost po neoznačenem kolovozu. Čez približno 5 minut ponovno pridemo do razpotja, kjer naš kolovoz zavije levo nazaj, medtem ko mi nadaljujemo naravnost po ozki neoznačeni pešpoti. Čez nekaj minut nas pot pripelje na prvotno pešpot, na kratkem peščenem predelu, po kateri smo se vzpeli na Lačno. Na tej točki se naša krožna pot in družinski izlet v naravi zaokroži. Od tu do izhodišča imamo še nekaj minut hoje.