Repentabor

          
 
Repentabor za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
  Repentabor

Repentabor je starodaven kraj. Tam kjer danes stoji Marijina božjepotna cerkev je bilo že v prazgodovini gradišče. Stari Rimljani so kasneje na njegovem mestu pozidali utrjen castellum s čimer je hrib postal neosvoljiva utrdba. V srednjem veku so pozidali cerkev, ki pa je bila za časa turških vpadov obzidana in tako spremenjena v tabor katerega glavna naloga je bila obvarovati lokalne prebivalce. Repentabor je še v 16. stoletju obdržal pomembno strateško vlogo predvsem kot ena izmed postojank za nadzor prometa od Trsta proti Kranjski. Ta vloga je kasneje izvenela, kraj pa se je počasi prelevil v najpomembnejše Marijino romarsko središče na Krasu. Legenda pripoveduje, da so domačini nameravali zgraditi cerkev na sosednjem hribu, a se je tisto, kar so čez dan sezidali ponoči skrivnostno podrlo. Nesreča se je nadaljevala dokler ni nekdo opazil kamna z odtisom Marijinega stopala na mestu današnje cerkve. Graditelji so sledili znamenju in cerkev postavili brez nadaljnih težav. Kamen z manjšo vdolbino, odtisom stopala, se še vedno nahaja pred vhodom v cerkev.
Drugi del izleta nas vodi proti naravnemu spomeniku Pr sten'h. Gre za niz megalitskih kamnov visokih do pet metrov ob katerih se kratko povzpnemo do naravne razgledne ploščadi v katero je erozija vrezala številne ozke špranje. Nekateri bodo v megalitih prepoznali umetniško roko narave, medtem ko bodo nekateri v visokih skalah prepoznali širši del Repentaborskega svetišča. En del so ga domačini prepoznali, pozidali in ga posvetil božanski Materi, upodobljeni kot kronana Marija s kronanim Jezuščkom v naročju, ženskemu aspektu Troedinega Boga, medtem ko je drugi pri stenah ostal veliki večini ljudi neprepoznaven in s tem ohranil svojo naravno podobo ustvarjeno tekom milijonov let.
Repentabor se nahaja na Krasu, tik za slovensko mejo, zato ga uvrščamo v regijo Primorska in Notranjska, podregijo Obalno-Kraška in še ožje v podregijo Kras.

Na Repentabor bodo zmogli priti tudi najmlajši otroci, saj gre le za krajši sprehod.

Družinski izlet: Pot do Repentaborske cerkve predstavlja kratek vzpon, sprehod, ki ga bodo zmogli prehoditi tudi otroci stari 2 do 3 leta. Pri cerkvi pazimo, da se najmlajši ne bodo brez naše vednosti povzpeli na obzidje globoko nekaj metrov. Pot do cerkve lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Drugi del izleta, ki nas vodi mimo megalitskih kamnov bodo najmlajši večinoma prehodili brez težav. Zadnji del vzpona, dolg dobro minuto, je nekoliko strmejši, razgledno ploščad razbrazdano od številnih špranj, pa najmlajši ne bodo mogli prehoditi. Tu jim previdno, da med prestopanjem s skale na skalo tudi sami ne izgubimo ravnotežja, pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 361 m
Višina: 411 m
Prehojena višinska razlika: 81 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapeljemo se proti Sežani in jo zapustimo na izvozu Sežana - vzhod. Na križišču zavijemo levo in se zapeljemo proti Sežani in Novi Gorici. Ko je po nekaj sto metrih vožnje tabla za Sežano za nami, zavijemo desno na regionalno cesto za Novo Gorico. Zapeljemo se čez naselja Šmarje pri Sežani, Križ in Tomaj do Dutovelj, kjer smo v središču naselja pozorni na smerokaz za Italijo in Repentabor - levo. Te ceste se sedaj držimo vse do meje z Italijo, kjer se zapeljemo do Cola tik za mejo. V tem naselju smo pozorni na križišče, kjer nas smerokazi usmerijo desno za Repen (1km) ter proti Kraški hiši (Cassa Carsica). Po nekaj 100 metrih vožnje bomo levo opazili informativno tablo (junij, 2018), desno pa manjše krožno obračališče. Tu zavijemo desno. Parkiramo nekaj 10 metrov naprej pred pokopališčem.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Celoten izlet nam bo vzel 20 minut hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S parkirišča se odpravimo naprej po cesti, ki vodi proti taborski cerkvi. Po nekaj sto metrih hoje se pot obrne ostro desno. Po nekaj deset metrih hoje smo pozorni na široke stopnice, ki z naše ceste vodijo levo. Po njih se povzpnemo do ostrih in visokih skal, ki silijo izpod taborskega obzidja in tabor obhodimo po zadnji strani. Pot nas pripelje do glavnega vhoda v tabor. Tabor zapustimo po stopnicah, ki nas pod župniščem pripeljejo skozi taborsko obzidje. Od tu se na parkirišče vrnemo do izhodišča, kjer prečkamo cesto. Gremo proti eni od megalitskih skal s zgodovinskim obeležjem. Sledimo pešpoti, ki nas mimo več megalitov pripelje od naravne razgledne ploščadi, niza razmetanih skal razbrazdanih od erozije. Do roba razgledišča prestopamo s skale na skalo in preko številnih špranj ter pazimo, da pri tem ne izgubimo ravnotežja.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (82) pritisni: Repentabor
  Fotografija prikazuje staro srenjsko hiši na Repentaboru.